Ljudi su sve više su izloženi štetnim uticajima, naročito oni koji žive u urbanim sredinama. Otrovne materije do organizma dolaze kroz vazduh, vodu i hranu. Zato svi oni koji primenjuju zdrave navike znaju koliko je važna detoksikacija organizma. Nakon sezone praznika (slava, Nove godine, Božića), čak i oni koji nisu pobornici zdravih režima ishrane i redovnih treninga, žele da očiste svoj organizam od toksina i parazita. Međutim, detoksikacija nije kratkotrajan proces, jer je potrebno određeno vreme da se štetne materije eliminišu iz jetre, bubrega, creva, pluća i limfnog sistema. Detoksikaciju je najbolje obavljati prirodnim putem, jer se na taj način telo štiti od dodatnih negativnih uticaja hemijskih sredstava. U nastavku teksta upoznaćemo se sa pojmom detoksikacije, načinima na koje se može ona sprovesti prirodnim putem i pravilima koja bi bilo dobro poštovati ukoliko se odlučite na ovaj korak.

Šta predstavlja detoksikacija organizma?

Detoksikacija organizma
foto: pixabay.com

Da li je moguće hraniti se zdravo u svim životnim prilikama? Iako vam možda deluje neverovatno, uz malo volje i truda, videćete kako je uvek i svuda moguće primenjivati principe zdravog života. Dakle, nije samo hrana ta koja loše utiče na naše telo. To je celokupan splet okolnosti u kojima živimo. Zato je detoksikacija organizma zahtevan proces, a ne jednodnevna aktivnost. Kako biste najbolje razumeli šta zapravo ona predstavlja, krenućemo od objašnjenja kako toksini i druge štetne materije narušavaju balans našeg tela. Toksini su zapravo sve otrovne materije, metali, veštački dodaci u namirnicama koje se svakodnevno unose u organizam. Pošto ih nije moguće izbeći, cilj je smanjiti njihov uticaj. Zato služi detoksikacija. Ona predstavlja niz enzimskih reakcija koje neutrališu i rastvaraju toksine, a zatim ih transportuju iz organa.

Kada se osećate umorno, imate glavobolje, manjak energije, koža, kosa i noksi vam ne izgledaju zdravo, muči vas stomak (problemi sa varenjem) što se najčešće dešava tokom zime i nakon sezone praznika, razmislite o detoksikaciji organizma prirodnim putem. Kvalitetniji san, veće količine tečnosti (pre svega vode), čajevi, zdrava hrana i treninzi, sigurno će vam pomoći da „očistite“ svoj organizam. Ne očekujte rezultate odmah ili kroz 3 dana. Posle izvesnog vremena ćete shvatiti da ste učinili pravu stvar za sebe i svoje zdravlje.

Detoksikacija organizma prirodnim putem i priprema hrane

Detoksikacija organizma i priprema hrane
foto: unsplash.com

Prva stvar na koju se morate navići prilikom procesa detoksikacije organizma je hrana bez šećera, trans i zasićenih masti, kao i pića bez kofeina. Izbegavajte brzu hranu, alkohol, cigarete, grickalice, konzervirana jela, namirnice od pšenice, meso, mleko i mlečne proizvode. Budite spremni da više sati tokom dana provodite u kuhinji i umesto brze hrane jedete kuvana jela. Kako bi vam proces kuvanja bio zabavniji, nabavite sitne detalje koji će vas inspirisati. Šarena mušema, začinsko bilje u saksijama, velika daska za seckanje hrane i posluživanje mogu biti izuzetno fotogenični ukoliko želite da postavite fotografije iz kuhinje na društvene mreže i pohvalite se svojim receptima. Podelite vaše iskustvo sa detoksikacijom sa pratiocima kroz dobre fotografije, čime ćete učiniti dobro delo za zdravlje ljudi.

Prednost u svakodnevnoj ishrani treba da ima hrana koja podstiče lučenje mokraće, kako biste postepeno izbacivali štetne materije iz organizma. Osim toga, potrebno je piti dovoljne količine vode (minimum 2 l dnevno). Jedite domaće supe (ne iz kesice), sveže voće i povrće, orašaste plodove, ribu  i hranu bogatu vlaknima. Vlaknasta hrana pomaže u čišćenju creva, a tu spadaju pirinač, cvekla, rotkvice, brokoli, artičoke, kupus.

Zdrave navike i detoksikacija organizma
foto: pixabay.com

Pored ishrane, važan faktor detoksikacije je trening, jer se kroz znoj izbaciju štetne materije iz tela. Možete uz treninge primenjivati i meditaciju, jer ona redukuje stres koji je glavni uzročnik pojave toksina u organizmu. Šetnja na čistom vazduhu će takođe doprineti smanjenju stresa. Ukoliko živite u zagađenoj sredini, pokušajte bar jednom mesečno da odete negde van grada i uživate u dugim šetnjama u prirodi. San je takođe bitan faktor koji utiče na oporavak organizma. Spavanje od 7 do 9 sati u kontinuitetu je preduslov za očuvanje zdravlja i smanjenje rizika od nastanka hipertenzije, dijebetesa, ankcioznosti i slično.

Čišćenje organizma od parazita

Čišćenje organizma od parazita
foto: pixabay.com

Kod bilo koje vrste detoksikacije mora postojati umerenost. Isto pravilo važi i za čišćenje organizma od parazita. Većina parazita u telo dospeva putem kontaminirane vode ili hrane, a izazivaju mučnine, grčeve u stomaku, dijareju, zatvor, svrab, itd. Organizam od parazita je moguće očistiti konzumiranjem namirnica kao što su beli luk, med, propolis, ulje origana, bundeva i pelin.

Bez obzira koji vid detoksikacije sprovodite, potrudite se da ne koristite lekove i hemijske preparate, samo ćete uneti još više štetnih materija u svoj organizam. Detoksikacija organizma treba da se sprovede prirodnim putem i to je proces čiji rezultati dolaze tek posle izvesnog vremena. Imajte na umu da je zdravlje najbitnija stvar u životu, a na ovaj način učinićete mnogo za njegovo očuvanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here