Igre, bile one za decu ili odrasle, ili oba uzrasta, imaju pored zabavnog, i edukativni karakter: vežbaju moždane vijuge, podstiču logičko razmišljanje, treniraju strpljenje i istrajnost, a kada uključuju i društvo, onda jačaju timski rad.

Danas, postoji mnoštvo načina da se zabavimo pomoću igara, a ako volite više brojeve nego reči, u nastavku teksta delimo sa vama koje su to zanimljive igre koje možete igrati. 

Za one koji imaju sreće u predviđanju

Igrajte grčki kino, jednu od najpopularnijih igara na sreću, koja zahteva od igrača da predviđaju brojeve između 1 o 80 koji će biti izvučeni kao dobitni. 

Igrač bira određeni broj brojeva između 1 i 80, obično izbor od 2 do 10 brojeva. Zatim se vrši izvlačenje 20 brojeva između 1 i 80. Igrači osvajaju nagrade ako se njihovi izabrani brojevi podudaraju sa izvučenim brojevima.

Nagrade se razlikuju u zavisnosti od broja tačno pogodjenih brojeva i uloga igrača.

Za ljubitelje Slagalice

Ako ste neko koga zanimljivi kvizovi i testovi privlače, ne propuštate Slagalicu, a posebno volite igru koja podrazumeva odlične matematičke sposobnosti, te dobro i brzo računate, onda je igra Moj broj za vas. 

Moj broj je igra sa brojevima. Računar nasumično izabere jedan ciljni broj od 100 do 999, kao i 6 manjih brojeva. Treba kombinovati tih 6 brojeva pomoću matematičkih operacija (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje) da bi se dobio ciljni broj. 

Poeni se dodeljuju na sledeći način:

  • 30 poena za pronalaženje formule kojom se dobija ciljni broj
  • 20 poena ako je razlika dobijenog i ciljnog do ±1
  • 10 poena ako je razlika dobijenog i ciljnog do ±5
  • 5 poena ako je razlika dobijenog i ciljnog do ±10

Ne morate igrati celu slagalicu da biste uživali u nekoliko minuta vaše omiljene igre.

Na internetu možete pronaći onlajn Slagalicu na kojoj možete izabrati koji deo kviza želite da igrate. 

Za ljubitelje matematike

Sudoku je logička igra koja se igra na rešetki veličine 9×9 koja je podeljena na manje kvadrate veličine 3×3. Cilj igre je popuniti svaki red, svaku kolonu i svaki mali kvadrat unutar veće rešetke brojevima od 1 do 9, tako da svaki broj bude jednom prisutan u svakom redu, koloni i malom kvadratu. 

Sudoku je igra koja kombinuje matematiku i logiku i može biti izazovna, ali i veoma zadovoljavajuća kada uspete da je rešite. Postoji mnogo nivoa težine, pa možete početi sa lakšim slagalicama dok se ne osećate spremnim za teže izazove.

Ova igra zahteva logičko razmišljanje i rešavanje problema. Zato, vežbom do savršenstva!

Brojevi na kartama

uno
Pexels.com

Kartaške igre nikada neće izaći iz mode. Prilagođavaju se različitim uzrastima i imaju različite ciljeve i pravila, te mogu biti manje ili više ozbiljne. Od remija, pokrera i igre Blackjack (koja je još poznata i kao 21) naš izbor zaustavio na igri Uno – univerzalna igra i za mlađe i starije.

Uno je popularna društvena kartaška igra koju možete igrati sa prijateljima i porodicom. Cilj igre Uno je osloboditi se svih karata iz vaše ruke prvi – pre ostalih igrača. 

Igra se sa standardnim špilom od 108 karata. Špil se sastoji od četiri boje karata (crvena, plava, zelena i žuta), pri čemu svaka boja ima karte od 0 do 9 i specijalne akcione karte.

Pravila igre Uno uključuju deljenje po sedam karata svakom igraču nakon mešanja špila, postavljanje početne karte licem nagore sa koje svi igrači moraju nastaviti odigravanjem karata koje se podudaraju po boji, broju ili vrsti specijalnih akcionih karata sa kartom na vrhu špila. 

Specijalne karte, poput „Preskoči“, „Promeni smer“, „Povuci dve“ i „Preskoči i promeni boju“, dodatno obogaćuju dinamiku igre. Igrači imaju pravo da promene boju stola kada igraju „Promeni boju“ kartu. 

Takođe, treba reći „Uno“ kada se ima samo jedna karta u ruci, a cilj igre je osloboditi se svih karata pre protivnika kako biste pobedili i sakupili bodove, često do unapred određenog cilja, obično 500 poena.

Za one koji su brzi i glasni

Bingo je popularna igra na sreću u kojoj igrači označavaju brojeve na svojim karticama dok voditelj izvlači slučajne brojeve i objavljuje ih. Cilj igre je postići određeni uzorak brojeva na kartici i prvi glasno viknuti „Bingo!“ kada to postignu.

Voditelj izvlači nasumično brojeve iz bubnja, najčešće su to kuglice, označene slovom i brojem (npr. „B-12“), dok igrači beleže ono što je izvučeno na svojim karticama. Cilj je postići određeni uzorak (horizontalna, vertikalna, dijagonalna linija ili „blackout“), te prvi igrač koji ga postigne viče „Bingo!“ i osvaja nagradu. 

Igra se nastavlja dok neko ne pobedi, nakon čega možete započeti novu rundu. Nagrade mogu biti u novcu, poklonima ili samo radi zabave.

Koja od ovih igara vas je najviše zagolicala da igrate? Da li više volite da vežbate reflekse ili moždane vijuge? Bilo kako bilo, ove igre će vam pružiti veliku dozu adrenalina, zabave i probuditi u vama (uspavani) takmičarski duh. Srećno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here