Letovanje s decom uvek je dobra prilika da pokažete mališanima svet i sve mogućnosti zabave na moru. Crna Gora je odlična destinacija za porodični odmor, jer pruža broje prilike za uzbudljivo i nezaboravno iskustvo, kako za decu, tako i za odrasle.

Kada biraju mesto za letovanje, mnogi roditelji se opredeljuju upravo za crnogorsko primorje zbog prelepih predela i uređenih plaža za decu. No, odmor na obali Jadranskog mora može da bude mnogo više od izležavanja i kupanja, bez obzira na uzrast mališana. Pročitajte koje atrakcije u Crnoj Gori vredi pokazati deci.

Plaže sa kristalno čistim morem – zabava o kakvoj se mašta

Predivne plaže su prva asocijacija na letovanje u Crnoj Gori. Jadransko more je poznato po intenzivnom i okrepljujućem mirisu, zbog visokog saliniteta, ali i po čarobnim plažama i uvalama. Bilo da je reč o budvanskoj ili barskoj rivijeri ili pak plažicama u Bokokotorskom zalivu, izvesno je da će deca uživati u plivanju u čistom i toplom moru i istraživanju obale. 

Crna Gora je poznata po svojim plažama, a neke od najpristupačnijih za decu su Plavi Horizonti (kod mesta Radovići), Velika plaža u Ulcinju i plaža Lučice, nedaleko od Petrovca. U obliku malog malog zaliva, okružena borovom šumom, Lučice je jedna od onih plaža zbog koji vredi poraniti. Nevelika (duga samo 300 metara), ali ipak prostrana i fino uređena, savršena je za decu – more je čisto, neverovatno zelene nijanse, vazduh uvek svež, a ulazak u vodu pristupačan. Uz to, odavde se pruža divan pogled na ostrva Sveta nedelja i Katič, pa ćete napraviti i najlepše porodične fotografije za uspomenu.

Što se tiče plaže Plavi horizonti, verovatno je dovoljno reći da ima evropsku plavu zastavicu za uređenost. Iako važi za jednu od najdivnijih ne samo na tivatskoj rivijeri već na celom crnogorskom primorju, turisti ne moraju da iznajme ležaljke. Ukoliko želite, moguće je da pronaći mirnije mesto da spustite peškire i suncobrane i uživate u privatnijem odmoru, daleko od drugih kupača. Plaža se nalazi na poluostrvu Luštica, na dnu uvale Pržno, ima prirodan hlad borovih šuma, a jedna od najbitnijih karakteristika joj je plićak (u nekim delovima se proteže i do 100 metara od obale).

Kada je reč o plićaku i pristupačnom ulasku u vodu, Velika plaža u Ulcinju nema premca. Poznata još i po živopisnom nazivu Kopakabana , ova plaža raspolaže sa oko 800 ležaljki i skoro 500 suncobrana. Ukoliko želite lux odmor, možete iznajmiti i kućice na samoj plaži za boravak. Sitan pesak, plitka i čista voda idealni su za porodice sa bebama i malo decom. Stariju decu i tinejdžere možete zaintrigirati nekim od sportova na vodi, jer u ovoj zoni ima pregršt prilika za avanturu – od kajtsurfinga do paraglajdinga.

Stari gradovi i kulturne znamenitosti – duh prošlih vremena za male istraživače

Blago Crne Gore nisu samo predivne plaže i borove šume, već i autentično istorijsko i kulturno nasleđe. Obiđite s decom znamenite lokalitete, tvrđave i spomenike, prošetajte uskim uličicama starog grada u Kotoru ili Budvi. Mališane mogu oduševiti drevne zidine i zanimljive istorijske priče koje vraćaju u prošlost. Poput putovanja kroz vreme, legende o bokeljskim moreplovcima će uzburkati njihovu maštu i dati im mnogo razloga za razmišljanje i sanjarenje. Na primorju ima mnogo crkava i lokalnih muzeja u kojima se mnogo može saznati o tradiciji i burnoj prošlosti Crne Gore. Razmotrite i posetu manastiru Ostrog ili pak obilazak Njegoševog mauzoleja na Lovćenu – ovo može biti zanimljivo starijoj deci koja već u školi uče o istoriji.

