Područje oko očiju često je prvo mesto na kojem se primećuje umor i stres. Dugotrajno gledanje u ekran, nedovoljno sna, stres i loše navike mogu dovesti do pojave podočnjaka, oticanja i tamnih krugova oko očiju. 

Srećom, postoje jednostavna i efikasna rešenja za zatezanje kože koja daju izuzetne rezultate. Možete se pobrinuti za svoje podočnjake i bore tako što ćete se prepustiti kozmetičkom stručnjaku. Takođe, tu su i tehnike masaže koje mogu pomoći u smanjenju umora i poboljšanju izgleda područja oko očiju.

Masaža je drevna tehnika koja ima brojne koristi za zdravlje i lepotu kože. Masaža područja oko očiju može poboljšati cirkulaciju, opustiti mišiće, smanjiti oticanje i poboljšati tonus kože. Tehnike masaže mogu se izvoditi kod kuće i zahtevaju samo nekoliko minuta svakodnevno. 

Evo nekoliko tehnika koje možete isprobati!

Tehnika tapkanja prstima

Tehnika tapkanja prstima je jednostavna i može se izvoditi bilo gde i bilo kada. Blago tapkajte prstima oko područja oko očiju, koristeći vrhove prstiju. Počnite od unutrašnjeg ugla oka i nastavite tapkati prema spoljašnjem uglu oka. Ponovite ovaj proces nekoliko puta. Tapkanje će poboljšati cirkulaciju i pomoći u smanjenju oticanja oko očiju.

Važno je napomenuti da neće nijedan tehnika doneti rezultate koji će vas dovesti do potpunog odsustva podočnjaka. Ove tehnike su neka vrsta dopune, ali ukoliko ne koristite i preskočite prvi korak kod vaše nege, a to je krema, onda vam same masaže neće pomoći mnogo. Vama je potrebna koja ne sadrži veštačke dodatke i nema veštačke mirise i boje.

Najbolja krema za podocnjake i tamne kese ispod očiju jeste krema na biljnoj bazi. 

Kružni pokreti prstima

tehnika-masaže
Pexels.com

Ova tehnika takođe može biti veoma efikasna za smanjenje umora u području oko očiju. Koristite vrhove prstiju ili jastučiće prstiju i napravite lagane kružne pokrete oko očiju. Počnite od unutrašnjeg ugla oka i nastavite kružnim pokretima prema spoljašnjem uglu oka. Ovo će pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije.

Tehnika pritiskanja

Tehnika pritiskanja je posebno efikasna za smanjenje napetosti u području oko očiju. Koristite palčeve ili jastučiće prstiju i vršite blagi pritisak na određenim tačkama oko očiju. Pritisnite tačke ispod obrva, na spoljašnjem uglu oka i ispod očiju. Držite pritisak nekoliko sekundi, a zatim lagano otpustite. Ponovite ovaj proces nekoliko puta. Tehnika pritiskanja pomaže u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.

Tehnika pritiskanja je jedna od najefikasnijih metoda za smanjenje umora i napetosti u području oko očiju. Ova tehnika se fokusira na određene tačke na licu koje su povezane sa cirkulacijom i opuštanjem mišića.

Pročitajte i: Prirodne maske za čišćenje lica.

Da biste izveli tehniku pritiskanja, prvo treba da locirate određene tačke oko očiju na kojima ćete vršiti pritisak. Jedna od tih tačaka je ispod obrva, blizu unutrašnjeg ugla oka. Druga tačka je na spoljašnjem uglu oka, gde se linija gornjeg kapka spaja sa donjim kapkom. Treća tačka je ispod očiju, gde se donji kapak sastaje sa jagodicom.

Kada ste identifikovali ove tačke, lagano pritisnite palčeve ili jastučiće prstiju na svaku tačku. Osetićete blagi pritisak, ali ne bi trebalo da bude bolno. Držite pritisak nekoliko sekundi, a zatim lagano otpustite. Ponovite ovaj proces nekoliko puta.

Pritiskanje ovih tačaka pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, što dovodi do boljeg dotoka kiseonika i hranljivih materija u područje oko očiju. Takođe, pritisak stimuliše limfnu drenažu, pomažući u eliminisanju toksina i suvišne tečnosti koji mogu uzrokovati oticanje i tamne krugove.

Tehnika povlačenja kože

Tehnika povlačenja kože je odličan način da poboljšate tonus kože oko očiju i smanjite vidljivost podočnjaka. Ova tehnika je posebno korisna za one koji imaju opuštenu kožu, bore ili podočnjake.

