Kvalitetno zdravlje i briga o njemu važni su za dobar kvalitet života. Pored redovnog vežbanja i uravnotežene ishrane, podjednako je važno voditi računa o oralnom zdravlju i estetici osmeha.

Zdrav osmeh može vam pomoći da se osećate sigurnije i prijatnije u društvenim situacijama, što može uticati na vaše opšte zdravlje i blagostanje. Na sreću, postoji mnogo opcija za trajno poboljšanje vašeg osmeha, uključujući različite vrste implantata i proteza za zube.

Različiti modeli proteza za zube

Različite vrste implantata mogu se koristiti za ispravljanje nepravilnosti zuba, popravku oštećenih zuba ili poboljšanje estetike osmeha. Postoje fiksne proteze za zube, koje se sastoje od metalnih ili keramičkih nosača koji su pričvršćeni za zube i povezani žicom kako bi se zubi pomerili u pravilan položaj. Postoje i nevidljivi modeli, koje se sastoje od prozirnih umetaka koji se postavljaju na zube i služe za ispravljanje manjih nepravilnosti zuba.

Finansijski aspekt ugradnje proteze

Jako važan faktor koji treba uzeti u obzir pre ugradnje proteza za zube jeste finansijski aspekt ugradnje i sve prednosti koje će vam ona doneti nakon procesa ugradnje. Kada su u pitanju proteze za zube cena varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući vrstu, korišćene materijale i tehnologiju koja se koristi pri izradi, ali i razni drugi faktori. Važno je da razgovarate sa svojim stomatologom o svim opcijama koje su vam dostupne i da odaberete onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Mnoge stomatološke klinike nude fleksibilne opcije plaćanja, kao što su planovi na rate, kako bi bile dostupne i pristupačne svima.

Poboljšanje kvaliteta života nakon dobijanja novog osmeha

Kada ih ugradite, poboljšanje kvaliteta života često je odmah vidljivo. Vaši zubi i osmeh postaju ravniji, svetliji i privlačniji, što može uticati na vaše samopouzdanje i način na koji osećate sebe. Pored estetskih prednosti, ona može poboljšati funkciju žvakanja i govora.

Iako se može dogoditi da novi zubi prouzrokuju privremenu nelagodu, važno je pridržavati se uputstva stomatologa i redovno održavati oralnu higijenu kako bi se sprečila pojava neprijatnih situacija.

Održavanje i redovna oralna nega

Održavanje redovne oralne higijene i planske posete stomatologu takođe su ključni za dugoročni uspeh. Evo nekoliko saveta kako bi vaše proteze potrajale:

  • Čiščenje mora biti svakodnevno. Za čišćenje možete koristiti posebne paste za zube ili posebne četkice za proteze koje se mogu naći u prodavnicama sa medicinskim priborom. Prilikom čišćenja, morate je pažljivo držati kako bi se izbeglo oštećenje ili lomljenje.
  • Proteze treba da budu vlažne kako bi se sprečilo sušenje i pucanje. Možete je držati u čaši vode kada je ne nosite ili koristiti posebne tečnosti za čišćenje.
  • Važno je redovno odlaziti na preglede kod stomatologa kako bi se proverilo njeno stanje i usne duplje i sprečile moguće infekcije ili oštećenja.
  • Izbegavajte tvrdu i lepljivu hranu poput karamela, orašastih plodova i tvrdih bombona da je ne biste oštetili.
  • Protezu treba zameniti svakih nekoliko godina kako bi se obezbedila njena trajnost i funkcionalnost. Stomatolog će preporučiti kada je došlo vreme da se izvrši zamena.

Kada se pravilno održavaju i neguju, proteze mogu trajati godinama i poboljšati vaše oralno zdravlje i samopouzdanje. Međutim, bez odgovarajuće nege i održavanja mogu nastati različiti problemi, prvo neprijatni simptomi poput učestalih iritacija, a potom i neki komplikovaniji poput infekcija koje mogu usloviti i neophodnu zamenu. Zato je važno da se pridržavate uputstava stomatologa o nezi i čišćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here