Nacionalni parkovi – idealni za porodične šetnje

Za pustolovinu kakva se ne zaboravlja, pored uživanja na suncu i moru, vredi izdvojiti par dana za obilazak nacionalnih parkova kao što su Skadarsko jezero ili Durmitor. U ovim autentičnim okruženjima, sa raskošnom florom i faunom, možete napraviti savršenu avanturu. Vožnja biciklom, plovidba čamcem ili samo porodična šetnja mogu biti zabavno, ali i edukativno iskustvo.

Ako priuštite sebi i mališanima izlet do Durmitora, opčiniće vas lednička jezera, tzv. gorske oči, impresivni kanjoni i planinski gradić Žabljak. Samo jedan dan na Durmitoru biće dovoljan da shvatite zašto je ovaj park prirode uvršten na UNESCO listu Svetske kulturne i prirodne baštine. 

S druge strane, Skadarsko jezero, kao najveće u Crnoj Gori i Balkanskom poluostrvu zanimljivo je kako zbog brojnih endemskih vrsta čije je prirodno stanište, tako i zbog značajnih kulturnih spomenika. Među lokalitetima koji mogu biti interesantni deci su tvrđave Lesendro i Grmožur. No izvesno je da će Skadar, kao ptičji raj, potpuno okupirati mališane svojim pticama. Naime, na području jezera stanuju čak 264 različite vrste ptica, kao i retki primerci kudravog pelikana i srebrnog galeba.

Adrenalinski i akvaparkovi – za avanturiste koji rastu

Možete li zamisliti veće uživanje za decu od igranja u vodi? Uživanje na plažama i u moru može se dodatno pojačati obilaskom avanturističkih i vodenih parkova. Jedan od nezaobilaznih akvaparkova na letovanju je svakako onaj u Budvi, koji se smatra najvećim na južnom Jadranu. Kompleks sadrži brojne tobogane, bazene i različite vodene atrakcije koje su odličan izvor zabave za decu svih uzrasta. Moguće je kupiti ulaznicu za ceo ili pola dana, a za decu nižu od 100cm ulaz je besplatan.

devojcice-bazen-voda-plivanje
Pixabay.com

Ukoliko imate malo stariju decu koja vole izazove i avanture, onda svakako ne smete preskočiti parkove koji nude vožnje kanuima, spuštanje zip-lajnom, kao i penjanje po stenama. Neki od najpopularnijih i najopremljenijih su onaj na Lovćenu, zatim “Gorica” u prestonici, te Vrbanj kod Herceg Novog. U svim parkovima postoji na desetine igara, poligona i staza različite težine, koji su pogodni i za decu i za odrasle.

Za nesvakidašnju pustolovinu organizujte porodično krstarenje ili jedrenje duž obale Crne Gore. Pružite mališanima drugačiju perspektivu i pogled na obalu sa nekog od brodića. 

Ako želite nezaboravno letovanje i odmor na kom će se cela porodica zabaviti, na crnogorskom primorju ćete, bez svake sumnje, ostvariti ovaj cilj. Kombinovanjem aktivnih dana u akvaparku sa uživanjem na plaži i obilaskom znamenitosti od kulturnog i istorijskog značaja možete osmisliti idealan itinerer putovanja. U Crnoj Gori su dostupni hoteli svih kategorija, tako da je i te kako moguće pronaći smeštaj koji zadovoljava vaše potrebe i afinitete. Birajte all inclusive aranžmane ili one sa uslugom polupansiona i punog pansiona u hotelima sa bazenom i raznovrsnim sadržajima za decu. Srećan put!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here