Kako se leto bliži svom kraju, mnogi turisti imaju tendenciju da zamisle peščane plaže i sunčane obale kao prošlost. Međutim, upravo ovo vreme može biti izvanredna prilika za nezaboravno letovanje. Opuštanje bez gužvi, blaga klima i povoljnije cene čine letovanje na kraju letnje sezone privlačnom opcijom. U ovom članku, istražujemo prednosti ovakvog letovanja i predstavljamo četiri destinacije koje su pravo otkriće za srpske turiste.

Jonska Obala, Grčka

Grčka je oduvek bila san mnogih turista, a Jonska obala pruža nešto posebno. U septembru, gužve se smanjuju, a temperatura je još uvek prijatna. Preporučujemo ostrvo Krf do kog i dalje imamo mogućnost putovanja avionom povoljnim čarter letovima. Sa svojim prelepim plažama, živopisnim gradovima i bogatom istorijom, Krf je bio oduvek privlačna destinacija za Srbe. Takođe, Zakintos će vas očarati svojim tirkiznim vodama i poznatim plažama kao što je Navagio. Ovo je idealna prilika za istraživanje bez preterane verve i brojnih stranih turista mlađe populacije koji ovo prelepo ostrvo tokom jeka sezone pretvaraju u takozvanu destileriju.

Kaš, Turska

Turska je destinacija koja nudi šarm Mediterana sa istočnjačkim uticajem. Kas, manji grad na turskoj obali, ima sve što vam treba za savršen odmor. Ovo ostrvo nalazi se prekoputa grćkog ostrva Kastelorizo. Ovo ostrvo je do 80ih godina prošlog veka bilo isključeno iz svih turističkih vodiča evropskih turista. To je upravo njegova prednost, jer je tako uspelo da odoli masovnoj urbanizaciji turskog primorja  i zadržalo je šarm mediteranskih ribarskih mestašaca. Letovanje u septembru ovde znači tišinu i spokoj uz prelepe plaže i fantastičnu tursku kuhinju koja nije ˝iskvarena˝prepoznatljivim zapadnjačkim ukusima. Posetite antičke ruševine i uživajte u ronjenju u čistim vodama.

Costa del Sol, Španija

Španija, sa svojim živahnim kulturama i spektakularnim pejzažima, ostavlja dubok utisak na svakog posetioca. Costa del Sol, smeštena na jugu Španije, nudi sunce tokom cele godine. Tako nije kasno isplanirati letovanje ni krajem septembra kada se raziđe gužva od glasnih  nemačkih i engleskih turista. Posle letnjeg vrhunca, septembar donosi blažu vremensku klimu, što je idealno za istraživanje slikovitih obala, šarmantnih gradova poput Malage i opuštanje na plažama koje su sada mnogo mirnije. Predivne peščane plaže i ukusna hrana začinjena toplim mediteranskim suncem je pravi izbor za parove.

Boka Kotorska, Crna Gora

Za one koji više preferiraju odmor na domaćem terenu, Boka Kotorska je pravi izbor. Njeni impresivni zalivi, okruženi planinama, predstavljaju idiličnu kulisu za opuštanje. U septembru, kada glavna sezona opada, turisti mogu uživati u miru i tišini. Posetite slikovite gradove kao što su Kotor i Perast, istražite uske uličice i uživajte u domaćoj kuhinji uz čašu crnogorskog vina. Jedna od prednosti posete crnogorskom primorju u kraj sezone je svakako i znatno bolja usluga lokalnih domaćina koji u jeku sezone vrlo često teško savladavaju velike kapacitete broja turista tokom jula i avgusta.

Letovanje na kraju letnje sezone nudi priliku da se izbegne gužva i da se u kontktu sa lokalnim stanovništvom stvori autentično iskustvo. Niži troškovi smeštaja i avionskih karata, pristupačnije cene restorana i manje zauzetih plaža omogućavaju putnicima da dožive destinaciju na poseban način. Ne zaboravite, sunce se još uvek smeši, more je toplo, a avantura vas čeka na skrivenim draguljima kao što su ove i mnoge druge destinacije, kako piše magazin Bumerka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here