Potrebno vam je puno vremena da u potpunosti doživite sve što Evropa može da ponudi. S obzirom da većina nas danas ima samo nekoliko nedelja odmora svake godine, moramo pažljivo odabrati ono što želimo posetiti i videti. Budući da je sada potrebno samo nekoliko sati i dobro planiranje vremena da se poseti bilo koji deo Evrope, u poređenju sa nedeljama koje su ljudi pre imali za obilazak Evrope, uvek se možemo odlučiti da posetimo nove znamenitosti. S obzirom da se granice polako otvaraju i da ćemo uskoro ponovo imati priliku putovati evo nekoliko predloga za vas. Ovo je naš predlog za 15 najboljih mesta u Evropi.

Beč

Beč je najčarobniji grad u Austriji. To je grad koji dočarava slike prelepih žena koje plešu uz Štrausove valcere. To je grad u kojem prelepi beli lipicaneri plešu precizno oko prstena. To je mesto gde ćete se odreći svoje dijete i prionuti na parče čokoladn Saher torte. Ne zaboravite da se prošetate  Starim gradom, posetite raskošnu baroknu palatu Šonbrun, srednjovekovnu katedralu Svetog Stefana, carsku palatu Holburg ili možda čak i nastup čuvenog bečkog hora.

Plitvička jezera

Plitvička jezera su prelepa destinacija.  Zvaničnici su ih pretvorili u nacionalni park. Smeštena u srednjoj Hrvatskoj, Plitvička jezera čine 16 jezera koja godišnje privlače više od milion posetilaca. Jezera su okružena bujnim šumama i povezana su vodopadima koji se spuštaju s jednog jezera na drugo. Jezera su, zbog razlike u nadmorskoj visini, podeljena u dva dela, donji i gornji. Najbolji način da se vide jezera je šetnja. Mogu se videti čak i neke divlje životinje.

Budimpešta

Danas je Budimpešta glavni i najveći grad Mađarske. Njom su, između ostalih, vladali Mongoli i Osmanlije. Budimpešta, koja se smatra jednim od najlepših gradova Evrope, dom je Muzeju likovnih umetnosti sa svojom kolekcijom od više od 100 000 dela. Obavezno posetite centralni Stari grad sa njegovih mnogo muzeja, crkava, palata i zgrada parlamenta.

Atina

Atina, grad koji je naseljen još od petog veka pre nove ere, svetu je dao koncept demokratije. Ova metropola je i glavni grad Grčke i istorijske Evrope. Mnoge glavne znamenitosti grada mogu se naći u starom gradu, posebno oko Akropolja. Lista uključuje hram Zevsa, Dionisijevo pozorište u kome su izvođena Sofoklova dela, Hadrijanov luk, simbolični ulaz u grad i Partenon koji sedi na Akropolju.

Moskva

Moskva, skoro 900 godina glavni grad Rusije, srce je Rusije i istočne Evrope. Kao takav, ovaj stari grad ima mnogo toga za posetioce. Krenimo od Crvenog trga iz 15. veka, jer ga okružuju mnoge ključne gradske atrakcije. Glavna znamenitost je Kremlj, bivša tvrđava u kojoj se nalaze muzeji i predsednik Ruske federacije. Lenjinova grobnica sedi nasred trga, dok je katedrala Svetog Vasilija sa kupolom na luku, sada muzej.

Venecija

Venecija je za romantičare koji vole plovidbu kroz Veliki kanal dok gondolijer peva italijanske ljubavne pesme. Na kraju krajeva, ovo je grad koji je poslao Marka Pola na put u Kinu. Započnite istraživanje Venecije na trgu San Marco, najpoznatijem gradskom trgu. Ovde ćete naći Duždevu palatu, sedište venecijanske vlade, i baziliku Svetog Marka, glavnu crkvu u Veneciji sa zadivljujućim pogledom sa tornja. Venecija je takođe poznata po svojim mostovima, Rialto i uzdasi  preko kanala.

Monte Carlo

Ako vas zanima sjaj i glamur, ne tražite dalje, tu je Monte Carlo, glavni grad malene kneževine Monako. Monako je oduvek bio poznat po kvalitetima koji su dostigli nove visine kada je njegov princ Grejs Keli učinio svojom princezom. Sedeći na obalama Sredozemlja, Monte Carlo je poznat po brzim trkama automobila i elitnom kazinu. Prošetajte lukom da biste videli jahte, neke velike kao brodovi, koje pripadaju bogatima i slavnima.

