Uređivanje životnog ili radnog prostora ne mora biti jedan od složenih i dugotrajnih postupaka. Iako je oplemenjivanje ambijenta bitan potez u stvaranju komfora i povoljne klime za boravak, danas su mnogi proizvodi i komadi nameštaja lako dostupni, pa samo uređenje enterijera i nije toliko komplikovano, gledajući raniji period. 

Stoga vam u nastavku ističemo 5 jednostavnih stvari koje možete nabaviti da biste svoj dom učinili prijatnijim i lepšim.

Sahare na zidovima

Krečenje predstavlja najvažniji segment uređenja prostora, jer čisti zidovi predstavljaju pola posla. Pored toga što ćete krečenjem očistiti i osvežiti zidove vašeg doma, daćete im i novi sjaj i udahnuti život. Sahara na zidovima predstavlja novi hit u pogledu dekorisanja istih. Preporučuje se samo na jednom, glavnom zidu i boja bi trebalo da bude različita u odnosu na ostale zidove i plafon. Na taj način uslovićete postizanje novog efekta, a vaša dnevna ili spavaća soba zasijaće punim sjajem. 

Kašmir tepisi

Ne tako klasičan vid tepiha. Naime, kašmir tepisi dobili su ime po materijalu od kojih su izrađeni u dolini Kašmira. Prepoznatljive šare i dezeni sa izraženom mekoćom, uvek su dobar izbor za uređenje vašeg doma. Preporuka prilikom uređenja dnevne sobe bila bi da se odabere jedan glavni kašmir tepih u delu za sedenje i odmor, koji bi se uklopio uz drapere i zidove. Upotreba staza i krpara nije najsrećnije rešenje. 

Zavese i draperi

Zavese i draperi nikada ne izlaze iz mode, a vremenom se samo usavršava dizajn i kvalitet materijala. Preporuka je da prilikom opremanja vašeg doma, a pre svega dnevne sobe postavite plafonske garnišle. Na taj način postižete bolji efekat, a zid izgleda viši, moćniji, i tako odiše prestižom. 

Fototapete

Fototapete predstavljaju tapete u određenom dezenu, fotografiji ili motivu. Lepljive fototapete predstavljaju pravi trend za opremanje dnevnih ili dečijih spavaćih soba. U dnevnoj sobi preporučljivo je upotrebiti lepljive fototapete koje se postavljaju na centralni zid prostorije. Obično je reč o nekim smirenijim tonovima ili motivima, dok bi za dečiju sobu topla preporuka bila upotreba fototapeta sa motivima crtanih junaka. 

Rasveta

Rasveta je izuzetno bitan segment u opremanju vašeg životnog i radnog prostora. Da bi se podstigao dobar efekat rasvete, poželjno je uspostaviti dovoljan broj svetiljki. Pravi je hit ugradnja malih okrugli svetiljki u sam zid objekta ili iznad umetničkih slika. Takođe, primećena je tendencija upotrebe dugih lustera iznad stola ili šanka. Kristal i staklo su uvek u modi, pa nećete pogrešiti ako odaberete komad rasvete od kristala. 

Pozicioniranje nameštaja

Naizgled nebitna stvar, ali odlučivanje gde će koji nameštaj stajati u prostoru je itekako bitno. Bez obzira da li ste poznavalac Feng Šuija ili ne, poželjno je da pravilno postavite nameštaj. Prvo je potrebno poznavanje strana sveta. Istočna i južna strana bile bi najosunčanije, pa ukoliko vam je prozor mali, poželjno je upotrebiti tanje zavese, zbog dovoljne količine prirodne svetlosti. Saharu, fototapete, ili umetničke slike preporučljivo je da postavite na glavni zid, obično leđima okrenute u odnosu na goste koji bi zauzimali glavno mesto na sofi. Postavljanje sobnih biljaka mora biti u adekvatnim saksijama, a preporuka su one keramičke. Odabir biljaka je takođe značajan iz mnogih razloga, pa je savet da poslušate osobu iz cvećare ili botaničara. 

Mali predmeti koji život znače

Mali predmeti koji život znače su predmeti koje direktno ne koristimo u upotrebi, ali su izuzetno bitni da oplemene prostor u kome boravimo. Tako da dobar odabir jastuka koji bi se idealno uklapao sa draperima ili kašmir tepisima bio bi pun pogodak. Zatim, mirišljave sveće, visoke vaze ispunjene dekorativnim cvećem u samom ćošku ili pak visoka stona lampa značila bi u adekvatnom opremanju stana. Umerenom upotrebom malih figura i modernim detaljima, koji su dekorativni, možete uneti toplinu u vaš dom uz puno stila i elegancije.

Šta je sa keramikom?

Odabir dobre i kvalitetne keramike predstavlja izuzetno bitnu kariku u lancu uređenja enterijera. Preporuka je da se laminati zamene keramičkim površinama i to pre svega u hodniku, trpezariji i kuhinji. Adekvatne podne i zidne pločice u kuhinji poželjno je da se lepo utope u kuhinjske elemente. Danas su na tržištu najtraženije 3D pločice. Idealno se uklapaju, lepo i otmeno izgledaju i lako održavaju. U hodniku je preporuka da se postave bele mermerne pločice, jer će tako vaš dom odisati stilom i otmenošću.

Prilikom uređivanja vašeg doma savetuje se da pre kupovine nameštaja pogledate i pročitate blogove i predloge za uređenje istog. Na taj način mogu se javiti nove ideje, uz lepa i praktična rešenja. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here