Jedan od najčeščih problema u savremenom društvu su proširene vene. Zabluda je da su samo žene rizična grupa. Sve više muškaraca se žali kako ima isti problem, naročito posle 50. godine života. Prema istraživanju američkih naučnika izražene plavo-ljubičaste vene javljaju se kod 55% žena i 45% muškaraca. Ako su vam umorne i otečene noge, osećate bolove i imate izražene vene i kapilare, vreme je da saznate koji je odgovarajući tretman za to. Mi ćemo vam otkriti koji su uzroci i simptomi proširenih vena, kako ih lečiti i koja je najbolja krema za vene i kapilare.

Vrste, uzorci i simptomi proširenih vena

Najbolja krema za vene i kapilare
foto: pixabay.com

Kada je loša cirkulacija i otežan protok krvi kroz venske kanale, javlja se problem proširenih vena. To nije samo estetski problem, već i medicinski. Kao posledica proširenih vena otiču noge, javljaju se bolovi i upale, crvenilo, svrab, pa čak i teže upale. Najveći problem može biti stvaranje krvnih ugrušaka, trombova. Kako ne bi imali fatalne posledice, morate se javiti lekaru i ići na hitnu intervenciju – hiruršku ili lasersku.

Postoje dva tipa proširenih vena: varikozne i paukove. Vene sa ispupčenim grudvicama plavo-ljubičaste bolje (varikozi) predstavljaju varikozne vene. Varikozi mogu biti cilindrični, zmijoliki ili vrećasti. Predstavljaju znak da je vena izgubila svoju prirodnu elastičnost. Varikozne vene  najčešće se javljaju kod starijih žena i trudnica. Međutim, osim narušene estetike i bola, ovaj problem sa venama nije opasan i može se tretirati kremama i gelovima. Paukove vene predstavljaju lakši oblik proširenih vena i deluju kao paukova mreža na nogama.

Najzastupljeniji uročnici proširenih vena su genetika, disbalans hormona, pubertet, gojaznost, dugo stajanje ili sedenje, trudnoća, menopauza. Kao što ste i sami zaključili, na neke možete uticati svojim navikama, a na neke ne.

Simptomi karakteristični za problem sa proširenim venama su: osećaj težine i napetosti u nogama, osećaj žarenja, svrab na koži i bolni grčevi u mišićima tokom noći i oticanje nogu. Simptomi mogu biti subjektivni u smislu bolova, zamora, težine u listovima ili otoka nogu. U početku kada se vene šire, osećaju se bolovi, a kada proširenje vena dovede do kidanja nervnih niti, bol prestaje.

Kako lečiti proširene vene?

najbolaj krema za vene i kapilare
foto: pixabay.com

Kako biste znali na koji način da lečite proširene vene i saznate koja je najbolja krema za vene i kapilare, morate se upoznati sa stadijumom u kome se vaš problem nalazi. Lekari razlikuju četiri stadijuma u razvoju proširenih vena, ali granice između njih nisu uvek jasno definisane. Prvi stadijum predstavlja sitne estetske promene sa proširenjima venskih sudova. U drugom stadijumu javljaju se veća venska proširenja i to na stopalima i skočnom zglobu (pojavljuju se otoci). Osetićete bolove, težinu, napetost i nadutost nogu, kao i povišenu lokalnu temperaturu. Treći stadijum se može ustanoviti po proširenju potkožnih vena kada se vidi izražena promena okolne kože do debljine prsta. Ovaj stadijum prepoznaćete po bolovima, grčevima u toku noći, nadutosti i trnjenju nogu, kao i  prokrvavljenosti kapilara. U četvrtom stadijumu može doći do venskog krvarenja manjeg ili većeg intenziteta. U tom slučaju morate biti u ležećem položaju sa podignutom nogom, zaviti nogu od prstiju do iznad mesta krvarenja i javiti se hitno lekaru.

