Zamislite kako držite omiljenu knjigu u jednoj, a kafu u drugoj ruci dok sedite u baštenskoj ljuljašci u svom dvorištu koje je ukrašeno prelepim detaljima i cvećem. Ovo ne mora da bude samo maštarija, jer uređenje dvorišta uopšte ne mora da bude komplikovano.

Dvorište je ogledalo naše kuće, pa želimo lepu dekoraciju i funkcionalni nameštaj koji će upotpuniti ceo izgled našeg doma! 

U nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da vaše dvorište izgleda lepše uz jednostavne trikove!

Počistite sav nered!

U ćoškovima dvorišta ponekad stvarno ume da se nakupi nered koji odlažemo i sa njim ne znamo šta ćemo, tako da bi najbolje bilo da izbacite sve ono što vam ničemu ne služi!

Izgled dvorišta često ume da naruše i suve grane drveta, tako da su povoljne motorne testere  prava vrsta baštenskog alata za ovaj posao! Možete iskoristiti i motornu testeru i da razkrčite rasinje koje je možda nedostupno. Ona svakako spada u jedan od alata koje svako treba da ima, tako da bi bilo dobro prihvatiti se posla i sve raščistiti!

Ovakva vrsta čišćenja će umnogome doprineti izgledu vašeg dvorista!

Razmišljajte o svom dvorištu kao ogledalu svog doma, tako da ako npr. imate moderne detalje za dnevnu sobu, onda bi bilo najbolje da detalje u sličnom stilu imate i u svom dvorištu.

Reciklaža – jeftino uređenje dvorišta

Možda ste u nekom ćošku svog dvorišta našli staru gumu, a ona je savršena za recikliranje!

Gumu možete iskoristiti na nekoliko načina! Možete je zakačiti na drvo i tako napraviti dečiju ljuljašku nalik onima iz holivudskih filmova. Druga ideja je da gumu ofarbate u neku jarku boju i iskoristite je kao saksiju! Unutra možete posaditi bilo koje cveće koje će sigurno ulepšati izgled vašeg dvorišta.

Silično možete uraditi čak i sa starim cipelama. Ofarbajte ih i posadite određene biljke u njih. Ovo će sigurno izgledati interesantno i nesvakidašnje. Ovaj trik je odličan način da raščistite cipelarnik ali i da imate zanimljivu dekoraciju.

Ako imate stari bicikl koji više nije u funkciji, njega takođe možete iskoristiti kao dekoraciju i ulepšati cvećem. I njega ofarbajte u interesantnu boju, a potom ga možete zakačiti na ogradu, ili jednostavno fiksirati u ugao dvorišta. Potom kupite viseće saksije, posadite lepo cveće i imate još jedan jako interesantan ukras!

Ne potcenjujte utisak koji ostavlja kamen!

Malo i veliko kamenje može dodati sasvim lep utisak vašem dvorištu!

Možete ga iskoristiti na nekoliko načina, na primer postavljanje velikog kamenja u središnji deo vašeg dvorišta može izgledati jako zanimljivo! Između kamenja možete dodati malo zemlje i zasaditi čuvarkuću ili slične zelene biljke koje će se odlično uklopiti u ovaj ambijent.

cuvarkuca-kamencici
Pexels.com

Pored toga, ako imate stazu u dvorištu, duž nje možete iskopati uske kanale koje ćete potom napuniti raznim kamenčićima. Staze će definitvno ovako izgledati lepše! Naravno, uvek možete i samu stazu napraviti od kamenih ploča.

Dobar efekat će takođe imati i česme koje su napravljene od kamena, ili neki drugi baštenski ukrasi kao što su patuljci, ili male pečurke.

Ne zaboravite na rasvetu

Ovo je jedan od detalja na koje nikako ne smete zaboraviti, a rasveta ne samo da je praktičan segment svakog dvorišta, već zbog različitih stilova može doprineti celokupnom ambijentu. 

Jedne od najkorisnijih su one lampe kod prilaza za automobil, sigurno ne želite da ga udarite kada se isparkirate! Najpopularnije su one solarne lampe koje se samo ubodu u zemlju. Jednostavne su za instalaciju, nije potrebna struja, i odlično obavljaju svoj posao!

Još jedna vrsta osvetljenja koja je jako korisna su lampe na senzor. Njih možete postaviti na ulaz terase, ili ispred garaže. osvetliće vam put dovoljno dugo kako biste uspešno otključali vrata! 

Postoje i baštenske stubne svetiljke, koje izgledaju kao ulična rasveta iz onih starih filmova. One će sigurno doprineti rustičnom izgledu vašeg dvorišta, a ujedno će biti i jako korisne!

Još jedna dobra ideja kada je rasveta u pitanju jeste da okačite lampione na svoju trasu! Izgledaće prelepo, pogotovo tokom toplih letnjih noći kada vam u posetu dođu prijatelji!

Baštenski nameštaj

Da biste uživali u svom lepom i preuređenom dvorištu, neophodan je baštenski nameštaj!

Naravno, postoji mnogo stilova i veličina, a najbolje je da se odlučite za onaj koji se slaže uz ostatak dvorišta – ako imate rustične detalje i dekoraciju, nameštaj koji je napravljen po poslednjem modnom kriku možda se i neće najbolje uklopiti. 

Razmislite i o baštenskim ljuljaškama, ako imate dovoljno prostora za njih. Na tržištu postoje i viseće ljuljaške koje su predviđene za jednu osobu, a pričvršćuju se na plafon terase. Tu su i one samostojeće, koje su možda malo praktičnije jer ih možete premeštati. Bilo kako bilo, ovakva ljuljaška će biti odličan kutak za uživanje i odmor!

Ovo je bilo nekoliko saveta kako od svog dvorišta možete da napravite pravu malu oazu mira. Budite kreativni i napravite od svog dvorišta pravo mesto za uživanje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here