Leto je idealno godišnje doba za igru na otvorenom, uprkos vrućinama. Od uživanja u bazenu, preko prskanja vodenim puškama do istraživanja kraja na trotinetu ili biciklu – mališanima je dostupno toliko igara. Bilo da uživaju u školskom raspustu ili su još u vrtićkom dobu, činjenica je da deca u letnjim mesecima naročito vole da provode vreme na otvorenom.

Premda je igra u bazenu sa igračkama za vodu među omiljenim, ponekad roditelji ne žele da se svakog dana bave mokrim kupaćim kostimima. Zbog toga predlažemo nekoliko zabavnih igračaka koji ne uključuju obavezno vodu i ujedno mogu biti sjajni pokloni za letnje rođendane. Pročitajte.

Trotineti za vožnju kroz letnje dane

Igra na točkovima je sasvim izvesno među popularnim aktivnostima mališana. Počev od ranog uzrasta, čak i u onim nespretnim fazama prohodavanja kada guraju guralicu, dečica jednostavno obožavaju osećaj slobode i ushićenja koje im donosi kotrljanje. 

Možda smatrate da je vaše dete malo za bicikl ili nesigurno za igru na točkovima? Postoje trotineti za decu od dve godine koji su bezbedni i laki za upravljanje. Simpatičnog dizajna i čvrste konstrukcije, ova dečja vozila su zapravo sjajno sredstvo za jačanje mišića i vežbanje motorike.

devojčica-trotinet-igračka
Pexels.com

Dok jurca na trotinetu, mališan ujedno vežba koordinaciju i ravnotežu, tako da pored zabave ima i zdravstvenih benefita. Fizički razvoj u stopu prati i mentalni rast, jer su istraživački duh i radoznalost podstaknuti slobodom koja dolazi sa vožnjom trotineta. Jednostavno je, na točkovima je mnogo lakše istražiti ceo park nego hodajući. 

Igra balonima od sapunice

Malo šta se može uporediti sa radošću koju donosi pravljenje balona od sapunice. Leti je ovo naročito zgodna igra, jer se odeća lako može osušiti čak i ako se pokvasi. Savršen za dvorište, park, igralište ili plažu, set za pravljenje balona je nekad sve što vam treba da umirite mališana koji se unervozio zbog vrućine ili umorio od šetnje.

Počev od klasičnih modela sa jednim obručom za pravljenje mehurića do kompleta koji sadrže štapove za kreiranje “džinovskih” balona od sapunice – bez svake sumnje, ovo su dečiji rekviziti koji nemaju starosnog ograničenja. Čak će se i deca školskog uzrasta rado zabavljati na ovaj način, pogotovo ako imaju mogućnost da naprave mehure XXL dimenzija ili neobičnog oblika.

Set alata za male baštovane

Želite da vaše dete raste povezano sa prirodom, usmerenije na igru u zelenom okruženju? Zainteresujte ga za baštovanstvo tako što ćete mu obezbediti i posvetiti jedan kutak u svom vrtu kao i potreban baštenski alat. Možete početi od klasičnog seta za plažu – kofica, lopatica, grabulje, a za stariju decu možda čak i nabaviti “ozbiljniji” alat.

dete-grabulja
Pexels.com

Dečiji baštenski set pored lopate i grabulja obično uključuje gletericu, viljušku, baštenske rukavice i kecelju, prskalicu, ali i nalepnice i saksije za cveće, a oni veći i stolicu na sklapanje. Dodajte tome i koficu za zalivanje i potpuno ste opremili svog mališana za celodnevnu igru u dvorištu. Uvek birajte alate koji su laki za decu. Da biste ga više zainteresovali za baštovanstvo, u početku se i sami uključite u igru svog deteta tako što ćete zajedno kopati, a kada za to dođe vreme i posaditi neko seme udruženim snagama i urediti baštu. 

