Kurje oko se pojavljuje na stopalima, veoma je bolno i neprijatno. Ne zaboravite da su stopala deo tela koji trpi najveći teret i samim tim zahtevaju posebnu negu. S obzirom da je koža na stopalima najdeblja na našem telu, ukoliko se adekvatno ne neguje, vrlo lako će postati hrapava, suva i ispucala. Usled toga dolazi do razvoja raznih bolnih procesa u koje spada i ovo oboljenje.

Može nastati na bilo kom delu stopala, ali najčešće se javlja na tabanima i predilima oko prstiju.

Kako nastaje kurje oko?

Kurje oko je zadebljanje kože koje se najčešće javlja na stopalu između malog i domalog prsta. Površinski sloj kože je zadebljan i deluje kao da se nalazi trn ili neko strano telo. Veoma je bolno na dodir kao i na pritisak koji obuća vrši. Smatra se da nastaje najčešće kao posledica neudobne obuće, te se s toga najčešće javlja na prstima, peti ili tabanu.

Sem što se javlja kao posledica neudobne obuće, može javiti i kao posledica urođenih ili stečenih deformiteta stopala. Katkad se dešava da naizgled ne postoji razlika između običnog žulja i kurjeg oka, ali za razliku od žulja koji nije toliko bolan i relativno brzo prolazi, kurje oko  je veoma bolno i osetljivo.

Kurje oko – simptomi

Simptomi se najpre  javljaju u vidu bola u stopalima. Pre nego se pojavi kurje oko, koža je tvrda, hrapava i zadebljala, a stopala su žućkaste boje. Razlika između običnog žulja i kurjeg oka je u tome što se središte kurjeg oka proteže duboko u kožu i veoma je bolno.

Veoma je osetljivo na dodir a koža pogođena kurjim okom se lista i peruta. Neretko se pojavljuje i otok. Simptomi se ogledaju u vidu veoma jakog bola pri nošenju obuće. U svakom slučaju pojava kurjeg oka stvara velike neprijatnosti.

Vrste kurjeg oka

Postoje dve vrste kurjeg oka i to tvrdo i meko kurje oko.

Meko kurje oko uglavnom nastaje između nožnih prstiju, odnosno u sredini koja je često znojava. Nastaje u momentima kada se nožni prsti naslanjaju jedan na drugi i uglavnom se nalazi na bočnoj strani.

Tvrdo kurje oko najčešće nastaje na gornjoj strani nožnih prstiju kao i na prednjem delu tabana. Nastaje na onim delovima stopala koja prilikom hoda trpe najveći pritisak.

Kurje oko između nožnih prstiju

Između prstiju na nogama  se najčešće javlja kao posledica nošenja tesne obuće. S obzirom da se stopalo znoji, delovi između prstiju se navlaže. Usleda dodira prsta o prst dolazi do zadebljanja kože i tada se kurje oko razvija između nožnih prstiju.

Kurje oko na prstu noge

Na prstu noge se javlja najčešće kao posledica uske i čvrste obuće. Nakon dužeg hodanja ili stajanja u tako neadekvatnoj obući dolazi do pojave kurjeg oka. Najvažnije je da što pre promenite obuću kako se stanje ne bi pogoršalo.

Prevencija ove neprijatne  pojave

Naravno, da možete delovati preventivno, što je čak i preporučljivo. Uvek je bolje sanirati uzrok nego lečiti posledice. Kao glavna prevencija se preporučuje nošenje kvalitetne i udobne obuće. Važno je da obuća ne bude isuviše uska, jer tako se sprečava deformacija samog stopala i pojava kurjeg oka.

Ukoliko je obuća neudobna i ima tvrd  đon utoliko je verovatnije da će doći do pojave kurjeg oka. Posebno ako dosta dugo hodate u takvoj obući ili suviše dugo stojite u mestu. Na taj način se postojeće stanje pogoršava a može doći i do pojave novog kurjeg oka.

Brojni stručnjaci savetuju nošenje silikonskih pomagala ukoliko udobna obuća ne pomaže, jer će se na taj način pre sanirati problem.  Takođe je poželjno što češće nositi obuću sa otvorenim prstima, naravno ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Kako lečiti kurje oko?

Najvažnija stvar u proceduri lečenja je uklanjanje bola. Anatomski položaj i smanjenje pritiska na regiju koja je traumatizovana je ključna stvar u lečenju. Kurje oko se tretira raznim vrstama lekovitih sredstava kako bi se uklonila zadebljala koža. Svaki od tih proizvoda sadrži salicilnu kiselinu koja je važan sastojak u izlečenju ove ni malo prijatne pojave.

Keratoličkim preparatima koji su dostupni na tržištu se dosta uspešno leči kurje oko. Najpre je potrebno da noge držite u toploj vodi nekih 15 minuta a potom nastavite dalje sa tretmanom. Svi ovi tretmani sa salicilnom kiselinom su dostupni u raznim oblicima u vidu kapi, jastučića i flastera. Svi ovi tretmani, a posebno oni koji uključuju flastere za kurje oči omogućavaju da se ukloni sloj mrtve kože a samim tim se ubrzava oporavak.

Naravno, ništa od ovih preparata ne biste trebali uzimati pre nego se konsultujete sa lekarom. Ovo se posebno odnosi na ljude koji imaju problem sa dijabetesom, jer oni ne bi smeli da koriste salicilnu kiselinu.

Pomoć pedikira da ili ne?

Postoje situacije kada ovaj problem možete rešiti kod pedikira, ali to zavisi od mesta na kome se nalazi kurje oko kao i od stručnosti pedikira. Kurje oko zahteva da u potpunosti bude uklonjeno. Ukoliko se ne uradi tako, sigurno će se vratiti tokom vremena. Ne zaboravite da nije u pitanju površinska promena već se ono nalazi duboko ispod kože.

Ukoliko rešite da ga uklanjate kod pedikira to mora da bude osoba sa iskustvom koja će raditi sa hiruškim instrumentima. Jedino na taj način bi intervencija mogla biti u potpunosti uspešna. Podrazumeva se da instrumenti moraju biti sterilni. Ali naš predlog je da se ipak obratite lekaru specijalisti. Za njih je to rutinska procedura a vi ćete se zauvek osloboditi kurjeg oka.

Zašto je važno da što pre odstranite kurje oko?

Bez obzira što vam pojava kurjeg oka na prvi pogled može delovati bezazleno sve dok ne nastupe nesnosni bolovi, zaista nije tako. Ukoliko u startu ne rešite ovaj problem može doći do mnogo većih komplikacija.

Kurje oko neće proći samo od sebe, već će se vremenom bol povećavati. S obzirom da su stopala temelj našeg tela, ona moraju da izdrže sav pritisak prilikom stajanja i hodanja.

Bol koji prouzrokuje kurje oko vremenom će se pojačavati a samim tim ćete biti u situaciji da nepravilno hodate, jer ćete tražiti položaj koji bi vam ublažio bol. Zbog neravnomerne raspodele pritiska na stopala vremenom će stradati kolena, kukovi kao i kičma. Zato je veoma važno da reagujete čim primetite neku promenu na stopalima. Jedino na taj način možete biti sigurni da kurje oko neće prerasti u neki bolni deformitet.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here