Sem raznih dijeta za mršavljenje mnogi ljudi pribegavaju i konzumaciji čajeva kako bi sa lakoćom skinuli nagomilane kilograme. Čaj za mršavljenje se pokazao kao veoma delotvoran kada je u pitanju višak kilograma. Mada ne može svaki čaj biti delotvoran za mršavljenje, posebno ako ga pripremamo na uobičajeni način.

U nastavku teksta vam donosimo neke od proverenih recepata kako biste uz pomoć raznih čajeva uspeli da skinete višak kilograma i da održavate željenu telesnu težinu.

Ko ne bi trebao da koristi čaj za mršavljenje?

Naš savet vam je svakako pre nego se odlučite za mršavljenje uz pomoć čajeva da konsultujete lekara ili da to uradite u dogovoru sa nutricionistom.

Čajevi za mršavljenje se ne preporučuju trudnicama i dojiljama kao i ljudima koji koriste neku redovnu terapiju. Može se desiti da imaju neki negativan efekat na organizam zbog lekova koje koristite. U svakom slučaju naš savet je da se pre bilo kakvog eksperimentisanja posavetujete sa stručnjakom.

Naravno, ne postoji čarobna formula za mršavljenje pa tako ni čaj za mršavljenje nema magično dejstvo. Potrebno je da korigujete ishranu i da se fizički aktivirate što više. Svaki čaj za mršavljenje će vam samo biti dobar saveznik koji će ubrzati proces mršavljenja.

Čaj za mršavljenje od peršuna

Peršun je veoma delotvoran kada je skidanje kilograma u pitanju. Deluje tako što pospešuje izbacivanje vode iz organizma. Dovoljno je da ga pijete nekoliko dana u kontinuitetu. Konzumiranjem ovog čaja izbacićete vodu i toksine iz organizma, a onda će kilogrami postepeno početi da se tope. Dovoljno bi bilo da pijete ovaj čaj dva dana uzastopno.

Kako pripremiti čaj od peršuna?

Da biste dobili ovaj čaj za mršavljenje potrebno je da 1 kašiku peršunovog lista prelijete sa 2 dl ključale vode. Ostavite da odstoji od 5 do 10 minuta a zatim procedite. Možete dodati par kapi limuna a zatim popiti. Podrazumeva se da se pije nezaslađen.

Ne biste trebali ovaj čaj da pijete duže od 3 dana, jer može se desiti da vam snizi krvni pritisak i da naruši stanje elektrolita u organizmu.

Čaj za mršavljenje od lovorovog lista

Ovaj čaj za mršavljenje je izuzetno dobar iz više razloga. Ne samo da ćete izgubiti višak kilograma, već ćete njegovom konzumacijom znatno ubrzati metabolizam. Poznato je da se lovorov list koristi za suzbijanje kašlja, ali ova začinska biljka ima višenamensko dejstvo. Ovaj čaj za mršavljenje je kombinacija lovorovog lista, cimeta i zelenog čaja.

Kako se pravi čaj od lovorovog lista?

Da biste napravili ovaj čaj potrebno je da stavite 800 ml vode da proključa. Zatim u vodu dodajte 3 lovorova lista, 1 kašiku zelenog čaja i 1 štapić cimeta. Potrebno je da sve to odstoji u vodi 15 minuta a zatim procedite.

Podrazumeva se da nećete zasladiti čaj pre nego ga budete pili. Kako biste postigli najbrži rezultat preporučuje se da jednu šolju čaja popijete odmah ujutru, jednu uveče pre spavanja i jednu pre ručka. Ne biste trebali ovaj čaj da pijete duže od 3 nedelje, a to je sasvim dovoljno vremena da budete zadovoljni rezultatima.