U lečenju proširenih vena akcenat se stavlja na preventivu. Zdrava ishrana pozitivno utiče i na problem sa proširenim venama, naročito ako imate problem sa gojaznošću. Osim slatkiša i testa, trebalo bi da izbegavate cigarete i alkohol, jer i oni utiču negativno na protok krvi. Proširene vene ne vole toplotu, zato izbegavajte sunce, solarijume, saune. Za žene koje imaju problem sa proširenim venama važno je da ne nose visoke potpetice. Kao dobre stvari za prevenciju, ali i lečenje proširenih vena, preporučuju se masaže, plivanje, šetnja i trčanje, elastične čarape za vene, hrana bogata vlaknima, manji unos soli, kreme i gelovi za vene i kapilare.

Koja je najbolja krema za vene i kapilare?

Na našem tržištu postoji veliki broj krema koje smanjuju bolove, otoke i vidljivost proširenih vena. Kako svaki organizam drugačije reaguje, teško je reći koja je najbolja krema za vene i kapilare. Mi smo izdvojili nekoliko najprodavanijih i najbolje ocenjenih od strane potrošača.

#1 Veneks gel

Osim što poboljšava perifernu cirkulaciju, Veneks gel ublažava tegobe kod problema sa proširenim venema i sprečava pucanje kapilara. Sa druge strane neguje, hidrira i regeneriše kožu. Preparat se nanosi na kožu nogu u tankom i ravnomernom sloju, dva do četiri puta dnevno. Utrljava se u smeru odozdo nagore. Redovna primena preparata može da dovede do smanjenja tegoba kod narušene venske cirkulacije, kao i vitalizacije kože i krvnih sudova nogu.

Preparat je napravljen na biljnoj bazi, a sadrži 11 sastojaka: ekstrakt divljeg kestena koji poboljšava mikrocirkulaciju i ima protivupalna svojstva; ekstrakt heljde koji poboljšava venski tonus, povećava otpornost kapilara i smanjuje njihovu propustljivost; etarsko ulje mente koje ostvaruje efekat hlađenja i ima umirujuće dejstvo na oštećenu kožu; ekstrakt gaveza koji smanjuje bol i pospešuje regeneraciju i stvaranje novog tkiva; ekstrakt breze jača zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost i smanjuje iritaciju; ekstrakt koprive ubrzava proces koagulacije i zaustavlja krvarenje; ekstrakt borovnice; ekstrakt ginko bilobe; aloju (aloe vera); etarsko ulje lavande i etarsko ulje ruzmarina. Cena pakovanja od 100ml je oko 1000-1700 dinara.

#2 Venogel

Venogel je biljni preparat u obliku gela. Sadrži kombinaciju prirodnih sastojaka koji trenutno otklanjaju bol, otok, grčeve u nogama, neutrališu osećaj teških nogu i vitalizuju kožu. U njogovom sastavu nalaze se ekstrakt kestena, neven i mentol. Cena pakovanja od 100 ml je 1000-1500 dinara.

#3 Gavez gel

Kolika je lekovitost biljke gavez, pokazuje i njena upotreba u brojnim preparatima protiv bolova. Glavna snaga ove lekovite biljke krije se u njenom korenu, koji je zapravo njen najlekovitiji deo.  Gavez gel sprečava pucanje kapilara, eliminiše osećaj teških nogu, neguje kožu i brzo se apsorbuje. Razmazuje se na mestima gde se vene nalaze. Velika prednost ovog gela je njegova cena koja se kreće između 400 i 600 dinara (tuba od 100 ml).

#4 Venoklar

Svima koji bi trebalo da primenjuju kreme duže vreme, preporučuje se Venoklar. Krema je dobra i kao preventiva za pojavu proširenih vena ili prvi stadijum ovog problema. Ublažava težinu i umor u stopalima i nogama zahvaljujući ekstraktu kokotca. Ektrakt divljeg kestena deluje protivupalno, a kofein tonira i zateže kožu.

#5 Sofija krema za vene

Ova krema ne ostavlja lepljivi sloj na koži i možemo je koristiti tokom leta kada smo u žurbi. Glavni sastojak Sofija kreme za vene je ferment medicinske pijavice koji omogućava da se krvni sudovi brzo oporave. Dovoljno je naneti malu količinu preparata kružnim pokretima na čistu kožu. Cena ove kree je između 700 i 900 dinara za 75 ml.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here