Već dugo se istraživači bave pitanjem da li je mleko poželjno ili može biti toksično po naš organizam. I da li je zapravo toliko neophodno piti ga i jesti mlečne proizvode? Ili ga je bolje izbeći.

Mleko u dečijem dobu

Pre svega, važno je napomenuti da je u dečijem periodu ono jako poželjno jer sadrži brojne hranljive materije. Među njima su ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini i minerali. Ali bebe i mala deca sadrže enzim laktazu, koja uspešno razlaže laktozu, pa je mleko lako svarljivo u crevima. Tako da mleko obezbeđuje dobar rast i razvoj dece i obezbeđuje im dovoljno nutritivnih elemenata, pre svega kalcijuma za normalno formiranje kostiju.
Mleko i deca

Mleko u odraslom dobu

Iako korisno u detinjstvu, mleko se sve manje „toleriše“ od strane digestivnog trakta, kako odrastamo. Naime, enzim laktaza se s godinama sve manje stvara i pokazalo se u nekim studijama da je pijenje mleka u odraslom životnom dobu povezano sa nekim vrlo štetnim svojstvima. Pre svega, postoji opasnost od razvoja tumora dojke i prostate. Pošto čak 65% ljudske populacije ima intoleranciju na laktozu, to znači da bismo svi morali biti oprezni u konzumiranju mleka. Iako ne postoje sveobuhvatnije, tzv. meta studije koje ova saznanja potvrđuju, postoji veliki broj pojedinačnih istraživanja koja su dokazala uticaj mleka na razvoj bolesti. Takođe, u 24% slučajeva, mleko izaziva pojavu akni, kada se konzumira u većoj meri.

Šta je razlog ovolikoj kontraverznosti mleka?

Mače pije mleko

U siromašnim i nerazvijenim delovima sveta, mleko je jako važno za obezbeđivanje dovoljno hranljivih elemenata tokom dana, onda kada nisu dostupne druge namirnice. U nekim delovima sveta je konzumacija mleka znatno smanjila smrtnost dece, što je od ogromnog značaja. A u razvijenim društvima je češće štetno po zdravlje. Ipak, pre svega, treba imati i vidu da je uzgajanje koza, ovaca i goveda počelo tek pre 11.000 godina, a time i pijenje mleka u zrelijem dobu. Ovaj period je bio relativno kratak da se creva odraslog čoveka evolutivno prilagode mleku i mlečnim proizvodima. Zato i ne čudi što prosečna odrasla osoba oseća nelagodnost i bolove u stomaku nakon pijenja mleka.

Ali da li ga zaista treba izbegavati u potpunosti? Ne, ali ne treba preterivati. Između 100 i 200 ml dnevno, odnosno količina od oko jedne šolje mleka svakog dana može biti više korisna nego štetna. Šolja toplog mleka pred spavanje, može olakšati uspavljivanje. Ali mleko je poželjno samo pod uslovom da nemate probleme sa varenjem, nelagodnost ili pojavu akni nakon pijenja mleka.

Kafa s mlekom

Da li mleko sadrži hormone?

Često se postavlja pitanje sadržaja hormona u mleku, budući da životinje mogu biti uzgajane uz stimulaciju hormonima. Međutim, treba naglasiti da je ta koncentracija u popijenom mleku jako mala. I takođe, hormoni bivaju razgrađeni u našem digestivnom traktu, pa ne mogu ispoljiti nikakav efekat. A poređenja radi, da bismo uneli količinu hormona koja odgovara dozi u jednoj tableti, bilo bi potrebno da popijemo 5.000 litara mleka odjednom. To nam jasno govori da nema opasnosti od hormona.

Proizvodi nastali od mleka i njihovi efekti

Što se tiče mlečnih proizvoda, jogurt se najčešće konzumira u opštoj populaciji. Ali za razliku od mleka, on se sadrži laktozu, jer se procesom fermentacije od laktoze dobija mlečna kiselina. To jogurt čini daleko svarljivijim od mleka. Takođe, obično je obogaćen tzv. „dobrim“ bakterijama, koje štite naša creva. Ne samo da pomažu u varenju, već sprečavaju opasne, patogene bakterije i gljivice da prodru kroz zid creva i izazovu infekciju. To čine prostim takmičenjem u brojnosti.

Isto važi i za sir, u kome se, takođe, spravljanjem iz mleka, laktoza pretvara u mlečni šećer. Za razliku od jogurta, on ima koagulisane belančevine i u čvrstom je stanju.

Ali, da li, kada uzmemo u obzir da jogurt i sir praktično ne sadrže laktozu, osobe sa intolerancijom mogu da ih koriste u ishrani? Ipak nije poželjno, budući da se može naći u tragovima.

Mleko bez laktoze — da ili ne?

Mada nam podatak na pakovanju može zvučati obećavajuće, ipak ovakva mleka treba izbegavati. Takvim mlečnim napicima se zapravo dodaje enzim koji razlaže laktozu na glukozu i galaktozu. Na taj način će u krvi brže porasti nivo šećera kod dijabetičara zbog glukoze nastale od laktoze. A visok nivo stvorene galaktoze može poremetiti rad mnogih organa, i čak izazvati kataraktu, uticati na funkciju jetre i bubrega, itd. Naravno, ova štetna svojstva se neće ispoljiti posle malih i retkih uzetih doza, ali posle nekog vremena, svakako mogu dovesti do poremećaja.
Ukoliko želite da pogledate ilustrativni prikaz ovog teksta, dostupan vam je sledeći video.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here