Set alata za dvorište je dobar i kao poklon za decu, jer pomaže u poboljšanju praktičnih veština. Ujedno, mališani razvijaju osećaj za prirodu, uče o biljkama dok uzgajaju cveće ili pomažu roditeljima da rade u bašti. Savršeno za pretvaranje baštovanstva u porodičnu zabavu i izvlačenje dece iz elektronskih ekrana.

Igra vrtlara može biti jednostavna i da podrazumeva jednostavno kopanje zemlje i igranja u blatu. Takođe, možete “unaprediti” zabavu pravljenjem “hotela za bube” ili formiranjem začinskog vrta.

Umetnost na otvorenom

Napravite mali umetnički atelje u dvorištu za razvijanje mašte i kreativnosti vašeg deteta. Postavite u zaseni stari beli čaršaf kao veliko platno za slikanje, obezbedite dovoljno tempera boja i četkica i prepustite sve dečjoj imaginaciji. Ako za to ima uslova, možete staviti i štafelaj ili sto za crtanje i gledati kako nastaju prava mala remek-dela. 

ruke-boja
Pexels.com

Kao dodatni podstrek potražite u prodavnicama igračaka ili bolje opremljenim knjižarama kreativne setove kao što su oni za pravljenje dekoracija za prozore. Možete zajedno sa decom stvoriti prelepu prozorsku umetnost uz pomoć najraznovrsnijih šablona. Takođe, postoje različiti “uradi sam” setovi za decu koji pomažu mališanima da naprave samostalno zamku za snove ili hvatač vetra. Ove aktivnosti nisu samo zabavne, već i izuzetno korisne za razvoj fine motorike i kreativnosti.

Toki voki za istraživače

Neverovatno je koliko zabave i smeha može da osigura par toki vokija ili dečijih motorola koje rade na baterije. Možete kupiti po jedan toki voki za svoju decu ili ako vam to finansije dopuštaju i rezervne motorolice, kada im se okupi društvo. Počev od igre u dvorištu, preko istraživanja u obližnjem parku ili školskom dvorištu, možete biti sigurni da će mališani zaista uživati u svojoj novoj avanturističkoj ulozi.

Na domaćem tržištu su dostupni različiti modeli toki vokija ergonomskog dizajna, uglavnom izrađeni od jake plastike. Neke od opcija na koje možete računati su višekanalna komunikacija, kao i komunikacija jedan na jedan, zatim podešavanje jačine zvuka. Zgodne za kampovanje, ali i za igre skrivanja – ove igračke će sasvim sigurno biti letnja zabava koju će mališani dugo pamtiti. 

Na kraju – bazen za rashlađivanje

Pored sjajnih igračaka koje omogućavaju igru “na suvom”, svako leto zaslužuje i malo plivanja i prskanja u bazenu. Ako nemate dovoljno vremena da svakog dana vodite svoju decu na gradski bazen, uvek je praktično investirati u dvorišnu varijantu. Bazeni na naduvavanje su dobra ideja, samo prilikom kupovine treba birati onaj model koji najbolje odgovara uzrastu vaših mališana. Pravougaoni, četvrtasti, ovalni ili okrugli, sa ili bez metalne konstrukcije, dostupni su u raznim veličinama, a vi nabavite onaj koji će se uklopiti u vašem dvorištu.

Bazeni se uglavnom postavljaju lako, samo treba pripremiti ravno mesto u bašti, pipremiti pumpu za naduvavanje i obezbediti vodu. Možete se opredeliti i za neki od većih modela u kome ima dovoljno mesta za celu porodicu. Savršen način da se nakon zahtevnog dana na poslu rashladite i opustite sa svojom decu, zar ne? 

Do kraja leta i početka školske godine nema još mnogo vremena. Ako ste se već vratili sa godišnjeg odmora i tražite odgovarajuće načine da se vaša deca zabave i provedu uprkos vrelinama, isprobajte neki od naših predloga. Sigurni smo d će to biti leto za nezaborav!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here