Poslednjih godina primećujemo sve snažnije razvijenu svest o potrebi za uspostavljanjem zdravih navika i zdravom stilu života kao imperativu u okviru težnje ka uspostavljanju sreće i balansa, uprkos brojnim izazovima koje savremeno doba postavlja pred pojedinca. Kao ključni problem današnjice u ovom domenu prepoznajemo takoreći brzinu življenja, dakle tempo koji moderna era zahteva od nas, ne bismo li odgovorili na sve njene zahteve. Posledica ove moderne užurbanosti je najčešće zanemarivanje brige o sebi, mahom u domenu ishrane, odnosno u smislu posezanja za jednako brzim i često nezdravim rešenjima kada su obroci u pitanju. U ovom tekstu ćemo se stoga baviti ovom izuzetno važnom temom i pitanjem kako implementirati zdrave principe ishrane u različite životne prilike.

Pravilne navike u ishrani

Svakodnevne obaveze i ishrana

Svakodnevne obaveze zahtevaju najviše energije i vremena. Ne bismo li na vreme završili sve dnevne zadatke, neretko posežemo za što jednostavnijim rešenjima kada su redovni obroci u pitanju. Naposletku, uglavnom se zadovoljavamo i samo tom redovnošću obroka kao pokazateljem naše uspešnosti u ovom domenu, te se trudimo da ne preskočimo ručak, ostavljajući pitanje njegovog sastava za neki sporiji dan. Ovakav odnos prema svakodnevnoj ishrani ne može imati dobre rezultate i može ostaviti svoj trag u pogledu našeg zdravlja ukoliko ga ne izmenimo. Ključ je planiranje nabavki i obroka. Prilikom nabavke, sastavite listu onih namirnica koje imaju dobru nutritivnu vrednost, a koje ćete moći da uobličite u obrok na jednostavan način, bez duge termičke obrade i brojnih koraka pripreme. Najčešće su upravo najjednostavnija rešenja i najzdravija, te salate i čorbe možete pripremiti za kratko vreme i bez mnogo truda, a ujedno obezbediti sebi i svojoj porodici zdrav i hranljiv obrok. 

Posebne prilike i proslave

Kada su proslave u pitanju, najčešće težimo da hrana bude ukusna i jednostavna za konzumiranje, te i da izgleda lepo. Uglavnom polazimo od toga da ovi zalogaji budu klasičnih ukusa, koji se svima dopadaju, te ne štedimo na šećeru, brašnu i masnoćama. S druge strane, sva popularna jela imaju i svoju zdraviju varijantu, te uvek možemo da se opredelimo za testa od integralnog brašna i šarenilo postignemo raznovrsnim voćem i povrćem kao dodacima. O ovome misle i profesionalci, te dobri ketering servisi posežu ka kvalitetnim i zdravim namirnicama i nude personalizovane menije, u čijem sastavljanju možete učestvovati svojim specifičnim zahtevima. Danas su nam na raspolaganju jelovnici prilagođeni najrazličitijim prilikama, kao što je ketering za rođendane, venčanja i korporativne proslave. Kada organizujete zabavu, dakle, pokušajte da ponudite svojim gostima drugačije posluženje i zdravija rešenja, koja će zasigurno biti dobro pozdravljena.

Pravilne navike u ishrani

Ideje za užinu

Budući da nas obaveze često drže van kuće u toku većeg dela dana, gotovo je izvesno da ćemo barem jedan obrok imati na poslu ili u školi. Potrudite se da izbegnete pekarske proizvode i brze kalorične užine kupljene u obližnjoj prodavnici. Užine van kuće je potrebno planirati, te je savet da odvojite vreme pre odlaska iz kuće i pripremite obrok za poneti u vidu salate ili, na primer, hranljivog sendviča sa pecivom od celog zrna. Ukoliko se, pak, desi da ne možete da stignete da pripremite svoju užinu ili ste zaboravili da kupite namirnice za nju prethodnog dana, opredelite se za voće. U pauzi za ručak kupite sezonsko voće, koštunjavo voće ili kombinacije poput banane i jogurta. Ove zdravije varijante su nam jednako dostupne kao kifla ili čips, samo je potrebno imati na umu dobre principe ishrane i posegnuti za njima po ulasku u prodavnicu.

Obrok u restoranu

Zdrave navike u ishrani se najčešće zaobilaze u prilikama poput odlaska u restoran. Prirodno, ne bi trebalo izbegavati druženja poput ovih i dobro je povremeno dati sebi oduška i počastiti se ukusnim restoranskim obrokom. Ovo, međutim, ne mora da znači da hrana koju biramo ovom prilikom mora biti nezdrava. Pregledajte meni i sastojke jela koja su ponuđena i odaberite ono koje najviše odgovara principima ishrane koju želite da negujete. S druge strane, budući da je vrlo verovatno da će ovaj obrok biti obimniji od onog koji biste imali kod kuće, imajte ga na umu u toku dana i ukoliko ćete večerati u restoranu, pripremite sebi laganiji doručak i ručak.

 

Zdrava i balansirana ishrana je, uz fizičku aktivnost i redovan san, ključni korak ka dobrom opštem zdravlju. Ukoliko ste odlučili da izmenite svoj odnos prema hrani i birate namirnice koje ćete unositi u svoj organizam, budite istrajni i nemojte odustajati ukoliko vam se u određenim prilikama dijeta učini komplikovanom za održavanje. Zdrava hrana je danas zaista dostupna i ovakvi izbori su mogući kako u okviru svakodnevice, tako i u posebnim prilikama. Upamtite da će se svaki zdrav izbor koji načinite izvesno isplatiti na duge staze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here