Tokom zime, dok napolju pada sneg, duva vetar, kiše natapaju pločnike, nismo baš orni da šetamo ulicama ili idemo u teretanu da vežbamo. Sa druge strane novogodišnji i božićni praznici, slave i celodnevni boravak u kući navode nas da stalno nešto grickamo i otvaramo frižider čak i kada nismo gladni. U nekom trenutku stanemo na vagu ili ispred ogledala i shvatimo kako su se kilogrami nagomilali, naročito oko pojasa. Kada se bliži lepše vreme, skidamo sa sebe džempere i jakne, te razmišljamo kako ćemo izgubiti višak kilograma i s proleća prošetati ravan stomak. Mi vam preporučujemo da u nastavku teksta pročitate kako nastaje salo i naših 5 saveta kako skinuti stomak.

Kako nastaje „pojas sa spasavanje“?

Kako skinuti stomak
Foto: pixabay.com

Salo se stvara oko struka iz brojnih razloga, a među njima dominiraju genetika, ishrana koja se bazira na brzoj hrani i ugljenim hidratima, nedostatak sna, stalna izloženost stresu, konzumiranje alkohola i slabo kretanje. Jetra je organ koji prečišćava krv, razgrađuje masti, proteine i ugljene hidrate, održava nivo glukoze u krvi, stvara žuč i ostale enzime, čuva vitamine, minerale i glikogen. Kada se ispuni mašću, onemogućava se normalna cirkulacija krvi. U našem telu nalaze se dva tipa masti: potkožne (subkutanealne), odnosno one sa kojima se rađamo, i unutrašnje (visceralne), koje se nalaze u trbušnom delu oko jetre, želuca i creva. Druge mogu biti jako opasne po zdravlje čoveka. To je svakako prvi razlog zašto treba da vodimo računa šta jedemo i koliko se krećemo. Drugi razlog je svakako estetika. Hajde da vidimo šta to možemo promeniti u našem stilu života, kako bismo bili zdravi i imali ravan stomak.

#1 Smanjite unos ugljenih hidrata

Kako skinuti stomak - "ne" ugljenim hidratima
foto: pixabay.com

Moderan način života, prosto nas tera da ishranu baziramo na brzoj hrani. Sendviči, pice, gril, kineska hrana, pekarski proizvodi dostupni su na svakom koraku i idealno su rešenje kada žurimo da pojedeno nešto „s nogu“. Međutim, ta hrana se, najjednostavnije rečeno, „lepi“ za stomak. Kada se pitate kako skinuti stomak, prvi korak neka vam bude smanjenje unosa ugljenih hidrata. Zaboravite na mirišljave ćevape, sočnu picu i čokoladni kolač. Zamenite ih ćevapima bez lepinje, svežom salatom i nekim voćem. Ne morate se preko noći odreći svega. Jedite voće da se zasladite, ali izbegavajte banane, kruške, lubenice i dinje. Pojedite ponekad row cake ili napravite kod kuće nutelu bez šećera. Kada budete videli prve efekte vašeg novog stila života, odreći ćete se i ovih slatkih zadovoljstava.

#2 Izbacite alkohol i smanjite konzumaciju industrijski obrađene hrane

Sigurno ste nekad ćuli za „pivski stomak“ ili znate mnoge ljude koji su mršavi, a imaju veliki stomak. Masne naslage iz alkohola se pretvaraju u kalorije koje stvaraju salo na stomaku. Na primer, pivo sadrži oko 150 do 200 kalorija u čaši 0,33 l, vino 120 kalorija u čaši 0,15 l, dok žestina sadrži 100 kalorija u čašici 0,05 l. Kako znamo da je pivo najpitkije i može se popiti u velikim količinama, dolazimo do zaključka zašto se veliki stomak naziva „pivski“ i zašto treba da prestanemo sa konzumacijom alkohola da bismo došli do ravnog stomaka.

Osim alkohola, treba što više redukovati unos industrijski obrađene hrane. Kako bi hrana duže sačuvala svežinu, dodaje se hidrogen biljnom ulju. Tako nastaju trans-masti ili trans masne kiseline. One povećavaju nivo holesterola u krvi, takozvanog „lošeg“ holesterola – LDL, a smanjuju nivo „dobrog“ holesterola – HDL.  Upravo to povećava verovatnoću od nastanka dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije, šloga i srčanog udara.

#3 Recite „ne“ belom hlebu i pecivima

kako skinuti stomak - zdravom ishranom
Foto: pixabay.com

Još jedna bitna stvar koju je potrebno izmeniti u ishrani je izbacivanje iz upotrebe belog brašna. Umesto belog hleba, jedite ražani hleb. Umesto bureka i peciva, za doručak pojedite jaja, tunjevinu, salatu, ovsenu kašu. Obavezno ubacite proteine u svoju svakodnevnu ishranu. Preporučena dnevna doza je 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine, a može biti i više ukoliko redovno vežbate. Povedite i računa o vremenu kada jedete. Potrudite se da rasporedite tri glavna obroka, tako da vam doručak bude od 8 do 10, ručak od 13 do 15 i večera od 18 do 20 časova. Između nemojte konstantno nešto grickati, već napravite dve užine koje će biti šaka orašastih plodova ili neko voće. Videćete kako će vam se organizam brzo navići na novi tempo života.

#4 Pokušajte da se opustite i više spavate

Da li jedete kada ste nervozni? Znate li zašto se to dešava? Kada ste pod stresom, vaše telo luči hormon kortizol, poznatiji kao hormon stresa. Lako je reći nekom da se oslobodi stresa, ali to nije tako jednostavno. U vremenu u kome živimo, stres je opšteprisutan – na poslu, u prevozu, u saobraćaju, kod kuće, itd. Pokušajte da saznate šta je izvor vašeg stresa i radite na tome da ga minimizirate. Vežbajte, šetajte u prirodi, družite se sa prijateljima, gledajte omiljene filmove, slušajte muziku, radujte se malim stvarima. Lakše ćete zaspati, više spavati i vaše telo će normalno lučiti kortizol. Sigurno ćete osetiti kako se vaš organizam polako „budi“.

#5 Svakodnevna šetnja – ključni odgovor na pitanje kako skinuti stomak

kako skinuti stomak - šetnjom
Foto: pixabay.com

Peti, ali ne i najmanje bitan odgovor na pitanje kako skinuti stomak je svakodnevna šetnja od minimum 45 minuta u kontinuitetu. Šetnjom ćete smanjiti pre svega donji stomak. Potrebno je da hodate malo brže, taman onoliko da osetite malo oštriji dah i ubrzaniji puls. Ukoliko ste do sada bili statični, nemojte odmah otići u drugu krajnost. Lekari savetuju da prve nedelje treba šetati oko pola sata, druge nedelje produžiti šetnju na 45 minuta, dok treće nedelje treba izaći u šetnju dva puta po 30 minuta. Najbolje je šetati pre i posle doručka, ali i posle ručka. Ukoliko radite, potrudite se da hodate bar jedan deo puta do svog posla. Isto tako i u povratku kući.

Nikad nemojte zaboraviti da je pored lepog fizičkog izgleda zdravlje ono o čemu uvek moramo voditi računa. Potrudite se da u svoj život uvedete zdravije navike, ishranu koja se bazira na mesu, ribi, voću, povrću, sa obaveznim unosom proteina. Fizička aktivnost je obavezna stavka, šetajte, vežbajte, radite jogu… Pronađite način da iz sebe izbacite nervozu i smanjite lučenje kortizola. Izgledaćete privlačno, odmorno i zdravo! Verujemo da to možete!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here