Ako postoji zemlja u kojoj je teško odabrati najlepša mesta, onda je to upravo Tajland. Sa hiljadama hramova, gomilom prekrasnih pejzaža od severa do juga i blistavim plažama sa visokim kraškim ostrvima, Tajland je jedna od najživopisnijih zemalja na svetu, što ga čini vrhunskom destinacijom za sve one koji od odmora žele malo više.

Stara je istina da na Tajlandu, a posebno u Bangkoku, možete provesti sve vreme ovog sveta, i da do kraja ne iscrpete mogućnost istraživanja i otkrivanja nekih zaista lepih mesta. Predstavićemo vam neobična mesta koja su manje poznata u glavnom gradu Tajlanda, a na vama je da ih posetite pre nego što se pročuju!

Glavni grad Tajlanda biće vam prvi susret sa ovom neobičnom državom, budući da većina međunarodnih letova saobraća odatle.
Izvanredni muzeji i gradske kuće iz engleskog kolonijalnog perioda, bogat ulični život i otvorene pijace, lokalni restorani sa hranom koja predstavlja radost čulima, budistički hramovina svakom koraku – to je ono što u Bangkoku možete da očekujete.

Velika kraljevska palata je impresivno zdanje, okruženo zidom od skoro 2 kilometra. Ovo velelepno zdanje podignuto je 1782. godine, a unutar njega se nalaze kompleksi zgrada, paviljona i više od 100 objekata. Danas je ovo oficijelna rezidencija u kojoj vladar ne boravi, već samo dolazi za državne praznike i specijalne ceremonije. Ako posećujete kompleks, ne propustite da obiđete i kraljevski hram u kome se nalazi statua Bude iz 1434. godine.

Wat poo

To je hram do koga se lako stiže pešice od Kraljevske palate. Predstavlja jedan od najstarijih budističkih hramova u kome se nalazi čuvena statua ležećeg Bude. Statua je 45 metara dugačka i 15 metara visoka, i predstavlja Budu na samrti. Osim ove impresivne skulpture, budite spremni da vidite još 394 zlatnih manjih Buda.

Wat Arun se nalazi sa druge strane reke od ovog hrama i do njega je moguće doći brodom. Ovaj hram je poznat po ogromnoj kuli u koja je sa spoljašnje strane obložena mozaičkim, sitnim komadićima porcelana. Ako imamo u vidu da je samo ta jedna kula visine od 82 metra, shvatamo umeće i veštinu kojom je ovaj hram napravljen.

Čatučak pijaca

Ukoliko se zadesite u Bangkoku za vreme vikenda,onda bi stavarno trebalo da vidite ovu veliku pijacu da biste stekli uvid u lokalni život stanovništva. Na preko 15000 tezgi odvija se trgovina i živa razmena među lokalcima, a turistima koji se ovde upute, biće potrebna mapa da bi se snašli. Sva roba je podeljena po sektorima – odeća, juvelirnica, cipele, suveniri, a svakako tu su i tezge sa tajlandskom uličnom, brzom hranom. Nedaleko od ovog ogromnog marketa nalazi se lepo uređen park, tako da ako nije nedelja, šetnja kroz ovaj deo grada sa jednim prijatnom pauzom u obližnjem parku, može biti dobra prilika za kupovinu suvenira i blagi predah od užurbanog razgledanja.

Train market secondhand market in Bangkok , Thailand

Wat saket/Zlatno zvono

Sagrađeno na vrhu brda, ovaj hram u obliku zlatnog zvona pruža panoramski pogled na Bangkok sa visine. Da biste došli do njega, budite spremni na blagi uspon stepenicama i nagrada će biti najlepši pogled u Bangkoku. Duž puta naići ćete na veliki broj statua, a dobićete i mala zvona, koja, ako njima zvonite, po verovanju meštana možete da privučete sreću, ljubav ili uspeh (vi birate!).

 

Khao san ulica

Ulica je jedna od najčuvenijih ulica na Tajlandu. Nekada je bila stecište prolaznika i putnika sa rančevima na leđima koji su ovom kraju utisnuli svoj opušteni identitet. Međutim, danas je to ulica u kojoj se nalazi veliki broj barova i restorana u kojima možete provesti lepo veče ili popiti piće. Ima veliki broj hostela i manjih mesta, ali definitivno nije najtiše i najmirnije mesto u Bangkoku.

Chinatown

Još jedno mesto u Bangkoku koje turisti mogu zaobići, ali ne i vi. Mesto koje vas direktno transportuje u Kinu svojim mirisima, ukusima, zvucima i bojama. E sad, ukoliko želite da testirate svoju hrabrost, na ovom mestu možete da isprobate neke od specijaliteta kineske kuhinje. Preskočite slepe miševe, znamo šta je sa njima bilo, ali žabe, zmije i razne vrste insekata – samo izvolite. Možda će vam u ovoj oblasti biti zanimljivije draguljarnice i prodavnice sa zlatom, i to možemo da razumemo. Još predloga za aktivnosti u ovoj oblasti pročitajte ovde.

Još jedan zlatni Buda vas čeka u hramu Wat Traimit. Ovaj Buda visok je 3 metra i teži 5,5 tona. Postoji priča vezana za ovu zlatnu statuu. Da bi je zaštitili od krađe, Tajlanđani su statuu obložili gipsom i tako je netaknuta postojala vekovima, da bi je majstori prilikom seljenja slučano oštetili i otkrili impresivnu i moćnu zlatnu skulpturu. Zato je ovaj hram cilj mnogih hodočašća i predstavlja jedan od najznačajnijih hramova na Tajlandu.

Lumphini park je potpuna suprotnost svemu ostalom u Bangkoku. To je jedno prijatno, mirno mesto, park okružen zelenilom i lišen gradske vreve i buke. Ovde možete šetati, voziti pedaline po jezeru. Držite oči širom otvorene, možete naići i na malajske guštere. Mogu biti 3 metra dugački, pa iako se ne smatraju opasnim životinjama, ipak povedite računa – divljina je divljina. Nemojte ih hraniti i znjte da iako izgledaju jako sporo, zapravo su brzi i imaju oštre zube.

Dusit park ima 2 zgrade koje su potpuno različitih stilova. Jedna je u renesansom stilu građena i u njoj se nalazi čuveni tron tajlandske kraljesvke porodice, poznat na fotografijama širom sveta. A druga zgrada je zlatna rezidencija, jedna od najvećih na svetu. Ovaj tajlandski Versaj je maestralno čudo arhitekture i baštovanstva, koje će vas oduševiti i podsetiti na najveće kraljevske dvorce širom Evrope.

Baiyoke kula sa platformom na 77. spratu pruža savršen pogled na sam grad. Preporučujemo odlazak uveče, kada su najznačajnije građevine Bangkoka osvetljene ostavljaju vas bez daha. Ovo nije jedino mesto odakle možete da uživate u pogledu. Poslovni deo Bangkoka ima odlične barove i kafiće koji pružaju panoramski pogled, tako da preporučujemo da se prepustite savršenom pogledu.

Roof Top Restaurant at Baiyoke Tower II, Bangkok

Nekoliko dana intenzivne istorije i kulture koju ćete ovde doživeti umiksajte sa savršenim letnjim odmorom na ostrvu Puket i eto idealnog putovanja koji samo možete da zamislite. Ukoliko više dana provodite u Bangkoku, možete na da napravite izlete i do obliznjih gradova bogatih istorijom, kulturom i okruženi savršenim pejzažima koji oduzimaju dah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here