Selidba po prvi put u životu može biti u isto vreme radosno i zastrašujuće iskustvo. Kada se iseljavate iz roditeljske kuće, suočavate se sa bezbroj pitanja. Čak iako imate pomoć roditelja oko pakovanja i same selidbe, jasno je da ćete ubuduće morati sami da razmišljate o nekim stvarima.

Kao velika životna promena, sa mnogo koraka i detalja koje treba razmotriti, selidba može da izazove veliki stres. Zbog toga smo pripremili nekoliko vrednih i praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da započnete život u novom domu bez komplikacija. Pročitajte.

#1 Napravite finansijski plan

Planiranje budžeta predstavlja svakako jedan od najozbiljnijih i najvažnijih koraka kada se osamostaljujete. Dok ste živeli u roditeljskom domu, verovatno ste imali neku vrstu sigurnosti (čak i ako ste već imali izvor ličnih mesečnih prihoda). Međutim, selidba u drugi stan zahteva da se studioznije pozabavite pitanjem kućnog budžeta i utvrdite kako sve funkcioniše.

Počnite da pratite svoju mesečnu zaradu i rashode. Navedite koji su to troškovi obavezni – namirnice, telefonski račun ili račun za struju, možda rata kredita za automobil. Potom napravite računicu i ustanovite – koliko zaista možete i želite da potrošite na kiriju svakog meseca.

Kalkulacija treba da obuhvati i troškove samog preseljenja, uključujući iznajmljivanje kamiona ili angažovanje agencije za selidbe. Istražite dobro da li vam se više isplati da iznajmite kombi i preselite se sami, tj. uz pomoć roditelja i prijatelja ili je bolja opcija prepustiti selidbu profesionalcima. Raspitajte se koliko bi vas koštalo (možete da istražite i online: selidbe Beograd cene, transport Novi Sad, odnosno grad u koji se selite) i procenite kako da to uklopite u svoj finansijski plan.

Takođe je važno da odredite i jednu sumu za kupovinu koju treba da obavite za svoj prvi stan. Vrlo je moguće da ćete morati da platite depozit i stanarinu za prvi mesec, pa je pametno da nekoliko meseci pre preseljenja počnete sa štednjom.

#2 Pronađite pogodno mesto za život

Traženje idealnog prvog stana može potrajati, ali svakako nemojte donositi ishitrene odluke i žuriti. Postoji mnogo korisnih i pouzdanih platformi za pretragu nekretnina gde možete da pregledate oglase za iznajmljivanje stana. Na ovim sajtovima, uglavnom uz pomoć raznih filtera, jednostavno i brzo ćete suziti izbor na nekoliko stanova koji vam mogu odgovarati. Razmislite šta sve želite u stanu – funkcionalnu kuhinju, moderno kupatilo, jednu spavaću sobu ili vam je dovoljna garsonjera?

skandinavski stil

Pored toga, ne bi bilo loše da na svojim profilima na društvenim mrežama objavite da tražite novo mesto za život. Budite jasni i konkretni – napišite koje lokacije dolaze u obzir, kao i koliko visoku kiriju ste spremni da platite. Možda neko od vaših prijatelja može da vam da dobru preporuku ili poznaje nekog pouzdanog stanodavca.

Budite oprezni – držite se svog budžeta za kiriju. Iako ćete sigurno naići na neki prelepo uređen stan malo izvan svog cenovnog ranga nemojte pasti u iskušenje da ga zakupite. Verovatno ćete se pokajati posle par meseci.

Izaberite lokaciju tako da bude blizu vašeg radnog mesta, ali i drugih zanimljivih i korisnih sadržaja. Uvek je praktično imati u okruženju banku, poštu, supermarket, autobusko stajalište ili možda kafić gde možete da se opustite.

#3 Isplanirajte pakovanje unapred

Kada je u pitanju pakovanje, planiranje unapred je jedan od načina da osigurate da ne zaboravite ništa važno. Počnite da sakupljate stvari koje će vam trebati za vaše novo prebivalište kao što su nameštaj, kuhinjski predmeti i lične potrepštine. Napravite listu za selidbu i počnite s pakovanjem na vreme. Ako se selite u drugi grad, možda neke od ovih stvari možete kupiti tek kad se uselite.

velika-kutija-selidba-devojka-žuta-pozadina
Foto: Pexels.com

Ujedno, pregledajte svoju sobu u roditeljskoj kući i procenite da li ima nekih stvari koje više neće koristiti ni vama, a ni vašim roditeljima. Stari udžbenici i časopisi, reketi za stoni tenis ili plišane igračke – sve ove predmete možete pokloniti ili prodati. Ako u fioci čuvate nekoliko starih mobilnih uređaja i punjača, za otkup telefona možete dobiti solidnu sumu novca koji vam je u toku selidbe i te kako potreban.

#4 Unajmite profesionalnu kompaniju za selidbe

Pored svih obaveza (i emocija), od velike koristi može biti da angažujete profesionalnu agenciju za selidbe i tako pojednostavite ceo proces. Potražite pouzdanu kompaniju koja će po povoljnoj ceni preseliti sve vaše stvari bez oštećenja. Primera radi, ako se selite u prestonicu, raspitajte se koje agencije rade selidbe Beograd i zatražite da vam urade besplatnu procenu preseljenja. Na taj način će od početka biti jasno koliko novca vam treba da pokrijete sve troškove, a da vaše dragocene stvari i nameštaj budu zaštićeni.

Možete raspitati koliko bi koštao samo transport ili pak zatražiti još neke usluge od tima sa iskustvom – možda možete računati na pomoć roditelja oko demontaže nameštaja, a da ljudima iz agencije za selidbe poverite montažu kad se uselite, na primer.

#5 Napravite raspored kućnih poslova

Prvi meseci samostalnog života u novom stanu mogu biti pravi raj. Sigurno je da ćete poželeti da se opustite i da ne usisavate ili nameštate krevet svakog dana. Međutim, posle nekog vremena neće biti ničeg privlačnog u sudoperi punoj neopranog posuđa i ne baš tako čistom kupatilu.

Napravite raspored kućnih poslova odmah nakon useljenja i trudite se da ga se pridržavate dosledno. Izdvojite koji su to glavni poslovi koje morate da obavljate jednom nedeljno – ribanje kupatila, zamena posteljine, usisavanje ili svakodnevno – nameštanje kreveta, pranje sudova, provetravanje i brisanje prašine. Kada osmislite plan čišćenja, istaknite ga na vidljivom mestu (na frižideru, npr.) tako da vas podseća šta treba da uradite i tako održavate stan urednim i čistim.

Ako se useljavate sa cimerom/cimerkom, dogovorite se oko podele poslova tako da zajednički doprinesete da vaš stan postane dom. Takođe, kada imate raspored kućnih poslova, manje su šanse da bude rasprave i nesporazuma oko toga čiji je red da iznese smeće ili usisa.

Iseljenje iz roditeljske kuće može da bude stres i veliki šok, sa svim novim odgovornostima i drugačijim načinom života. Međutim, selidbom započinjete i novo životno poglavlje, ulazite u svet odraslih pa stoga svakako vredi uložiti trud, vreme i novac da preseljenje protekne lako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here