Svaka buduća majka sa nestrpljenjem isčekuje svaku narednu nedelju trudoće. Danas su dostupne brojne aplikacije gde se može pratiti napredak bebe po mesecima i nedeljama. Ipak, isčekivanje do narednog ultrazvuka nekada zna da bude jako “dugačko”. Evo koje sve izazove buduća mama može da ima u 17-oj nedelji trudnoće:

U 17. nedelji trudnoće, majka se može suočiti sa nekoliko izazova, uključujući:

  • Bol u donjem delu leđa kao najčešća tegoba – fetus koji raste može da izvrši pritisak na donji deo kičme, što može dovesti do bolova u leđima.
  • Kratkoća daha i zamor – povećana veličina materice može pritisnuti dijafragmu i otežati disanje, što može izazvati osećaj nedostatka vazduha.
  • Proširene vene su tagođe moguća tegoba – trudnoća može dovesti do smanjenja dotoka krvi u noge, što može izazvati proširene vene.
  • Hemoroidi je javljaju najčešže u trudnoći – rastuća materica može stisnuti krvne sudove u karlici, što može dovesti do hemoroida. Tako i žene koje se nikada nisu susrele sa tim problemom mogu da se iznenade kada se prve neprijatnosti pojave u trudnoći.
  • Umor – trudnoća može biti teška za telo i dovesti do umora. Celukupna promena kroz koju organizam prolazi u trudnoći dovodi do zamora-
  • Promene raspoloženja kao česta pojava – promene u hormonima tokom trudnoće mogu uticati na raspoloženje, što može dovesti do promena u emocionalnom stanju.

Važno je da trudnica bude svesna ovih izazova i da se konsultuje sa svojim lekarom ako primeti bilo kakve simptome ili promene koje mogu biti zabrinjavajuće. Uz adekvatnu negu, ishranu i vežbanje, trudnica može smanjiti rizik od neželjenih efekata i održati zdravu trudnoću.

Koliko beba napreduje u ovoj nedelji trudnoće?

Kada dođe 17. nedelja trudnoće beba u stomaku je obično duga od oko 13-14 centimetara (mereno od glave do pete) i težinu od oko 140 grama. U ovoj nedelji trudnoće bebina koža postaje manje providna i postaje deblja i manje propusna, dok njeni mišići i kosti nastavljaju da se razvijaju i jačaju.

Beba takođe razvija neke nove sposobnosti tokom ove nedelje trudnoće, uključujući mogućnost otvaranja i zatvaranja očiju i sisanja palca. Razvijaju se i njen nervni i endokrini sistem, a beba počinje da proizvodi hormone

Na šta buduće mame da obrate pažnju u 17oj nedelji trudnoće?

Buduće mame u 17. nedelji trudnoće mogu obratiti pažnju na sledeće stvari:

Ishrana kao ključni faktor za zravu trudnoću

Važno je da buduće mame u ovom periodu trudnoće nastave sa zdravim i uravnoteženim načinom ishrane. Važno je unositi dovoljno proteina, gvožđa, kalcijuma i drugih važnih hranljivih materija. Takođe, trudnice treba da izbegavaju hranu koja je potencijalno opasna za bebu, kao što su nekuvana hrana, sirovo meso ili morski plodovi.

Vežbanje je važno za majku, ali ne preterujte

Vežbanje može pomoći budućim mamama da ostanu fit i zdrave tokom trudnoće, ali treba izbegavati preterano naporne aktivnosti koje mogu biti opasne za bebu. Preporučuju se blage vežbe poput šetnje ili plivanja.

Redovne kontrole kod lekara se podrazumevaju

Redovne kontrole kod lekara su važne tokom cele trudnoće, a u 17. nedelji trudnoće vaš lekar će pratiti razvoj bebe i proveriti vaše zdravlje. Važno je da trudnice slede preporučene preglede i redovno se javljaju svom lekaru ako primete bilo kakve simptome ili promene koje bi mogle biti zabrinjavajuće.

Odmor i relaksacija

Trudnoća može biti naporna za organizam, pa je važno da buduće mame uzmu dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Čitanje, slušanje muzika, dremka, gledanje filma…sve su to aktivnosti koje vam mogu pružiti odmor.

Promene raspoloženja uz hormone

Hormonske promene tokom trudnoće mogu uticati na raspoloženje budućih mama, pa je važno da se obrati pažnja na promene raspoloženja i da se potraži pomoć ukoliko se pojave teški simptomi depresije ili anksioznosti.

Pripreme za dolazak bebe

U ovom periodu trudnoće može biti dobar trenutak da se počne sa pripremama za dolazak bebe. To može uključivati kupovinu neophodne opreme, učenje o dojenju i drugim važnim aspektima roditeljstva, kao i pripremu za porođaj.

Važno je da buduće mame u ovom periodu trudnoće budu pažljive prema sebi i bebi i da se fokusiraju na održavanje zdrave i srećne trudnoće.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here