Dobro ste pročitali naslov, iako je istina zapravo obrnuta za golmane. Kada je u pitanju preuzimanje rizika, svako od nas želi da ih svede na minimum i želimo da smo u pravu. Šta onda možete uraditi? Statistika ne treba uvek da nam bude vodilja, ali zato uvidi u najveće šanse da ćete doneti ispravnu odluku se povećavaju kada imate najvrednije uvide u to kakvi su Bonusi i promocije u svetu klađenja. 

Životne odluke možemo porediti sa izvođenjem penala. Koje su vaše šanse kada izađete ispred bele tačke? Morate doneti odluku, bez obzira da li će to biti tik pred šut na gol ili čim ste uzeli loptu u ruke. 

  • Da li ćete šutirati u desnu ili levu stranu? Donošenje svakodnevnih odluka se često vrti oko dveju alternativa. 
  • Koje su šanse da će vas golman pročitati? Koliko god vi planirali neku bitnu životnu odluku, često nam se ipak desi da nas život “pročita” i ponekad bude suprotno od planiranog. 
  • Koliko ćete slušati savete saigrača gde treba da šutirate? Kada tražite mišljenje drugih ljudi, skoro svako će vam pričati drugu priču.

Zašto ne Volimo Rizike? 

Sigurno će vas iznenaditi podatak da igrači koji šutiraju po sredini gola, statistički imaju najveće šanse da daju gol. Zapravo, tek mizernih 17% golmana odluči da ostane na sredini gola, ali opet svi izvođači penala u većini slučajeva želi da šutira u stranu. Zašto? 

U pitanju se psihologija sporta. Zamislite situaciju kada bi ipak igrač šutirao po sredini gola, a golman ostane na tom mestu i uhvati “živu loptu.” Kakva bi to bila sramota za izvođača penala! Makar ga i golman pročitao u koju će stranu šutirati, ipak je manji blam nego kada bi bila ova druga situacija.

Zato se odlučuju da šutiraju u stranu, čak iako tek 17% golmana odluči da ne krene ni u levu, ni u desnu stranu svog gola. Neki od najodvažnijih igrača u izvođenju penala, pored Panenke koji je u Beogradu 1976. godine doneo Čehoslovačkoj titulu Evropskog prvaka. Takođe moramo navesti Pirla, Džerarda, Del Piera i tako dalje. 

Drugačije je kada posmatramo iz perspektiva i u svojim foteljama. Zamislite sebe i situaciji da vas gledaju desetine hiljada navijača, golman koji vas izaziva, igrači i trener koji računaju na vaš siguran šut. Retko koji igrač zaista ima tu osobinu hladnokrvnosti da se “isključi” i skoro je siguran u svoj šut. 

Zato i ne volimo toliko rizike i u životu. Želimo da smanjimo svoje šanse za premišljanje tako što stalno tragamo za novim informacijama pre nego što damo svoju konačnu odluku. Isto je i sa izvođačima penala, žele što manje da slušaju druge i da se usresrede na svoj šut.

Kako je Tek Igraču Koji je Poslednji Izvođač?

Često se kaže da su penali lutrija, ali kada je u pitanju igrač koji je poslednji, odnosno peti igrač u prvoj seriji za izvođenje penala, tu se već može dosta prepisati veštini i hladnokrvnosti. 

Kao što znamo, treneri znaju koja prva 5 igrača će im izvoditi penale. Oni u kojima su najsigurniji, a naročito ukoliko se desi situacija da svi budu uspešni u izvođenju penala i rezultat je 4:4. Protivnički igrač promaši penal i na sledećem igraču u suparničkom timu je da samouvereno donese pobedu svojoj ekipi. 

Da li se sećate skorašnjeg Evropskog prvenstva kada je Engleska skoro sama sebe pobedila na domaćem terenu kada je njihov trener iz nekog njegovog razloga izveo dosta mlade i neiskusne igrače. Šta se na kraju desilo?

Mladi igrač koji je verovatno izveo svoj prvi penal za nacionalni tim je promašio i Italija je osvojila prvenstvo. 

Zaključak – Ključna je Priprema 

Što smo manje sigurni u svojim svakodnevnim životnim odlukama, to ćemo više slušate savete sa strane šta treba raditi i mišljenja drugih. 

Identično je i sa izvođačima penala. Kada su nesigurni u koju će stranu otići golman, više će pratiti kako će se on kretati. Ukoliko ste primetili najiskusnije izvođače penala, najmanje vremena troše između sudijskog zvižduka i šuta ka golu i pre nego što stavili loptu na belu tačku, znaju gde će šutirati. 

Ukoliko i vi želite da budete u toku sa najnovijim informacijama koje se dešavaju širom sveta i da budete u toku sa svim novinama, ovaj portal prati sva lokalna i internacionalna dešavanja.

Autor teksta: Strahinja Krstić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here