London

Ljubitelji engleske istorije imaće ispunjen dan u Londonu. Ovaj grad na Temzi je prekriven palatama, od Bakingamske palate do palate Hampton Court. Londonska kula, više zatvor nego palata,  dom je za kraljevske dragulje. Po Londonu se možete brzo i efikasno kretati vožnjom čuvenog Tuba.

Amsterdam

Amsterdam je prijatan grad obeležen kanalima i visokim kućama uskih redova. To je grad u kojem je Ana Frank vodila svoj poznati dnevnik, pa je poseta kući u kojoj je pisala obavezna. Ova „Venecija severa“ takođe je grad prave umetnosti, počev od Rajk muzeja, doma velikih evropskih remek-dela, Rembrantove kuće i savremeni muzej van Goga. Odmorite se od obilaska i uživajte uz Holandovo pivo u Hajneken pivari.

Prag

Prag, sa dugom istorijom rata i razaranja, smatra se jednim od najboljih mesta za posetu u Evropi. Uprkos devastaciji koju je izazvao Drugi svetski rat, Prag ima veoma lep Stari grad koji vredi više od nekoliko sati vašeg vremena. Prag ima mnogo pešačkih zona, za one koji u šetnji uživaju dok lutaju dvorcem Praga, jevrejskom kvartu, katedralom Svetog Vida i Karlovim mostom.

Istanbul

Istanbul je možda na spoljnim obodima Evrope, ali vredi ga posetiti dok putujete u inostranstvo. Najveći turski grad je očaravajuće mesto, ispunjeno bogatom istorijom, raznobojnim tržištima i džamijama. Top atrakcije uključuju Bosfor koji razdvaja Evropu i Aziju, ekumenska Aja Sofija koja je bila grčko-pravoslavna hrišćanska bazilika, zatim carska džamija, a sada muzej, i palata Topkapi iz 15. veka, takođe muzej. Krenite u malu kupovinu na Grand Bazar koji radi od 1461. godine.

Barselona

Osnovana od strane Rimljana, Barselona je danas vrlo užurban grad na Sredozemnom moru. Možda je najpoznatija po neobičnim građevinama koje je projektovao arhitekta Antoni Gaudi. Ove značajne građevine uključuju La Sagrada Familia, crkvu koja se gradi od 1892. Možete čitavu posetu isplanirati oko njegovih zgrada, ali tada ćete propustiti druge barselonske delicije, poput La Rambla, popularne pešačke ulice u centralnom delu grada.

Dubrovnik

Dubrovnik nije baš velik, ali nemojte dozvoliti da vas njegova veličina odvrati. Ovaj mali dragulj, sa manje od 43.000 ljudi, jedan je od najposećenijih gradova na Mediteranu. Dubrovnik vraća posetioce u vreme kada je utvrđeni grad bio glavna pomorska sila koja je zapovedala trećom najvećom mornaricom na Mediteranu. Dok lutate ulicama, verovatno ćete naići na skulpture Svetog Vlaha, gradskog sveca zaštitnika čiji se život slavi svakog februara.

Santorini

Kada dođe vreme da se opustite , otiđite na Santorini, ostrvo u Egeju. Vrhunski turistički časopisi smatraju ovo najboljim odredištem, jednom ako odete tamo, ne možete a da se ne složite. Na ostrvu su sela sa razglednica, aktivni vulkan i zapanjujući zalasci sunca. Svakako posetite Firu, selo uzdignuto na litici. Takođe ćete želeti probati vina, poput desertnog vina Vincanto, kao i proizvode koji su slađeg i aromatičnijeg  ukusa zbog vulkanskog tla i pepela u kojem raste.

Pariz

Pesme naglašavaju lepotu  Pariza u proleće, ali bilo koje doba godine je pravo vreme da posetite ovaj konjički grad na reci Seni. To je grad prepun istorije, kulture, sjajne hrane i visoke mode. Ikonični Ajfelov toranj jedna je atrakcija koju nećete želeti propustiti. Luvr čuva jednu od najvećih umetničkih kolekcija na svetu. Njegove velike crkve uključuju Presveto Srce i Notre Dame. Kada je u pitanju bogatstvo, tu je Versailes sa čuvenom Kućom ogledala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here