Zima kao godišnje doba sem što ima svojih čari  ima i onu svoju drugu manje lepu stranu. Izgleda da je ta druga manje lepa strana vidljivija danas nego prethodnih godina. Nedostatak snega i povećanje smoga još više utiču na ljude koji ne vole ovo godišnje doba. Izuzetno hladni i kratki dani i duge noći nesumnjivo kod mnogih dovode do poremećaja raspoloženja. Mnogi ljudi tokom ovog perioda se osećaju nelagodno, jer njihova tvrdnja da ne vole zimu je potkrepljena činjenicama. Nedostatak energije i koncentracije se vezuju za ovo godišnje doba, kao i pojačan apetit što dovodi do nagomilavanja kilograma. Ujutru se teže budimo a već sa prvim mrakom imamo želju za snom. Nedostatak sunčevih zraka dovodi do ovakvih simptoma a kod osoba koje ne vole zimu primetan je i nedostatak želje za druženjem tokom ovog perioda.

Stvorite iluziju dužeg dana

Ne postoji neki poseban recept kako lakše prebroditi ove maglovite sive sumorne dane, ali potrebno je zaviriti u svoju dušu i preispitati se šta je to što bismo mogli da uradimo kako bismo odagnali ovo sumorno raspoloženje. Naučnici kažu da je potrebno da vam tokom zime prostorije budu osvetljenije nego inače, jer na taj način se stvara „iluzija dužeg dana.“  Ako volite romantiku ili ako ste navikli da TV program gledate sa ugašenim svetlom, stručnjaci smatraju da je zima period godine kada ne biste trebali to da radite.  To je jedan od načina da popravite raspoloženje tokom sunornih zimskih dana.

Limitirajte vreme spavanja – nemojte bežati u popodnevni san

San je neophodan i to je činjenica koju svi znamo, ali neretko se dešava da tokom zimskih dana bežimo u san kako bi nam vreme brže prošlo. Zapravo, smatramo da će nas popodnevni san regenerisati, ali dobijamo kontraefekat. Nakon „bežanja u san“ u ovim tmurnim zimskim danima dolazimo u situaciju da se osećamo još tromije i umornije nego što smo bili pre spavanja. Nakon takvog sna produktivnost je smanjena tako da će vam se desiti da verovatno nećete moći da uradite ono što ste planirali. Što se tiče noćnog sna i ovde važi pravilo kao i inače (bez obzira na godišnje doba), potrudite se da imate rutinu i da uvek u isto vreme odlazite na spavanje kao i da se budite u isto vreme.

Neka vaša ishrana bude raznovrsna

Ma koliko se nekada smatralo da tokom zime treba jesti jaku hranu, mnoga istraživanja ukazuju suprotno. Kao što nam tokom leta prija laka i osvežavajuća hrana, stručnjaci smatraju da bismo i tokom zime trebali jesti takvu hranu. Takva ishrana podrazumeva puno voća i povrća, umeren unos belančevina i ugljenih hidrata a to se posebno odnosi na razne grickalice za kojima zimi posežemo češće nego tokom leta. Orašasto voće je izvor energije i treba ga unositi dovoljno, a ono što se podrazumeva bez obzira na doba godine je unos tečnosti u organizam. Pokušajte umesto kafe da pijete kakao koji je sjajan antioksidans, a između ostalog pomaže lučenju hormona sreće serotonina i dopamina tako da će vam unos ovog napitka sigurno poboljšati raspoloženje.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Ma koliko neverovatno zvučalo, ali činjenica je da ćete najviše energije dobiti upravo trošenjem iste. To se najbolje postiže vežbanjem. Činjenica je da što se više krećemo i što smo fizički aktivniji organizam će tražiti još, još i još. I obrunuto, ukoliko smo inertni i teško pokretljivi sve više ćemo upadati u tu zamku letargičnosti. Zimi je teško započeti sa vežbanjem, ali nije i nemoguće. Ukoliko već niste počeli do sada, tokom jesenjih meseci, nije kasno ni sada da počnete rekreativno da se bavite sportom. Ukoliko vam finansijske mogućnosti ne dozvoljavaju da se priključite nekoj skupini i organizovanom vežbanju, nemojte da vam to bude izgovor. Vežbati možete i sami u kućnim uslovima. Bitna je volja a ne okruženje. Ne zaboravite da pijete dovoljno vode, jer voda je najvažniji saveznik u borbi protiv umora. Naučno je dokazano da dehidraciju ne izaziva žeđ, već umor. Ne samo da ćete se bolje osećati, već ćete spremniji dočekati proleće.

Prihvatite ono što ne možete da promenite

Postoje neke životne situacije koje moramo da prihvatimo i da se pomirimo sa njima bez obzira da li nam se dopadaju ili ne. Doživljavamo ih kao činjenično stanje, tako je – kako je! Isto to primenite i na sumorne zimske dane, jer ne možete da promenite okolnosti. Ono što svakako možete da promenite to je vaš pogled na iste. Umesto da ste hronično nezadovoljni u iščekivanju proleća i sunčevih zraka, prilagodite se datim uslovima. Mi smo vam naveli samo neke smernice kojima biste se mogli voditi za početak, a mnogo ih je.

Neka baš ova zima bude prekretnica u vašem životu. Ne morate nešto posebno da je volite, ali potrudite se da joj se što bolje prilagodite kako biste olakšali sebi. I ne zaboravite, na promenu nas ne pokreće volja, već ubeđenje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here