Venčanje je jedan od najvažnijih dana u životu čoveka. To je dan koji je ispunjen radošću, ljubavlju i slavljem. Međutim, planiranje venčanja može biti izazovan zadatak koji zahteva mnogo vremena, truda i pažnje na detalje. 

Proces planiranja venčanja uključuje niz zadataka koje treba obaviti kako bi se osiguralo da veliki dan prođe bez problema, a u ovom članku ćemo istražiti tri glavna aspekta organizacije venčanja koja treba uzeti u obzir da biste dobili čarobnu svadbu koju ćete pamtiti.

Mesto održavanja venčanja i ketering

Jedan od najvažnijih aspekata planiranja venčanja je odabir mesta, jer lokacija održavanja venčanja igra ključnu ulogu u određivanju ukupnog ambijenta i atmosfere događaja. 

Važno je odabrati mesto koje odgovara stilu i preferencijama para, bilo da je to svečana i luksuzna sala, šator ili restoran. Mada ono što često kod parova igra ključne faktore kada je u pitanju organizacija venčanja, je broj gostiju, lokacija i doba godine kada planiraju da kažu sudbonosno da!

U svakom slučaju, neophodno je da odabrano mesto bude lako dostupno gostima, bilo da se radi o javnim prevozom ili automobilom, dok kapacitet lokacije treba da odgovara broju gostiju koji prisustvuju venčanju, obezbeđujući da svi imaju dovoljno prostora da udobno uživaju u svečanosti. 

Sem toga, ugostiteljske usluge su podjednako važne i treba ih prilagoditi željama para i njihovih gostiju, zbog čega jelovnik treba da sadrži niz opcija, od predjela preko glavnih jela do deserta, koje će zadovoljiti različite ukuse i ograničenja u ishrani, a par bi takođe trebalo da razmisli o ponudi specijalnih koktela ili prepoznatljivih pića koja odražavaju njihove ličnosti ili temu venčanja. 

Pritom ukoliko to žele mlada i mladoženja mogu da razmotre posebne zahteve ili adaptacije koje bi želeli da unesu u meni, kao što su uključivanje porodičnih recepata ili korišćenje sastojaka lokalnog porekla.

Savetujemo da prilikom odabira ketering usluge, pregledate predloge jelovnika, raspitate se o iskustvima drugih parova i zakažete sesiju degustacije.

Dekoracije ambijenta i zabavni program

Naravno sada kada imamo salu za venčanja i hranu, treba se posvetiti i dekoracijama – ukoliko je to neophodno, kao i zabavnom programu koji je neizostavan element, a može značajno poboljšati atmosferu događaja.

Dekoracije mogu biti jednostavne ili složene, u zavisnosti od preferencija para. Trebalo bi da budu u skladu sa temom venčanja i mogu uključivati cveće, centralne aranžmane, osvetljenje i stolnjake i/ili navlake za stolice.

vencanje-sala-dekoracije
Unsplash.com

Odabir cveća treba da dopuni temu i izabrane boje za vaše venčanje, ali je važno znati i značenja boja cvetova prilikom odabira. Razmislite o cveću poput suncokreta, divljeg cveća ili tratinčica ukoliko želite prirodniji i opušteniji izgled ili za modernije venčanje razmislite o korišćenju cveća poput ruža, orhideja ili kala.

Nakon toga, opcije za zabavni program može uključivati živu muziku, DJ-a ili interaktivna iskustva, kao što je recimo foto kabina, a kako biste se osigurali da zabava teče nesmetano par treba da komunicira sa muzičarima unapred i da napravi vremenski okvir za događaj.

Dobar izbor muzičkih numera će osigurati živu i radosnu atmosferu, a u slučaju zimskog venčanja će ukloniti sindrom zimskog nezadovoljstva, kao i animirati goste tokom celog događaja. 

Ipak, muzičke ukuse zna biti teško ujediniti što se pokazalo problematično, zbog čega vam mi predlažemo da napravite kompromis između uobičajnog muzičkog programa za svadbe i personalnog ukusa para.

Neophodno je odvojiti vreme za odabir i planiranje ovih elemenata venčanja kako bi se osigurali da ispunjavaju vaša očekivanja i preferencije.

Fotografisanje svadbe i izbor odeće

Dan venčanja je posebna prilika koja će se pamtiti ceo život, a par će želeti da uspomene zabeleži na fotografijama. Neophodno je angažovati profesionalnog fotografa koji ima iskustvo u fotografisanju venčanja

Par bi trebalo da razgovara o svojim preferencijama i očekivanjima sa fotografom pre dana venčanja kako bi se osiguralo da fotografije ispunjavaju njihova očekivanja.

Sem toga kako bi mlada i mladoženja pokazali se u najboljem svetlju neophodno je promišljeno odabrati odeću za dan venčanja, odnosno venčanicu i odelo za svadbu. 

Izbor mora biti u skladu sa temom venčanja i njihovim ličnim preferencijama kako bi se osećali prijatno i uživali u danu, što često podrazumeva poštovanje sujeverja pri odabiru venčanice, odnosno da mladoženja ne treba da vidi haljinu do samog dana svadbe.

Treba znati i da venčanja nisu striktno formalna, pa odeća može biti svečana ili ležerna, u zavisnosti od vrste venčanja. Neophodno je unapred zakazati termine za isprobavanje venčanice i kasnije za prepravke – ukoliko je to neophodno, kako bi se osiguralo da odeća pravilno stoji na dan venčanja.

Planiranje venčanja je, kao što ste mogli videti, složen i dugotrajan proces koji uključuje mnogo različitih aspekata. Da bi osigurali uspešno venčanje, par mora da razmotri aspekte kao što su mesto i ketering, dekoracije i zabava, kao i fotografija i odeća. 

Uz pažljivo planiranje i pažnju na detalje, možete stvoriti nezaboravan i prijatan dan venčanja koji ćete pamtiti ceo život, ali nemojte se stresirati ukoliko se ne snađete u ulozi planera već potražite stručnjake koji će vam ulepšati proslavu svojim veštinama u organizovanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here