Bol u donjem delu leđa je jedan od najčešćih oblika bola sa kojim se susreću i mladi i stariji, i sportisti i rekreativci. Važno je lečiti promene na vreme jer bol može da postane i hronična, a kao takva utiče na svakodnevno funkcionisanje.

Koji su uzroci bola u leđima i kako se najbolje leči? Postoje li mere prevencije?

Kičmeni stub je oslonac čitavog skeleta pa se svaka promena itekako oseti. Ipak, život bez bola je moguć, a ovo su naši saveti.

Zbog čega se javlja bol u donjem delu ledja?

Kičma je centralna tačka čitavog koštano-zglobnog sistema i podnosi napor svakog pokreta. Ima svoje prirodne krivine, a donji deo leđa je posebno ugrožen usled povreda ili deformiteta kičmenog stuba. Tada dolazi do pojave bola, ukočenosti, smanjenog obima pokreta, a čitava situacija se pogoršava kako vreme prolazi.

Bol u donjem delu ledja može da ima najrazličitije uzroke, a neki od njih nastaju zbog neprirodnih pokreta, nepravilnog opterećenja kičme, ali i stanja kao što je diskus-hernija, išijas, artritis, pojave deformiteta… Od uzroka zavisi i način lečenja, ali je u svakom slučaju glavni cilj da se izbegne operativni način lečenja kao najagresivniji i poslednji terapijski izbor.

Dijagnostika je prvi korak, a onda sledi i odgovarajuća fizikalna terapija, a za to je potrebno da postoji znanje, iskustvo i primena savremenih načina lečenja.

Šta nudi najbolja fizikalna terapija u Beogradu?

Naš glavni grad je fizijatrijski centar na Balkanu sa najsavremenijim procedurama u lečenju promena na mekim tkivima i koštano-zglobnom sistemu. Ako niste pronašli lek za bol u donjem delu leđa, najbolja fizikalna terapija u Beogradu sigurno ima rešenje.

Reč je o kombinovanom pristupu za svako pojedinačno stanje jer se samo tako mogu dobiti najbolji rezultati. Tokom lečenja se kontinuirano prati napredak i menja terapijska procedura. Ovako se obezbeđuje pravilno tretiranje promena, bez daljeg ugrožavanja stabilnosti kičmenog stuba i pogoršanja tegoba.

Najbolja fizikalna terapija u Beogradu različite vrste protokola, a neki od njih mogu da obuhvate ultrazvučnu terapiju, kineziterapiju, trakcioni sto, usmerenu terapiju, masaže… Kada se povežu iskustvo, znanje i vrhunska oprema, dobija se najbolje rešenje za svaku situaciju. Prvo se ublažava bol, ali se sa fizikalnom terapijom mora nastaviti da bi se temeljno delovalo na sve promene i stanje trajno izlečilo.

Prevencija je ključ zdravlja kičmenog stuba

Predugo sedenje, nepravilni pokreti, gojaznost…su samo neki od razloga zašto se javlja bol u donjem delu leđa. Za razliku od padova i povreda, on se razvija postepeno i u početku ne remeti normalno funkcionisanje. Vremenom se razvija hroničan bol i to je trenutak kada mnogi potraže pomoć fizijatra što znatno produžava i komplikuje lečenje.

Bol u donjem delu leđa će se odraziti na normalnu pokretljivost čitavog tela. Da bi promene bile što blaže važno je u redovne sistematske preglede uvrstiti i pregled fizijatra, ali i aktivno raditi na prevenciji jer će se tako promene otkriti u začetku i biće mnogo blaže.

U slučaju da su promene već osetne, potrebna je stručna pomoć i kombinovana terapija koja će vratiti stabilnost kičmenom stubu, osloboditi ga bola i vratiti pun obim pokreta.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here