Da biste izveli tehniku povlačenja kože, koristite prste i blago povlačite kožu oko očiju prema spoljašnjem uglu oka. Ovo bi trebalo da se radi sa nežnošću i bez preteranog povlačenja kože. Držite kožu blago potezanu nekoliko sekundi, a zatim je lagano otpustite. Ponovite ovaj proces nekoliko puta.

Povlačenje kože ima nekoliko korisnih efekata. Najpre, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, što poboljšava čvrstoću i elastičnost kože oko očiju. Takođe, povlačenje kože pomaže u poboljšanju cirkulacije i drenaže, što može smanjiti oticanje i tamne krugove.

Važno je napomenuti da prilikom izvođenja ove tehnike treba biti posebno pažljiv. Područje oko očiju je izuzetno osetljivo, pa je bitno izbegavati preteranu silu ili naglo povlačenje kože. Umesto toga, treba raditi sa nežnošću i koncentrisati se na blago potezanje kože.

masaža-lice
Pexels.com

Uključivanje tehnike povlačenja kože u vašu rutinu nege oko očiju može doneti značajne rezultate u smanjenju umora i poboljšanju izgleda tog područja. Redovna primena ove tehnike, zajedno sa adekvatnom hidratacijom i zaštitom od sunca, pomoći će vam da zadržite mladoliki i blistav izgled oko očiju.

Napomena: Pre nego što započnete sa bilo kojom tehnikom masaže oko očiju, bilo bi dobro da se konsultujete sa stručnjakom ili estetičarem kako biste dobili detaljnije upute i prilagođene savete za svoje specifične potrebe.

Tehnika lagane pritiskanja tačaka akupresure

Tehnika lagano pritiskanja tačaka akupresure je još jedan efikasan način za oslobađanje napetosti i umora u području oko očiju. Ova tehnika se zasniva na principima tradicionalne kineske medicine i koristi se pritiskom na određene tačke koje su povezane sa različitim delovima tela i organskim sistemima.

Da biste izveli ovu tehniku, prvo pronađite tačku akupresure koja se nalazi između obrva, na sredini čela. Ova tačka se naziva „Treće oko“ ili „Yintang“ i smatra se važnom tačkom za relaksaciju i smanjenje umora.

Nakon što ste pronašli tačku, lagano pritisnite vrhove prstiju ili palčeve na tu tačku. Neka pritisak bude nežan i udoban za vas. Držite pritisak nekoliko sekundi, a zatim ga polako otpustite. Ponovite ovaj proces nekoliko puta.

Pritiskanje tačke Trećeg oka pomaže u oslobađanju napetosti i stresa, što može doprineti smanjenju umora u području oko očiju. Ova tačka takođe podstiče cirkulaciju krvi i energije, što može poboljšati zdravlje kože i izgled područja oko očiju.

Pročitajte i: Najbolje kreme za čišćenje i toniranje lica.

Važno je napomenuti da, iako je akupresura sigurna i neinvazivna tehnika, treba je izvoditi pažljivo i sa pravilnim znanjem. Ako niste sigurni u pronalaženje i pravilno pritiskanje tačaka akupresure, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom u oblasti tradicionalne kineske medicine.

Zaključak

Navedene tehnike masaže za smanjenje umora u području oko očiju mogu se kombinovati ili koristiti pojedinačno, u zavisnosti od vaših preferencija. Redovna primena ovih tehnika može doneti vidljive rezultate u poboljšanju izgleda i smanjenju umora u području oko očiju.

Važno je napomenuti da je nežnost ključna prilikom izvođenja ovih tehnika masaže. Područje oko očiju je izuzetno osetljivo, pa je bitno izbegavati preteran pritisak ili povlačenje kože. Takođe, ako imate nekih specifičnih zdravstvenih problema ili alergija, konsultujte se sa stručnjakom pre nego što započnete sa ovim tehnikama masaže.

Uz redovnu primenu tehnika masaže za smanjenje umora u području oko očiju, važno je i voditi brigu o celokupnom zdravlju očiju. To uključuje dovoljno sna, zaštitu od sunca i korišćenje kvalitetnih hidratantnih krema i proizvoda za negu područja oko očiju.
Ukratko, tehnike masaže za smanjenje umora u području oko očiju su jednostavne i efikasne metode koje mogu doneti značajne rezultate u poboljšanju izgleda i smanjenju umora. Isprobajte ove tehnike i uključite ih u svoju svakodnevnu rutinu lepote. Vaše oči će vam biti zahvalne, a vi ćete izgledati svežije i odmornije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here