Uzbudljiva avantura kroz Iran nije samo obično putovanje, ona predstavlja upoznavanje sa istorijom, umetnošću i kulturom koju je oblikovala jedna od najstarijih i najbogatijih civilizaciija na svetu – Persijsko carstvo. Iran je zemlja gde se stari i novi svet prepliću. Turistička destinacija koja kreira jedinstvenu sliku u očima svakog putnika.

Drevni gradovi i jedna od najvećih svetskih metropola, Teheran, pružaju toliko toga da ćete, kada jednom odete, sigurno poželeti da ponovo posetite ovu bliskoistočnu zemlju, a susret sa ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima će učiniti da se osećate još prijatnije. Sigurni smo da će iskustva koja će vam podariti putovanje u Iran ostati zauvek urezana u vašim sećanjima. Zato, pre nego što se zaputite na Bliski istok i doživite kulturu koju su stvarali Persijanci, pročitajte tekst u kome ćemo predstaviti nekoliko najznačajnijih lokacija koje biste trebali obići na ovom putovanju.

#1 Teheran: početak persijske avanture

Glavni grad Irana, Teheran,  predstavlja savremenu metropolu čiji se severni deo nalazi na obroncima planine Alborz, dok jugoistočni deo ulazi u pustinju Dešte-Kevir. Udaljen je oko 150 kilometara južno od Kaspijskog jezera ili oko 4 sata vožnje kolima. Jedan je  od najvećih gradova na svetu i političko je i ekonomsko središte zemlje. Teheran je dom bogate kulturne baštine i fascinantnih istorijskih spomenika. Spada u red nama dalekih turističkih destinacija i do njega se najčešće putuje avionom, letovima do međunarodnog aerodroma Imam Homeini.

Golestan palata je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Teheranu. Nekada je bila rezidencija kadžarske dinastije. Izgrađena je u 16. veku a renovirana dva veka kasnije. Reč je o ogromnom kompleksu koji se sastoji od čak devet zasebnih celina. Svi delovi palate su zaista veličanstveni, ali su najspektakularnije glavne dvorane koje uključuju dvoranu ogledala i Negar Khane (galerija iranskih slika) . 

Ne propustite da posetite i Azadi toranj, koji predstavlja zapadna vrata grada. Podignut je 1971. godine kao spomen obeležje na 2500 godišnjicu prvog Persijskog carstva. Kombinacija je moderne arhitekture i tradicionalnog graditeljstva. U toranj je između ostalog ugrađeno i 8000 komada belog mermera. Do vrha se možete popeti stepenicama ili liftom dok su na međuspratovima kafići i restorani u kojima možete probati tradicionalna jela istovremeno uživajući u pogledu na grad. 

Još jedna od znamenitosti koju obavezno treba posetiti je Nacionalni muzej Irana koji čuva jednu od najznačajnijih kolekcija antičkih artefakata na svetu. Posetioci mogu istražiti artefakte koji datiraju još iz praistorije, kao i eksponate koji potiču iz vremena drevnih civilizacija koje su vladale Iranom.

#2 Kašan: oaza vrtova

Kašan je grad smešten u provinciji Isfahan, oko 250 km južno od Teherana. Poznat je po svojoj arhitekturi i prelepim građevinama. Bio je važno središte trgovine i umetnosti od davnina, a danas je poznat po svojim tradicionalnim kućama, vrtovima i keramičkim proizvodima.

Bagh-e Fin je jedan od najlepših vrtova u Iranu. Formiran je u 16. veku za šaha Abasa I,  jednog od najvećih vladara Persije. Ova zelena bašta sa neverovatnom simetričnošću, starim kedrovima, bazenima sa izvorima i fontanama predstavlja oličenje persijskog vrta i evokaciju raja. Vrhunac su dva paviljona koja se nalaze u samom vrtu. Prvi je dvospratna kuća u čijem prizemlju je bazen sa protočnom vodom, a drugi je paviljon za rekreaciju i odmaranje u zadnjem delu vrta. 

Kašan je poznat po svojim tradicionalnim kućama koje datiraju iz 18. i 19. veka. Ove kuće su često ukrašene prelepim keramičkim pločicama, različitim rezbarijama od drveta i tradicionalnim persijskim tepisima.

#3 Isfahan: biser Safavidskog Carstva

Isfahan, treći po veličini grad u Iranu, bio je prestonica Safavidskog carstva tokom 16. i 17. veka. Danas je poznat po svojim spektakularnim islamskim građevinama, koje svedoče o bogatoj istoriji i kulturi ovog regiona.

Jedno od najpoznatijih turističkih mesta u gradu je Imamov trg ili kako se još naziva Nakš-e Džahan. Poznat je po svojoj impozantnoj veličini (jedan od najvećih na svetu) i neverovatnoj arhitekturi koja ga okružuje. Oko trga se nalaze brojne arhitektonske znamenitosti kao što su džamija šejha Lotfalaha i Šahova džamija, ili palata Alighapu. 

