Postoje razni materijali za zaštitu prilikom transporta dobara i proizvoda. U zavisnosti od veličine proizvoda, krhkosti, ambalaže, načina transporta i brojnih drugih faktora, treba izabrati najpovoljniju opciju.

različite ambalaže od različitih materijala za zaštitu prilikom transporta

U eri interneta, mala preduzeća i onlajn prodaja cvetaju, te transport i zaštita onoga što se šalje dobijaju jedno novo značenje. S jedne strane, to što šaljete trebalo bi da bude reprezentativno, dakle lepo upakovano, što je detalj koji dodatno može oduševiti vaše kupce i naterati ih da se i sledeći put odluče za kupovinu kod vas, a sa druge strane to mora biti i praktično. 

Pakovanje robe je prvo što vaši kupci primete, ali je još jedan trošak za firmu.  Ponuda materijala za zaštitu je brojna, a njihove karakteristike variraju. Ovde smo izdvojili one najčešće.

 

Karton

Karton je verovatno jedno od najčešćih rešenja za pakovanja prilikom transporta jer pruža odličnu zaštitu, a i vrlo je praktičan. Karton u rolni ili kartonske kutije po meri samo su neki od vidova upotrebe ovog materijala. 

 

Prednosti kartonske ambalaže su brojne. Pored toga što ga možete seći prema potrebi, takođe je

 

 i veoma lagan, pa težina ambalaže neće biti velika prilikom transporta, s obzirom na to da i ona utiče na konačnu cenu pošiljke. Takođe, ovaj materijal je biorazgradiv, što je u današnje vreme velika prednost, kako sa ekološkog aspekta, tako i sa marketinškog – mnogi kupci želeće da kupuju od malih preduzeća koji vode računa o prirodi.

Pregrade od kartona

 

Ukoliko šaljete više predmeta unutar kutije, karton takođe možete iskoristiti da napravite pregrade. Ovaj materijal odličan je kao izolator od udaraca, a istovremeno se lako seče i dovoljno je savitljiv da ga možete oblikovati onako kako želite.

Uglovi od kartona

 

Uglovi od kartona se koriste kao dodatno ojačanje sa spoljne strane pakovanja i izgledaju kao lajsne. Sprečavaju krivljenje, pa samim tim i oštećenje robe prilikom transporta. Naročito su pogodni za veće količine, kao i robu koja se prevozi na paletama. Postoje lajsne različitih debljina.

Stiropor

Stiropor je odličan materijal za ispunu paketa i zaštitu prilikom transporta lomljivih i osetljivih predmeta. Razne kutije i tacne za transport hrane prave se od ovog materijala, a često se i tehnika dodatno zaštićuje stiroporom isečenim po meri. Odličan je izolator, pa je ovo pravi izbor ukoliko vam je termalna izolacija bitna prilikom transporta.

 

Stiroflip – ispuna za kutije od stiropora

Sitno isečen stiropor nepravilnog oblika, kojim se puni kutija i u njega ušuškava roba koja se transportuje, naziva se stiroflip. Ovo je odličan izbor i kada želite da vaše pakovanje lepoizgleda jer se možete njime i igrati, npr. ofarbati ga i sl.

Pucketava folija

Pucketava folija, pucketavi najlon, folija sa vazdušnim punjenjem ili folija sa vazdušnim džepovima sve su ovo nazivi za istu vrstu folije koja je namenjena prvenstveno za zaštitu lomljivih materijala prilikom transporta. Najbolje je koristiti je u kombinaciji sa još nekim materijalom za transport, npr. kartonskim kutijama. 

 

Može biti dvoslojna i troslojna. Dvoslojna se koristi pri zaštiti materijala koji nemaju oštre ivic

e, dok se troslojna preporučuje prilikom transporta robe koja može da ošteti foliju. Laka je, može da se seče i prilagođava se obliku transportovane robe. Takođe može i da se reciklira.

drvena vuna

Drvena vuna

Kada su u pitanju materijali za zaštitu prilikom transporta koji uz to izgledaju fenomenalno i mogu se koristiti i za ukrašavanje pakovanja, drvena vuna je verovatno izbor broj jedan. Sigurno ste na Instagramu viđali prelepa pakovanja u kojima je prirodna kozmetika upakovana u kartonske ili drvene kutije ispunjene ovom vrstom drveta. Ako uz to dodate i neku lepu, personalizovanu poruku, oduševićete kupce za tili čas.

Ovaj materijal je 100% prirodan i biorazgradiv je. Dobija se od onoga što ostane nakon struganja debala koji se koriste u drvnoj industriji, tako da je i ekološki prihvatljiv materijal. Vrlo je voluminozan, a lagan, tako da je idealan za transport. Takođe, vlakna su isprepletana, pa se vaši prizvodi unutar pakovanja neće pomerati. Ova vlakna odlično upijaju vlagu i imaju neograničen rok trajanja, pa je drvena vuna odlična za transport materijala kojima vlaga može naškoditi.

Pogledajte koji sve materijali za zaštitu prilikom transporta postoje na tržištu, raspitajte se o ceni i nivou zaštite koji pružaju, pa na kraju sami procenite šta se najbolje uklapa u vaš biznis model.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here