Gotovo da nema zaljubljenika u putovanja koji ne bi voleo da zaigra salsu na ulicama Havane, sunča se na plažama Maldiva ili doživi noćni provod na Tajlandu. Međutim, pre nego što spakujete kofere za daleke destinacije, morate biti dobro informisani o kulturi, religiji i stanju u zemlji. To će vam pomoći da ne uvredite lokalno stanovništvo neprikladnim ponašanjem, ali i da ne uvedete sebe u neprijatne situacije. Koje su najpopularnije daleke destinacije, kako se spakovati za putovanje i kako se informisati pre polaska, saznaćete u nastavku teksta.

Najpopularnije daleke destinacije među domaćim turistima

Godinama unazad najpopularnije destinacije među domaćim turistima su Kuba, Tajland, Bali i Maldivi. Pandemija COVID-19 malo je izmenila tu mapu, ali ukidanjem restrikcija polako se sve normalizuje. Ukoliko tražite interkontinentalne destinacije za putovanje ove zime pogledajte ponudu turističkih agencija. Mnoge od njih kreiraju kako grupne, tako i invidividualne aranžmane za Meksiko, Kubu, Brazil (Rio de Žaneiro), Maldive, Sejšele, Tanzaniju (Zanzibar), Maroko, Egipat, UAE (Dubai i Abu Dabi), Tajland i Indoneziju (Bali). Čak i ako ne želite da imate posrednika za putovanje, možete se organizovati u sopstvenoj režiji. U svakom slučaju važno je da imate prave informacije kako ne biste doživeli neprijatnosti u nekoj dalekoj zemlji.

Pre putovanja na daleke destinacije morate biti dobro informisani

Ne postoji univerzalni način pripreme za putovanja na daleke destinacije. Međutim, jako je važno da ne krenete bez ikakvih informacija i napravite potez koji vam može upropastiti odmor. Evo nekoliko primera na šta treba obratiti pažnju kada se spremate za interkontinentalna putovanja.

  • Ukoliko se odlučite da putujete na Tajland, nemojte dodirivati glavu lokalcima. Bilo da je u pitanju lagani dodir ili tapkanje koje se na zapadu smatra za gest ljubaznosti, oni će to shvatiti kao uvredu. Osim toga, nepoželjno je upirati prstom, naročito na Budine statue.
  • Na naseljenim ostrvima maldivskog arhipelaga, zabranjeno je konzumiranje alkohola, razmenjivanje nežnosti na javnom mestu, a ženama nošenje bikinija. Slična situacija je i u drugim islamskim zemljama.
  • Kada putujete na Kubu, morate da pripremite keš, jer su kartice gotovo neupotrebljive. Ne uzdajte se u dobar internet, u opremljene prodavnice i u engleski jezik.
  • Ukoliko planirate da na Baliju iznajmite auto ili motor, važno je da znate da se vozi levom stranom i da su nesnosne gužve u saobraćaju. Ovo naročito važi za period između jula i septembra kada je “špic” sezone.

Iz ovih nekoliko primera, zaključićete da pre odlaska na put morate da budete opremljeni pouzdanim informacijama. Internet je preplavljen blogovima i forumima o destinacijama. Međutim, nisu sve tvrdnje tačne. Koristite relevantne sajtove turističkih agencija i turističkih organizacija, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ili se posavetujte sa svojim poznanicima koji su već posetili mesto u koje vi putujete. Kada putujete u grupi imaćete vodiča koji će vas uputiti u najvažnije informacije o zemlji. Čak i tada, dobro je da budete u pripravnosti.

Kako se spakovati za daleke destinacije?

Pre putovanja na daleke destinacije važno je da znate i kako se spakovati. Najpre se informišite o klimi koja vlada u zemlji, a potom i o vremenskim prilikama za period u kom planirate putovanje. Ukoliko putujete u zemlje Jugoistočne Azije, važno je da znate da je monsunski period uglavnom od maja do novembra. Bali je izuzetak, jer je tamo najsušniji period u julu, avgustu i septembru. Monsunske kiše obično su jake, ali traju kratko. Zato se nemojte plašiti kada gledate prognozu i vidite kapljice svakog dana. Za Maldive je specifično da se vremenska prognoza odnosi samo na prestonicu Male, zato ne dozvolite da vas uplaši kiša.

Kada znate koju vrstu garderobe da ponesete, nabavite odgovarajući kofer. Kada na Guglu ukucate koferi prodaja videćete kofere različitih dimenzija, boja i materijala. Avio-kompanije imaju ograničenja po pitanju čekiranog i ručnog prtljaga, ali često i po pitanju njegovih dimenzija. Kada pronađete kofer za svoje stvari, napravite spisak šta vam je najneophodnije. Putovanja na daleke destinacije obično traju duže od 10 dana, ali to ne znači da treba da spakujete sve stvari iz ormana. Perionice veša postoje u mnogim turističkim mestima. Čak pojedini hoteli i hosteli imaju vešernicu u kojoj možete oprati svoju odeću.

Iako idete u toplije krajeve, imajte na umu da je u avionu hladno, zato spakujte duge nogavice i duge rukave. Za svako putovanje potrebne su udobne patike, krema za zaštitu od sunca i tašna ili ranac sa skrivenim pregradama (zbog džeparoša).

U ručni prtljag spakujte pasoš, osiguranje, vaučere, mape, telefon, punjač, novac, četkicu i pastu za zube i sve ono što smatrate najneophodnijim stvarima. Bonus savet je da stavite rezervni veš i pokoju majicu, u slučaju da vam se izgubi prtljag.

 

Kada znate kako da se spakujete i na koji način da se edukujete o zemlji u koju putujete, možete potpuno da se opustite i provedete savršen odmor sa svojim saputnicima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here