Trg je zajedno sa okolnim građevinama izgrađen u 16. veku i predstavlja jedinstven muzej pod otvorenim nebom. Prepoznat je od strane UNESCO-a i uvršten na listu kulturne baštine sveta. Osim jedinstvene arhitekture, poznat je i po tome što se upravo na njemu trguje čuvenim persijskim tepisima. 

Džamija Šejh Lotfalah je remek-delo islamske arhitekture, čuvena po svojoj kupoli koja menja boju u zavisnosti od položaja sunca. Unutrašnjost džamije je ukrašena prefinjenim mozaicima i keramičkim pločicama koje prikazuju različite motive jedinstvenih geometrijskih oblika. Izgrađena je 1619. godine.

#4 Jazd: grad na pesku

Jazd je jedan od najstarijih gradova na svetu. Izgrađen je praktično na pustinjskom pesku i čuva tradiciju i običaje koji su stari hiljadama godina. Nalazi se između dve pustinje pa je sasvim logično da su sve kuće građene od peščane i glinene cigle crvenkaste boje.

Poznat je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi koja će se svideti ne samo vama već i vašim saputnicima, a posebno deci ukoliko putujete sa njima. Takođe je poznat i po zoroastrijskim hramovima (zoroastrizam religija zasnovana na učenjima proroka Zaratustre). Centar je zoroastrijske religije u Iranu, a Atashkadeh je najvažniji hram u gradu. U njemu se nalazi sveti oltar na kojem neprekidno gori vatra već vekovima, simbolizujući večni plamen koji je centralni deo zoroastrijskog verovanja. Hram je sagrađen 1934. godine a veruje se da je vatra koja gori u njemu doneta iz hrama Pars Karyan iz Larestan-a.

#5 Persepolis: oda velikom carstvu

„Grad persijskih carstava“ i jedno je od najimpresivnijih arheoloških nalazišta u Iranu je Persepolis. Nalazi se oko 850 kilometara južno od Teherana. Izgrađen u 6. veku pre nove ere, bio je ceremonijalni centar i prestonica Ahemenidskog carstva, koje je dominiralo istočnim Mediteranom i Bliskim istokom. Njegov prvobitni naziv je bio Parsa, ali je kasnije dobio ime Persepolis nakon što ga je osvojila vojska Aleksandra Makedonskog.

Posebno su interesantni ostaci glavne palate koja je služila kao rezidencija persijskih kraljeva i mesto na kojem su se održavale ceremonije i prijemi za strane izaslanike. Impresivna arhitektura palate svedoči o veličini i moći Prvog persijskog carstva.

#6 Širaz: kulturno srce Irana

Širaz je grad bogate kulturne baštine, poznat po svojoj poetskoj tradiciji i obrazovanju. Smatra se jednim od najlepših gradova Irana. Njegove ulice mirišu na jasmin i ružinu vodu (mirisi koji se tradicionalno prave u Širazu), dok zidine drevnih palata svedoče o slavnoj prošlosti grada.

U gradu se nalaze grobnice dva velika iranska pesnika Hafiza i Saadija. Hafizov mauzolej je postao svetinja za ljubitelje poezije. Posetioci često dolaze ovde da se pomole i uživaju u miru i tišini ovog prelepog mesta.

Pink ili roze džamija poznata po svojoj ružičastoj kupoli je još jedno od prepoznatljivijih zdanja u Širazu. Građena je u 19. veku za vreme vladavine dinastije Kadžara i odiše elegancijom i raskoši.

#7 Pasargad: mesto stvaranja moćnog Persijskog carstva

Pasargad je arheološko nalazište koje se nalazi u Farskoj provinciji Irana, a poznato je po tome što je bilo prva prestonica Persijskog carstva pod vladavinom Kira Velikog. Grad je podignut u 6. veku pre nove ere i predstavlja jedno od najvažnijih istorijskih mesta u Iranu.

Najpoznatija znamenitost u Pasargadu je grobnica osnivača Persijskog carstva, Kira Velikog. Ova monumentalna grobnica sačinjena je od ogromnog bloka kamena i predstavlja remek-delo ahemenidske arhitekture.

Putovanje kroz Iran je iskustvo koje će vam slikovito dočarati istoriju i kulturu ove fascinantne zemlje. Mesta koje smo pobrojali i znamenitosti o kojima smo pisali otkrivaju vam samo delić bogate prošlosti i nasleđa stare Persije, ostavljajući neizbrisiv utisak i duboko poštovanje prema ovom jedinstvenom delu sveta. Zato, ukoliko još uvek niste posetili Iran vreme je da vaša sledeća destinacija bude zemlja kojom je nekada vladalo moćno Persijsko carstvo. Na vama ostaje samo da se na vreme pripremite za putovanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here