Parovi koji imaju problem sa dobijanjem potomstva započinju put temeljne provere radi detektovanja problema i pravilnog lečenja. Jedna od analiza koju muškarci treba da urade jeste provera semene tečnosti od kojih je spermogram jedan od najvažnijih  testova.

Laboratorije u Beogradu imaju uslove za detaljne provere pa je i ova analiza dostupna, a rezultati gotovi u najkraćem roku.

Šta je to spermogram? Koje su referentne vrednosti? Kako izgleda procedura pripreme i davanje uzorka u našim laboratorijama?

O svemu opširnije pročitajte u nastavku teksta.

Šta pokazuje spermogram i koje su optimalne vrednosti?

Da bi se ispitala potencijalna neplodnost, spermogram je jedan od prvih koraka koji se mora analizirati da bi se proverila sposobnost spermatozoida da oplode jajnu ćeliju.

Analiza daje odgovor na broj spermatozoida, njihovu pokretljivost, zdravlje kao i zdravlje semene tečnosti pa se jasno pokazuje da li je potrebno neko lečenje ili je sa ove strane sve u najboljem redu.

Referentne vrednosti analize su:

  • Boja sperme – bela ili žućkasta,
  • PH vrednost – 7,2 do 7,8 PH vrednosti,
  • Volumen sperme – od 1,5ml do 10ml se smatra na optimalne vrednosti,
  • Likvefakcija (pretvaranje sperme u tečnost) – do 20minuta (ako je period duži spermatozoidi ostaju zarobljeni u semenoj tečnosti),
  • Broj spermatozoida – više od 20 miliona u mililitru (mogu da budu i manji, ali moraju da budu pokretni),
  • Pokretljivost – više od 50% progresivnih ili više od 25% brzo progresivnih,
  • Zdravlja spermatozoida – više od 40% treba da ima normalan oblik bez deformiteta,

Rezultati daju različite pokazatelje na koje je moguće delovati različitim vidovima lečenje, a samim tim i povećati šansu za začeće i dobijanje potomstva.

Laboratorije u Beogradu donose rezultate u roku od 24 časa

Pored bolnica analizu sperme radi i veliki broj laboratorija u Beogradu i Srbiji. Ono što je sigurno je da kada se traži laboratorija Beograd ima najveći broj sertifikovanih ustanova u kojima je moguće uraditi sve analize i dobiti rezultate u okviru 24 časa.

Uzorak se dobija ejakulacijom nakon apstiniranja od 5 dana, a da se u tom period nije unosio alkohol i takav uzorak je jedini pouzdan. Moguće je doneti uzorak i od kuće, ali u roku od maksimalno sat vremena pa morate ispoštovati sve preporuke da bi rezultati bili verodostojni.

Veliki broj parova nailaze na poteškoće i zato je „laboratorija Beograd“ jedna od najtraženijih kategorija tokom čitavog perioda otkrivanja problema, lečenja, ali i kasnijeg vođenja zdrave trudnoće. Ti rezultati su priznati i pomažu lekarima da propisuju terapiju i prate napredak lečenja. 

Svi rezultati su vrlo brzo gotovi što je jako važno kod lečenja steriliteta pa će se terapija adekvatno menjati i korigovati prema potrebi što je važan deo lečenja.

Kako poboljšati spermogram?

Pored medicinskih lekova koji se mogu primeniti postoje i oprobane metode kojima je moguće poboljšati kvalitet i broj spermatozoida. Zbog toga, svi koji planiraju potomstvo treba da primene savete i tako povećaju šansu za trudnoću.

Prva preporuka jeste da seksualno aktivan muškarac ima bolji kvalitet spermatozoida pa su češći seksualni odnosi preporučljivi.

Ono što se savetuje jeste da se izbaci alkohol, uvede zdrava hrana, poveća unos vitamina i poboljša opšte zdravstveno stanje. Smanjenje kilograma i kontrola osnovnih bolesti je takođe važna u čemu će svakako ponovo pomoći brza pretraga.

Laboratorije će pomoći da se brzo i lako dođe do najdetaljnijih informacija o našem zdravstvenom stanju, što je u situacijama kakva je borba sa sterilitetom jako važno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here