Da li ste znali da je gavez biljka koja obiluje lekovitim svojstvima? U pitanju je višegodišnja zeljasta  biljka koja raste gotovo na svim tipovima zemljišta. Mada joj pogoduju svi klimatski uslovi, najbolje napreduje kada raste u senci.

U narodnoj medicini od gaveza se najčešće koriste listovi, mada je i koren gaveza poznat po svojim lekovitim svojstvima. Stablo gaveza dostiže visinu od 30 do 60 cm, spolja je čvrsto a unutra šuplje. U gornjem delu se stablo grana. Listovi su isto kao i stavlo prekriveni sitnim dlačicama. Cvetovi gaveza su najčešće tamno ružičasti ili ljubičasti i podsećaju na zvono.

Lekovitost gaveza

Narodi Evrope su od davnina prepoznali lekovitost gaveza. Nekada se gavez koristio za lečenje raznih bolesti kao što su: mučnina, akne, prelomi kostiju i kašalj. Inače, najveću primenu ima prilikom uklanjanja bolova i upala.

Razni proizvodi od gaveza se koriste za ublažavanje bolova i za brži oporavak mišića i zglobova. Gavez se ni slučajno ne preporučuje za unutrašnju primenu, jer se smatra da postoji štetno dejstvo na jetru.

Za lečenje se najčešće koristi mast gaveza, gel i obloge, mada je neretko u upotrebi i tinktura gaveza. Često se gavez uspešno koristi i za lečenje čukljeva.

Gavez je poznat po tome što ublažava bol i upalu. Takođe ublažava otok. Koristi se kod bolesti kao što su iščašenja i uganuća, degenerativni artritis kao i kod sportskih povreda i napora. Klinički je dokazano da je gavez kod uganuća i bolnih mišića i zglobova imao izuzetno pozitivno dejstvo. Brže je dolazilo do oporavka kao i do smanjenja bola.

Kako deluje mast od gaveza?

Ključna komponenta masti od gaveza je koren gaveza koji sadrži aktivne sastojke koji pomažu kod svih bolnih i upalnih stanja. U pitanju su etarska ulja, ruzmarinska kiselina, kofeinska kiselina, hlorogenična kiselina, tanini, holin i alantoin. Alantoin deluje na stvaranje novih ćelija kao i na epitelizaciju tamo gde su evidentne neke povrede.

Mast od gaveza je prijatnog mirisa. Što je veoma bitno nije suviše masna. Nanosi se u tankom sloju.

Mast od gaveza protiv čukljeva

Čukljevi su koščate izrasline na stopalima, koje ne samo da ružno izgledaju već mogu biti i mnogo bolne. Bol će se prilično smanjiti ukoliko na bolno mesto nanesete mast od gaveza.

Gavez uklanja bolove u kičmi

Ukoliko spadate u kategoriju ljudi koji imaju problem sa lumbalnim delom kičme onda je gavez rešenje za vas. Smatra se da ovi bolovi nastaju kao posledica sdavremenog načina života. A to podrazumeva mnogo vremena u sedećem položaju koji je najčešće nepravilan. Samim tim što više sedenja, to znači sve manje kretanja. U takvim situacijama gavez mast ili gel gaveza su se pokazali kao veoma dobri za ublažavanje bolova.

Uz pomoć gaveza ublažite artritis

Artritis je oboljenje zglobova. Naime, stručnjaci kažu da je artritis zajednički naziv za veći broj sličnih oboljenja zglobova. Jedna od posledica artritisa je svakako bol. Dokazano je da korišćenje masti od gaveza kao i obloge od gaveza mogu značajno da smanje bol koji je izazvan artritisom.

Sem što će gavez mast ublažiti bol, preporučuju se i obloge koje su napravljene od esencijalnih ulja i gaveza. Najčešće korišćeno ulje u tu svrhu je ulje mente. Potrebno je ovako napravljenu oblogu držati na bolnom mestu dva do tri puta u toku dana.

