Kada je u pitanju uređenje male kuhinje, ono za vas zaista može predstavljati pravi izazov, zbog osećaja skučenosti i nedostatka prostora. Međutim, dizajneri enterijera nude brojna rešenja zahvaljujući kojima i sasvim mala kuhinja može izgledati mnogo veća nego što jeste. Ukoliko planirate da renovirate malu kuhinju, u nastavku teksta vam donosimo nekoliko praktičnih saveta uz pomoć kojih bi ova prostorija mogla da izgleda vizuelno veće.

Pre nego što se upustite u sam proces renoviranja male kuhinje, imajte u vidu da ćete najviše postići ukoliko zadržite osnovni oblik ove prostorije. Suština je izbaciti sve što je nepotrebno kako biste dobili dodatni prostor. Nemojte se obeshrabriti u startu, jer dovoljno je malo mašte i kreativnosti kako biste dobili potpuno novu prostoriju. 

Minimalistički koncept je svakako najbolje rešenje kada su u pitanju male prostorije. Kod minimalizma je bitna funkcionalnost koju možete postići pravilnim rasporedom kućnih aparata i radne ploče. Ključna stvar je maksimalno funkcionalno  iskoristiti svaki kutak prostorije. 

Uređenje male kuhinje podrazumeva izbor svetlijih boja

Prostorije bogate svetlom su uvek savršen izbor. Dok tamne daju osećaj skučenosti i apatičnosti, svetle prostorije podstiču dobro i vedro raspoloženje. Za početak promenite boju zidova vodeći računa o nijansama. Osim bele, dobar izbor su pastelne nijanse, jer vizuelno povećavaju prostoriju. Izgled kuhinje možete upotpuniti cvetnim aranžmanima ili začinskim biljkama. Vodite računa da postoji određeni sklad između boja, tako što ćete boju saksije kombinovati sa pločicama npr. Ako vam ponestane ideja, na internetu postoje brojni saveti za renoviranje i uređenje kuhinje. Sigurno je da ćete pronaći nešto što će vam biti zanimljivo i što ćete moći da primenite u svom prostoru. 

Osim boje zidova, akcenat stavite i na kuhinjske aparate i elemente. Mnogi brendovi u svojoj ponudi imaju osim belih, bež i svetlosive nijanse. Zahvaljujući ovakvoj kombinaciji boja vaša mala kuhinja će odavati utisak čistoće i prostranosti. 

Obavezno promenite zidne i podne pločice

Pod je veoma bitan deo svake kuhinje koji je neretko neopravdano zanemaren. Kada je u pitanju uređenje male kuhinje, ključnu razliku može doneti upravo izgled poda. Savet je postavljanje novih keramičkih pločica. Ovde je veoma važno da odaberete kvalitetan lepak za pločice. S obzirom na to da pod zahvata čitavu površinu prostorije, važno je da bude kvalitetno urađen. Kombinacija tamnih pločica sa pastelnim zidovima je dobitna kombinacija za male prostorije. Pažljivim odabirom pločica čitavoj prostoriji možete dati iluziju veće prostranosti. 

Iako su pločice najbolji izbor za pod, svakako nisu jedina opcija. Umesto pločica možete staviti laminat koji će prostoriji dati potpuno novi izgled. Iako su danas sve popularnije tamnije nijanse, vodite računa da boju poda uklopite sa ostatkom kuhinje. Ukoliko preferirate retro stil, brodski pod može biti idealno rešenje. Ako težite modernijem izgledu nećete pogrešiti ukoliko se opredelite za mermerni pod. 

Mala kuhinja zahteva dobru organizaciju prostora

Kada je reč o maloj kuhinji, organizacija prostora je od ključnog značaja. Ako vaša kuhinja deli prostor sa trpezarijom ili dnevnom sobom, posebno vodite računa da vam svi predmeti budu pravilno sortirani kako ne bi delovala neuredno. Možda najveći problem malih kuhinja predstavljaju male radne površine, kao i nedostatak prostora za pripremanje hrane. Rešenje ovog problema može biti pult koji ćete koristiti kao radnu površinu, ali ujedno, po potrebi, i kao trpezarijski sto. Da biste imali što više mesta za odlaganje stvari, preporuka je da vam gornji kuhinjski elementi idu skroz do plafona. Tu možete odlagati posuđe i druge stvari koje ne koristite često. 

Fioke kao  idealno rešenje

Prilikom uređenja malog prostora, savet je da se konsultujete sa stručnjakom, kako biste svaki centimentar iskoristili funkcionalno. Fioka u uglu može biti savršeno rešenje za odlaganje tanjira ili drugog kuhinjskog posuđa. Takođe, fioke možete ugraditi u sto ili u nastavku pulta. Kada je uređenje malog prostora u pitanju, fioke predstavljaju idealno rešenje. 

Takođe nemojte zanemarivati pregrade i police. Koliko god vam neki prostor delovao neupotrebljivo, uz savet dobrog stručnjaka  možete ga maksimalno iskoristiti. 

I mala kuhinja ima skrivena mesta

Često kod malih kuhinja nedostaje prostor za smeće, prazne tegle i sl. Ali i za to postoji rešenje. koliko god da je kuhinja mala, svakako se može napraviti neko skriveno mesto. Na unutrašnju stranu vrata od donjeg dela kuhinjskih elemenata možete smestiti kantu za otpatke. Takođe, taj prostor vam može poslužiti da tu skladištite krpe ili nešto drugo što ne želite da se vidi.  

Pravilnim odabirom boja, kao i pravilnim rasporedom elemenata, mala kuhinja će delovati veće i prostranije, a vi svakako zadovoljniji i rasterećeniji. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here