Milena (62) je domaćica starog kova, koja voli da sve bude čisto i uredno u njenom domu, naročito, kada je kuhinja u pitanju. Kuhinja je bila njena oaza, gde je ona pokazivala svoje kulinarske veštine i mesto gde je najradije provodila vreme. Ipak, kao i sve domaćice, često se susretala sa brojnim poslovima i kvarovima u kući, kao što su kvar na šporetu, veš mašina koja ne izbacuje vodu, ali i problem koji su svi bar jednom imali u kuhinji, a to je zapušena sudopera.

Sudopera je nešto što se svakodnevno koristi u svakom domaćisntvu. Ma koliko prali sudove i čistili sudoperu, uvek nešto od hrane zapadne i upadne u slivnik. Na dnevnom nivou to se ne oseti. Ipak, dan po dan, mrva po mrva, ali i voda pomešana sa ulje, talogom od kafe i ostacima od kuvanja koja završi u sudoperi, uzme svoj danak i vremenom počinju neprijatni mirisi u kuhinji.

Mileni je to jedna od najgorih noćnih mora. Jer, šta vredi besprekorno čista kuhinja i stan, ako iz nje dopiru ni malo prijatni mirisi, koji se šire po kući i uvlače u zidove.

Kao iskusna domaćica, ona je u rukavu imala par dobrih rešenja, ipak pokušala je sve da ukloni neprijane mirise i isprobala je sve moguće načine. Evo koja rešenja su bila najuspešnija.

  • Kućni rastvor za ublažavanje neprjatnih mirisa iz sudopere:

Milena je uvek volela da prvo proba sa stranskim receptima i sa onim što je već imala u kući. Oduvek je volela da kuva, pa je od starih sastojaka i receptata pravila nove i isprobavala nove recepte.

To je pokušala i kada su kućne majstorije u pitanju. Problem neprijatnih mirisa, probala je da reši uz pomoć starih trikova i prirodnih rastvora iz domaće radinosti. Neprijatni mirisi uvek su znak zapušene sudopere. Najčešće je reč o jakom zagušenju. Zato je Milena pronašla nekoliko dobrih recepata od sastojaka koji se uvek nalaze u kuhinji svake domaćice.

  • Mešavina sode bikarbone i soli:

Milena je prvo isprobala stari dobr trik za otpušavanje sudopere i uklanjanje neprijatnih mirisa, a to je rastvor sode bikarbone i soli. Potrebno je da se lonac napuni vodom, i stavi na šporet dok voda ne provri, zatim u ključalu vodu dodati pet kašika soli i isto toliko sode bikarbone i zatim sve sipati u odvod. Za bolji rezultat, potrebno je da se sačeka pola sata, a može i cela noć, pa da se tek onda pusti voda. Milena je isprobala ovaj recept, ali to nije dovelo do baš sjajnih rezultata, jer osim neprijatnih mirisa, sudopera je bila zapušena, a voda je samo delimično prolazila kroz slivnik.

Istina, mirisi su postali manje intenzivni, pa je Milena, pokuđala s ajoš nekim receptima.

  • Mešavina sode bikarbone i sirćeta:

Sirće je univerzalni način za čišćenje raznih površina i masnoća, pa je ovaj rastvor obećavao super rezultate za otpušavanje sudopere. Recept je veoma sličan prvom receptu, u pola litre ključale vode se stavlja jedan dl sirćeta, a zatim i nekoliko kašika sode bikarbone.

Uvek je bolji učinak ako rastvor sipate u odvod i ostavite preko noći. Ipak, Milena nije do kraja bila zadovoljna ni sa ovim receptom, te je malo pretraživala na inetrenetu i našla već gotove preparate za otklanjanje neprijatnih mirisa i otpušavanje sudopere.

  • Hemijska sredstva za neprijatne mirise iz sudopere:

U prodavnicama se uvek može naći nešto za lakše obavljanje kučnh poslova, a Milena je otkrila i nove preparatae, tablete i tečnosti, kao i hemijske štapiće koji se ubacuju u sudoperu, a zatim rastvaraju, ostavljajući mirisnu i prohodnu sudoperu sa sobom.

Milena je kupila nekoliko proizvoda, a svi oni su se koristili tako što se sipaju u sudoperu, sačeka se nekoliko minuta, a zatim se sredstva rastvore u vodi. Nakon par sati trebalo bi da neprijatni mirisi prođu, a da sudopera ponovo bude prohodna.

Istina, ovi preparati su stvarno neutralisali neprijatne mirise, ali je sudopera i dlaje bila poprilično zagušena, a voda nije oticala niz slivnik, već se u velikoj meri zadržavala u sudoperi.

  • Vodoinstalater- kao najbolje rešenje:

Milena više nije imala kud, a ostalo joj je samo još jedno rešenje, da pozove profesionalnog vodonstalatera za rešenje njenog problema.

Vodoinstalater joj je objasnio da je otpušavanje sudopere ponekad veoma teško, jer može doći do tešog zagušenja, a u tom slučaju rastvori i preparati ne pomažu, već mogu samo malo da ublaže problem. 

Istina, rastvori mogu pomoći kod blažih zagušenja, a Milenina sudopera je bila veoma zapušena, pa je tu jedino pmagaloo mašinsko odgušenje sudopere.

Nakon profesionalne  vodoinstalaterske intervencije i mnogo korisnih saveta, Milena je opet imala čistu  i prohodnu sudoperu, a neprijatni mirisi su nestali. Neprijatni mirisi su znak da su se naslage nataložile, te da je potrebno da se naslega očiste a cevi otpuše i isperu. To je jedino moguće uz mašinsko odgušenje sudopere i intervenciju profesionalnih vodoinstalatera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here