Smatra se da gavez ne biste trebali koristiti duže od 10 dana u kontinuitetu. Nakon 10 dana napravite pauzu od par dana, a onda biste mogli nastaviti sa oblogama ukoliko bol nije prestao do tada.

Gavez će vam pomoći kod bolova povezanih sa fibromialgijom

Smatra se da gavez izuzetno pomaže kod bolova koji su povezani sa fibromialgijom. S obzirom da osobe koje imaju problem sa fibromialgijom osećaju bolove u različitim delovima tela, vrlo često koriste gavez gel ili mast. Naravno, ovo bi mogla samo da bude dodatna terapija, a nikako zamena za propisanu terapiju koju će vam odrediti lekar. Smatra se da u ovim slučajevima ne treba preterivati sa upotrebom masti i gela od gaveza. Čak je najdelotvornije ako se gavez maže 10 dana uzastopno maksimalno četiri puta godišnje.

Naravno, ukoliko imate fibromialgiju podrazumeva se da imate sveobuhvatni pristup lečenju, kako biste uspeli da ukolonite eventualne uzroke bolova. Najčešće to podrazumeva uvođenje zdravih navika kao i promenu načina života.

Da li ste znali da gavez ubrzava zarastanje rana?

Jedan od sastojaka gaveza je alantoin. U pitanju je supstanca koja pomaže u obnavljanju kože. Alantoin se koristi za razne probleme sa kožom. Upravo zahvaljujući alantoinu, gavez mnogo pomaže u zarastanju rana. Upotreba gaveza podstiče stvaranje kolagena i zarastanje rana. Nikako se ne preporučuje da se gavez stavlja na otvorenu ranu. Najbolje je da sačekate da se rana potpuno zatvori, a onda je možete tretirati tinkturom od gaveza.

S obzirom na prisustvo alantoina, gavez se koristi za smirivanje iritirane i upaljene kože. Čak se preporučuje i u situacijama kada se pojave opekotine izazvane sunčanjem.

Za šta se koristi gel od gaveza?

Ne postoji neka suštinska razlika između masti i gela od gaveza. I mast i gel se koriste za spoljašnju upotrebu. Efekat koji se postiže mazanjem na bolno mesto je gotovo isti. Gel gaveza sadrži ekstrakt korena gaveza, ekstrakt aloe, karbomer, mentol, trietanolamin, metil, propil kao i prečišćenu vodu. Veoma je delotvoran za uklanjanje otoka i bolova kada su modrice u pitanju. Takođe gavez gel možete koristiti i prilikom sportskih povreda.

S obzirom da gel gaveza kada se namaže daje osećaj hladnoće, preporučljiv je za proširene vene.

Gavez gel za vene

Gel gaveza se pokazao kao veoma delotvoran kada je u pitanju upala vena. Umesto gela možete koristiti izrendan gavez i u vidu obloga ga staviti na vene. Ukoliko nemate svež gavez, možete koristiti gel koji je odličan za regeneraciju tkiva kao i protiv upale vena.

Samo morate biti strpljivi kada je u pitanju lečenje proširenih vena, jer proces je dugotrajan. Takođe, gavez može biti delotvoran i ako ga koristite u kombinaciji sa uljem od kantariona.

Budite oprezni sa gavezom

Važno je da znate da se gavez nikada ne koristi za unutrašnju upotrebu. Bilo da je svež ili u vidu čaja. S obzirom da gavez sadrži pirolizidin alkaloid, koji negativno utiče na jetru i na srce, ni slučajno se ne preporučuje korišćenje gaveza za unutrašnju upotrebu.

Gavez se ne preporučuje ni za spoljašnju upotrebu ljudima koji imaju problem sa jetrom kao i neke druge zdravstvene probleme. Ne bi trebale da ih koriste trudnice, dojilje a ni mala deca. U svakom slučaju naša preporuka je da konsultujete odabranog lekara pre nego počnete da koristite gavez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here