Boje za zidove na bazi kreča su vrsta prirodnih boja koje se dobijaju mešanjem kreča, vode i pigmenata. Ove boje imaju dugu istoriju upotrebe u građevinarstvu i dekoraciji. Iako potisnute u jednom trenutku, danas su ove boje sve popularnije zbog svojih ekoloških, zdravstvenih ali i estetskih prednosti u nekim slučajevima. 

Međutim, boje za zidove na bazi kreča imaju i neke mane koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za njih. U ovom članku ćemo vam predstaviti glavne prednosti i mane boja za zidove na bazi kreča.

Prednosti boja za zidove na bazi kreča

Krenućemo od prednosti kreča, u odnosu na ostale vrste boja za zidove. Te prednosti su brojne, ali kao najznačajnije se izdvajaju ekološka svojstva i uticaj na zdravlje ljudi. 

Ekološka svojstva

Boje za zidove na bazi kreča su napravljene od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati ili kompostirati. 

One ne sadrže štetne hemikalije, rastvarače, konzervanse ili plastiku, pa ne zagađuju životnu sredinu ni tokom proizvodnje, ni tokom upotrebe, ni nakon odbacivanja. 

Osim toga, boje za zidove na bazi kreča su pogodne za ljude koji pate od alergija, astme ili osetljivosti na mirise, jer ne ispuštaju isparenja koja mogu iritirati disajne puteve ili kožu.

Disperzivnost i prozračnost omogućava zidovima da “dišu”

Boje za zidove na bazi kreča imaju sposobnost da upijaju i otpuštaju vlagu iz vazduha, čime regulišu nivo vlage u prostoriji i sprečavaju pojavu buđi, gljivica i bakterija. 

Ove boje takođe omogućavaju zidovima da “dišu”, tj. da propuštaju vazduh i paru, čime se poboljšava kvalitet vazduha i sprečava kondenzacija i oštećenje zidova. 

Boje za zidove na bazi kreča su idealne za stare zgrade koje imaju zidove od cigle, kamena, drveta ili gipsa, jer ne stvaraju nepropusni sloj koji bi mogao da naruši njihovu strukturu i izgled.

Antibakterijska i antiseptička svojstva

Boje za zidove na bazi kreča imaju visok pH, što znači da su jako alkalne i da sprečavaju rast i razmnožavanje mikroorganizama. Ove boje su efikasne u uništavanju bakterija, virusa, gljivica i insekata, što doprinosi higijeni i zdravlju prostora.

Boje za zidove na bazi kreča su posebno pogodne za kuhinje, kupatila, dečije sobe, bolnice, škole i druge javne objekte, gde je potrebno održavati visok nivo čistoće i sterilnosti.

Trajnost i otpornost

Boje za zidove na bazi kreča su veoma izdržljive i otporne na spoljašnje uticaje, kao što su sunce, kiša, vetar, mraz, sol, zagađenje i abrazija. 

Ove boje ne blede, ne pucaju, ne ljušte se i ne gulje se, već se vremenom samo blago troše i dobijaju patinu, pa u pojedinim dizajnerskim rešenjima (kod retro izgleda, naturalističkog, tradicionalnog i slično) ovo im daje poseban šarm. 

Boje za zidove na bazi kreča su takođe otporne na vatru, jer ne gore i ne doprinose širenju plamena, što je važno za bezbednost objekata.

Mane boja za zidove na bazi kreča

Iako imaju mnogo prednosti, boje za zidove na bazi kreča nisu savršene i imaju i neke mane. Tih mana, istini za volju, nema mnogo, ali ih treba imati na umu pre nego što se odlučite za kreč.

Dostupnost i cena

Dostupnost boja za zidove na bazi kreča je verovatno njihova najveća mana. Iako je nekada kreč bilo dominantno sredstvo za bojenje unutrašnjih zidova, pojava pre svega poludisperzivnih boja ga je potisnula.

Ako želite da kupite boje za zidove na bazi kreča, moraćete da potražite prodavce koji se bave ovom vrstom boja.

Još nešto što se ponekada navodi kao mana jeste cena. Naime kreč cena je nešto viša u odnosu na cenu poludisperzivnih boja. 

Istina, ova mana je relativna jer dolazi do izražaja samo u poređenju sa poludisperzivnim bojama. Kada se radi o drugim bojama za zidove one su čak skuplje od kreča.

Važno je da napomenemo da su boje za zidove na bazi kreča obično skuplje od drugih vrsta boja, jer se proizvode od kvalitetnijih i ređih materijala.

Boje na bazi kreča su teže za nanošenje i održavanje

Boje za zidove na bazi kreča zahtevaju više veštine i iskustva za nanošenje, jer se razlikuju od drugih vrsta boja po sastavu, gustini, viskoznosti i brzini sušenja. 

Ove boje se obično nanose četkom, valjkom ili prskalicom, u više slojeva, uz poštovanje određenih vremenskih intervala i uslova. Boje za zidove na bazi kreča takođe zahtevaju posebnu pripremu i zaštitu podloge. 

Ovo znači da ako ste sa poludisperzivnim bojama bili sam svoj majstor, sa bojama na bazi kreča će to ići malo teže, ako nemate iskustva sa njima. Međutim, ukoliko angažujete majsore za krečenje, onda nećete imati problema.

Ono, što se neretko zamera bojama na bazi kreča je što se teže čiste i peru, jer se ne mogu koristiti agresivna sredstva, već se čišćenje obavlja uz pomoć suve krpe. 

Da zaključimo, boje na bazi kreča imaju brojna ekološka i zdravstvena svojstva, koja ih stavljaju ispred ostalih boja za zidove. Takođe, dobar su izbor u slučaju da imate manjih problema sa vlažnim zidovima. Kao najveća mana izdvaja se dostupnost i nešto viša cena u odnosu na poludisperzivne boje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here