Možda bismo mnoge usluge za koje odvajamo dosta novca zapravo mogli da obavimo i sami. Na primer, možemo se sami ošišati, ili to može da uradi neko od naših poznanika ko i “nije tako loš” sa makazama. Mogli bismo sami da popravimo obuću ili prepravimo odeću. Možda bismo u slučaju sitnijih kvarova mogli da popravimo i sopstveni auto ili sami završimo neke molerske radove u kući. 

Mnogi veruju da bi sasvim solidno mogli da vode i poslovne knjige svoje firme, a novac koji uštede na ovaj način da ulože u neke mnogo važnije stvari. Muka je što se greške u vođenju knjiga veoma skupo plaćaju.

Monetarna politika je svetinja i u zemljama gde se zakoni ne sprovode doslovce. Greške u plaćanju poreza spadaju u ozbiljne prekršaje, pa su zato i posledice prilično velike. Za propuste prilikom vođenja poslovnih knjiga propisane su velike novčane, pa čak i zatvorske kazne. 

I najmanja greška u vođenju poslovnih knjiga nesumnjivo vodi u ozbiljan problem po vaše poslovanje, ako ne i u gašenje vašeg biznisa. Da li su vam potrebne profesionalne knjigovodstvene usluge i zašto?

Samostalno vođenje poslovnih knjiga?

Posao pružanja knjigovodstvenih usluga je zaista zahtevan. Od knjigovođe se ne očekuje samo da poznaje zakone i sve cake svog zanata na fakultetu ili na nekom kursu specijalizovanom za vođenje knjiga nego i da svakodnevno prati promene u zakonskoj regulativi koje se menjaju neverovatnom brzinom. Ono što je važilo pre nekoliko meseci, uopšte ne mora da važi danas. Jasno je da je ovde potrebna svakodnevna posvećenost.

Uz to, propisi su preveliki zalogaj za samo jednu osobu. Zato je knjigovodstvena agencija skup više knjigovođa od kojih svako brine za neku određenu oblast.

Naravno da i sami možete završiti neki kurs, a  još više će se ceniti ako imate neko prethodno iskustvo u vođenju knjiga. Ovaj posao se uči svakodnevno, kroz praksu, od onih koji su iskusniji od vas, ali i uz svakodnevni rad na sebi.

Pitanje je koliko će vremena ostati za vođenje vašeg biznisa i sve one izazove koje vam vaš posao donosi, ako se vi pored svih aktivnosti bavite još i vođenjem knjiga.

Koja je najbolja knjigovodstvena agencija?

Оvo je pitanje koje često postavljaju oni kojima su potrebne knjigovodstvene usluge. Lična preporuka nekog ko ima dugogodišnje iskustvo sa određenom knjigovodstvenom agencijom je jedna od dobrih polaznih osnova za donošenje ove odluke.

Takođe, prisutnost u ovom poslu je preporuka sama po sebi, kao i činjenica da u jednoj agenciji rade gotovo isti ljudi godinama. Za svaku knjigovodstvenu agenciju od ključnog je značaja da ima izuzetno dobrog i pouzdanog knjigovođu. 

Ono što je bitno kod izbora knjigovodstvene agencije jeste njena specijalizacija za određenu oblast. Postoje agencije koje pružaju knjigovodstvene usluge u svim oblastima, pa će uspešno voditi knjige i maloj porodičnoj trgovini i velikoj kompaniji, kao i nekom udruženju građana. Međutim, retke su one koje pokrivaju sve oblasti. 

U zavisnosti od vrste delatnosti kojom se bavite, ali i preporuke nekog ko je u istom poslu kao i vi, možete napraviti dobar izbor agencije.

Koje usluge knjigovođa može da vam pruži? 

Ovde su stvari prilično nejasne, posebno što knjigovođe veoma često izlaze u susret svojim klijentima, pa rade za njih i poslove koji nisu u njihovoj nadležnosti.

Knjigovođa knjiži sve vaše transakcije i dostavlja dokaze o tome u završnom računu. Takoše, on obračunava i porez, a ni tu ne sme biti greške.

Ukoliko od knjigovođe očekujete da vam sačini ugovor o radu ili sistematizaciju posla, ili pak neki dokument koji nije naznačen kao posao knjigovođe u Zakonu o računovodstvu, znajte da on to može da odbije i da je samo njegova dobra volja što to čini za vas.

Šta ako knjigovođa pogreši?

Greške su moguće u svakom poslu, ali ukoliko knjigovodstvena agencija pogreši u oblasti koja je njena nadležnost i u pitanju je ljudski faktor koji ne izaziva sumnju (mahinacije sa porezom, kašnjenje u plaćanju i sl), sve kazne će pokriti osiguranje koje svaka knjigovodstvena agencija, koja drži do svog posla, ima.

Sve greške koje su nastale kod poslova koje je knjigovođa radio samo čineći vam uslugu, nisu nešto zbog čega će biti odgovorna knjigovodstvena agencija. Na primer, greške u ugovorima o radu, nisu one zbog kojih će odgovarati knjigovođa ili agencija koja vodi vaše knjige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here