Svi uglavnom rado uživaju u ukusno pripremljenoj domaćoj hrani, ali kada nakon ručka dođe na red da se kuhinja sredi, a šporet oriba, sav posao ostane na domaćici!

Ako je takva situacija i u vašoj kući, da vam barem malo pomognemo pripremili smo vam tekst sa opštim smernicama, savetima i trikovima, kojima ćete najlakše očistiti šporet i dobiti sasvim blistavu rernu u samo nekoliko koraka. Pročitajte! 

Kako da se pripremite za čišćenje?

Pre nego što zasučete rukave i prionete na ribanje, pripremite se za čišćenje! Najpre, da ne bi došlo do oštećenja aparata prilikom otklanjanja mrlja i masnih naslaga, upoznajte uređaj koji upotrebljavate. 

Obavezno pročitajte uputstva za upotrebu bele tehnike koju planirate da očistite. U uputstvu je jasno objašnjeno, u zavisnosti od vrste šporeta kakav je proces čišćenja i koje supstance tom prilikom možete da koristite. Nećete na isti način čistiti električan, kombinovan ili plinski šporet, kao ni ravne ploče za kuvanje. 

Kombinovani Electrolux šporeti, na primer, imaju rernu sa elegantnom crnom unutrašnjosti od emajlira. Za čišćenje takvih rerni, koriste se isključivo lagani deterdženti i meki sunđeri, a ne čelične vune, kiselina i abrazivni proizvodi, da se ne bi oštetila površina pećnice.

Dakle, pratite uputstva za upotrebu aparata i prema njemu pripremite neophodne krpe, sunđere i sredstva za čišćenje. Ne zaboravite da isključite šporet iz utičnice i sačekate da se ohladi nakon koršćena. Najzad, izvadite sve ostavljenje posude iz rerne, nabacite gumene rukavice i krenite sa čišćenjem!

Kako očistiti električan šporet sa ringlama?

Prosuta jela, prokipelo mleko i ustajala mast često zapadnu u žlebove ringli električnog šporeta. Ukoliko se uređaj pravilno ne održava i prljavština ne otklanja, tada zagorela hrana u usecima grejnih elemenata može stvoriti bakterije i klice, što nije dobro za zdravlje

Mukotrpno ribanje ovakvih ringli zaobići ćete ako, pre nego krenete sa temeljnim glancanjem, grejne ploče poprskate sredstvom za čiščenje i ostavite ga nekoliko minuta da deluje. Kasnije, sunđerom i žicom omekšane mrlje samo obrišite sa površine ringli, a neupotrebljenom četkicom za zube očistite nepristupačne žlebove i uklonite svu hranu, prljavštinu i prašinu iz njih.

Kada ste se rešili nataloženih ostataka jela, šporet sa ringlama samo obrišite najpre vlažnom, pa suvom krpom.

Kako očistiti šporet sa ravnom pločom? 

Većina modernih domaćica za svoju kuhinju rado bira, prvenstveno zbog njihovog elegantnog izgleda, električne šporete sa ravnom pločom. Nažalost, početno oduševljenje kupovinom novog šporeta često zameni razočaranje kada se ovakve ploče zbog nepažnje, prilikom čišćenja ogrebu i unište. 

Da se to i vama ne bi desilo, pokušajte da za otklanjanje tvrdokornih mrlja sa keramičkih ili staklenih ploča vašeg šporeta, koristite isključivo pamučne krpe, ubruse, mekane sunđere i strugače namenjene za čišćenje ploča, koji ste dobili uz nabavljen uređaj.

Nemojte nikako ribati ploču grubom žicom za sudove i rizikovati da se tako ošteti, već ostatke hrane jednostavno omekšajte ostavljajući preko njih krpu natopljenu vrućom vodom i sredstvom za čišćenje.  To će vam znatno olakšati otklanjanje zapeklih namirnica, pa ćete tako, kasnije strugačem koga držite pod uglom od 45 stepeni, lako i brzo sastrugati i ukloniti ustajalu smesu. 

Najzad, kada ste ste se rešili prljavštine, ostaje vam samo da ploču isperete, dobro obrišete krpom i uglancate.

Kako očistiti plinske ringle? 

Da bi ringle na plinskom šporetu pravilno funkcionisale, gasne rešetke, delovi gorionika i svećice za paljenje moraju biti besprekorno čisti! Zato, nemojte dozvoliti da se ovakav štednjak sasvim isprlja i zapusti!

gorionici-plinski-šporet
Foto: Pexels.com

Ako svakodnevno kuvate, potrudite se da čistite šporet na gas skoro svake nedelje. Tom prilikom, uklonite rešetke, poklopce i glave gorionika i  mlakom vodom i deterdžentom ih ručno operite. 

Skinite sa elemenata koliko god možete više zagorele hrane, a za iskorenjivanje preostalih, upornih naslaga, pored proverenih sredstava za čišćenje, koristite paste napravljene prirodnim sredstvima.

Kada očistite sve ove delove, pažljivo ih vratite nazad na uređaj, ali tek kada se uverite da su sasvim suvi. 

Kako očistiti rernu u samo nekoliko koraka?

Verovali ili ne, do blistave rerne deli vas samo nekoliko koraka: 

Izvadite sve iz rerne

Pre čišćenja izvadite sve iz rerne. Izbacite, ne samo zaboravljene posude i ostavljena jela, već i delove šporeta, poput termometra i rešetki uređaja. 

Potopite i očistite rešetke

U nekom velikom plehu ili čak kadi, izvađene rešetke rerne potopite u ključalu vodu sa deterdžentom i pustite ih da u takvoj tečnosti odstoje barem 20 minuta. Nakon toga, žicom za pranje, omekšale naslage na rešetkama oribajte i  isperite čistom vodom i osušite.

Napravite smesu za čišćenje 

Nije loše da štetne hemikalije sredstava namenjenih za čišćenje uređaja, zamenite za smese napravljene od namirnica iz vaše kuhinje. Ima mnogo recepata kako da na prirodan način očistite rernu, mi vam zato preporučujemo najjednostavniji – u ½ šolje sode bikarbone dospite tri kašičice vode i napravite ekifasnu pastu, kojom kasnije treba da premažete rernu. Kada odstoji, čišćenje masnih naslaga u rerni će biti mnogo lakše. 

Pastom premažite rernu 

Navucite gumene rukavice i rukama lagano premažite unutrašnjost rerne. Pokrijte sve delove rerne, ali nemojte stavljati smesu na grejne elemente ili područje gde izlazi plin. 

Očistite unutrašnjost rerne 

Kada je pasta stajala barem sat vremena na površini rerne, prionite na čišćenje. Čvrste naslage uklanjajte silikonskom špatulom, a ostale delove brišite sunđerom i vlažnom krpom. Kada završite sa ribanjem, isperite i osušite rernu i vratite sve delove unutar nje.

Kako prebrisati šporet spolja?

Na kraju, kada ste očistili rernu i vaš šporet sa ravnom pločom, električnim ili plinskim ringlama, vreme je da prebrišete uređaj spolja. 

Za skidanje naslaga sa dugmadi i nalepnica nikako ne koristite abrazivne deterdžente!   Dovoljno je da, kako ne bi došlo do oštećenja na površini, mrlje smesa sa prednje strane kućišta uklonite samo mekanom krpom i vodom.

Čišćenje šporeta ne mora da bude toliko naporno, ako iskoristite prednosti sode bikarbone u uklanjanju naslaga, napravite prirodne smese i lagano prionete na ribanje, da ne biste napravili nikakva oštećenja na površini uređaja! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here