Sve auto škole u Srbiji obučavaju svoje polaznike na isti način i prema istim propisima. Ipak, puno je izazova i puno problema da se stvore kvalitetni vozači u našem glavnom gradu.

Beograd je grad sa najviše vozila u Srbiji. Saobraćajnice su sa nekoliko traka u svakom smeru, puno je raskrsnica sa raznim vidovima signalizacije, puno različitih vozila koji zajedno učestvuju u vožnji.

Vozačima u unutrašnjosti nije lako da se snađu kada prvi put voze po Beogradu pa onda zamislite kako izgleda obuka polaznika koji prvi put sedaju za volan? 

Sa izazovima se susreće svaka kategorija, ali najviše oni kojima je cilj vozačka dozvola B kategorija je su ovi vozači najbrojniji, a mogu da polažu već sa 16 godina.

Vozačka dozvola za B kategoriju – izazovi obuke

Kada je u pitanju vozačka dozvola B kategorija ima ubedljivo najviše polaznika, ali u Beogradu to polaganje čini dosta složenijim za svaku auto školu.

Prvo, Beograd ima složene saobraćajne propise pa se vozači odmah upuštaju u gust saobraćaj i komplikovane propise. Instruktori za samo nekoliko kratkih časova poligonske vožnje treba da prenesu svo neophodno znanje za prvu gradsku vožnju.

Od stručnosti instruktora zavisi procena kada je polaznik spreman za učestvovanju u saobraćaju pa je to veliki ispit sa kojim se instruktor često susreće.

Drugo, mladi su mladi i treba vremena da shvate ozbiljno da vozačka dozvola B kategorije nije šala, da je potrebna maksimalna koncentracija, naročito kada postoji gust saobraćaj i mnogo propisa koji se moraju poštovati.

Treći izazov koji će vam potvrditi da je za sve auto škole Beograd veliki grad da se polaznici obuče da za 40 časova praktične obuke. Teško, ali nije nemoguće. Potrebno je puno rada i strpljenja da se celokupno znanje prenese, ali polaznici imaju šansu da sve nauče što je zadato.

Ono što bi bilo dobro iskoristiti je opcija dodatnih časova koji mogu da mnogo pomognu da se nauči ono što je najslabije jer u Beogradu će sve zatrebati.

Izazovi obuke i kod drugih kategorija

Ništa manje problema nemaju instruktori za dozvolu za vožnju motora, naročito za one najmanje kubikaže gde polaznici polažu bez ikakvog voznog iskustva pa je potreban oprez od strane auto škole, ali i od polaznika.

Sve druge kategorije traže posedovanje B dozvole za započinjanje obuke pa su i vozači iskusniji, ali svakako da je izazov da polaznik savlada vožnju kamiona u beogradskoj gužvi, i to je samo jedan od brojnih primera.

Kada se sve što je problematično izuzme kada su u pitanju auto škole Beograd će iznedriti najveštije vozače koji će se snaći u svakom gradu u zemlji i inostranstvu. Potrebno je pažljivo pratiti instrukcije i primeniti naučeno uz oprez i striktno poštovanje propisa.

Da bi se stekli uslovi za polaganje i dobila vozačka dozvola B kategorija je osnov za obuku vožnje kamiona, kamiona sa prikolicom, autobusa…pa je važno u startu naučiti propise onako kako bi trebalo da se savladaju i stvoriće se odgovoran vozač koji ume da pravilno reaguje u svakoj situaciji. Takvih je potrebno na našim ulicama što više!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here