Čaj za mršavljenje od koprive

Kopriva je široko rasprostranjena biljka kod nas i izlišno je govoriti o njenom pozitivnom dejstvu na ljudski organizam. Zahvaljujući čaju od koprive uspećete da izvršite sjajnu detoksikaciju organizma. Ispijanje ovog čaja uspešno čisti organizam od metaboličkog otpada, što znači da nakon toga organizam energičnije funkcioniše a istovremeno troši više kalorija.

Kako pripremiti čaj od koprive?

Vrlo jednostavan za pripremu i veoma zdrav za jačanje celog organizma, čaj od koprive se priprema veoma brzo i lako. Kašiku čaja od koprive prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim možete piti naravno bez ikakvih zaslađivača. Sem što je dobar za mršavljenje, čaj od koprive se pokazao kao delotvoran u borbi protiv celulita.

Crni čaj za mršavljenje

Crni čaj je dosta sličan zelenom čaju, ali postoje neke razlike u sastavu. Iako se prave od istog lišća, različit je proces obrade. Crni čaj obiluje flavonoidima koji su značajni za gubitak kilograma.

Konzumacijom crnog čaja dolazi do sagorevanja masti, tako da se iz tog razloga preporučuje za skidanje viška kilograma.

Kako se priprema crni čaj?

Sa 250 ml ključale vode prelijte kašičicu crnog čaja i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga procedite i popijte kada se prohladi. Ono što je posebno značajno kada je crni čaj u pitanju je to što njime možete zameniti druge visokokalorične napitke koje konzumirate tokom dana. Sem što je izuzetan za sagorevanje masti, crni čaj će vam pomoći u eliminaciji celulita.

Zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj se sa razlogom smatra jednim od najzdravijih pića na planeti. Obiluje antioksidantima koji imaju izuzetan uticaj na naš organizam. Katehini su sastojci zelenog čaja koji sprečavaju sakupljanje masnih naslaga i pospešuju proces mršavljenja. Ovaj čaj se ujedno smatra i najboljim čajem za mršavljenje, mada je i to individualno. Svakako će vam smanjiti apetit, tako da ćete nesvesno izmeniti navike koje vas debljaju.

S obzirom da zeleni čaj sadrži znatnu količinu kofeina može vam poslužiti i umesto jutarnje kafe radi lakšeg buđenja. A sem toga, zdraviji je od kafe. Ovaj čaj sadrži zanemarljiv broj kalorija tako da je preporučljiv u procesu mršavljenja. Što češće konzumirate zeleni čaj, vaš apetit će se smanjiti. Mada svakako ne biste trebali preterivati.

Zeleni čaj je sjajan diuretik a istovremeno čisti organizam od nagomilanih toksina. U svakom slučaju je veoma dobar za ubrzavanje metabolizma.

Kako se priprema zeleni čaj?

Zeleni čaj se priprema nešto drugačije nego drugi čajevi i jedino pravilnom pripremom ćete dobiti željene rezultate. Za jednu šolju čaja potrebna vam je 1 ili 2 filter vrećice u zavisnosti od toga da li želite slabiji ili jači ukus. Filter vrećice prelijte vrućom, nikako ključalom vodom. Dovoljno je da odstoji 3 do 4 minuta pre nego izvadite vrećice, a zatim popijete.

Kada je reč o konzumaciji čaja u svrhu mršavljenja postoje dva načina. Jedan od njih je svakodnevno piti 3 šolje čaja sedam dana u kontinuitetu a zatim napraviti pauzu. Drugi način je brzinsko mršavljenje gde možete u toku dana izgubiti i do 2 kg.

Ovaj način ispijanja zelenog čaja za mršavljenje podrazumeva da jednom ili dva puta u toku meseca popijete 5 šolja zelenog čaja u kombinaciji sa mlekom. Ovo će vas brzo zasititi a deluje i kao snažan diuretik.

U svakom slučaju za koji god čaj za mršavljenje da se odlučite, ne zaboravite da je neophodno smanjiti unos hrane i povećati  fizičku aktivnost, jer samo tako ćete uspeti da dođete do željenih rezultata.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here