Radne uniforme već decenijama predstavljaju simbol profesionalizma i kompetentnosti u poslovnom svetu, međutim mali broj ljudi je zapravo svestan činjenice da one nisu ograničene na samo jedan benefit – pružanje zaštite radnicima.

Naime, globalna studija koju je 2018. godine sproveo ogranak britanske međunarodne kompanije za istraživanje tržišta, YouGov, je pokazala da više od 50% profesija širom sveta iziskuje nošenje uniforme na radnom mestu.

Kada uzmete u obzir da svetska populacija obuhvata oko 7,2 biliona ljudi, te da je više od 65% njih zaposleno, dolazite do podatka da trenutno postoji oko 5 biliona radnika širom sveta – i većina njih ima obavezu da nosi uniformu.

S tim na umu, u narednim redovima ćemo detaljnije analizirati svrhu, namenu i benefite radnih uniformi – zato pročitajte tekst do kraja!

#1 Personalizovane radne uniforme utiču na psihu klijenta

Da li ste znali da 70% pacijenata više veruje doktorima koji nose mantil bele boje?

Statistika nam nalaže da 4 od 5 pacijenata više veruje adekvatno uniformisanim zdravstvenim radnicima – odnosno onim koji imaju radna odela odgovarajuće boje i odgovarajućeg kroja.

Psihologija boja je dokazala da izgled radne odore umnogome utiče na celukpnu impresiju klijenta. Kao razlog iza ove tvrdnje stoji činjenica da spektar boja ima moć da uobliči našu percepciju i ujedno izazove određenu emociju – tako nas neke nijanse mogu smiriti, razljutiti, inspirisati, motivisati, pa čak i raspilaviti.

Zdravstvene institucije su među prvima prepoznale potencijal ove teorije, te ćete vrlo često videti da doktori nose bele mantile, medicinske sestre plave uniforme, a hirurzi zelenu opremu. 

Medicinske ustanove primenjuju psihologiju boja na plemenit način, kako bi umirili pacijente i pružile im osećaj komfora i sigurnosti. Odatle potiče i potreba da se personalizuje uniforma, pa se mnoge bolnice, klinike i domovi zdravlja oslanjaju na renomirane brendove, kao što su medicinske uniforme Ice, za izradu istih.

Ova teorija je prisutna i u drugim profesijama.

Naime, jedna psihološka studija u okviru Univerziteta u Džordžiji je primetila da plava nijansa instinktivno izaziva osećaj stabilnosti i bezbednosti kod ljudi. Policija, kao zvanična služba javne uprave kojoj je povereno održavanje reda i mira, upravo iz ovih razloga nosi plave uniforme.

Bela boja je najčešće rezervisana za one profesije koje iziskuju sterilnost i perfekcionizam tokom rada – zato su uniforme za kuvare gotovo uvek bele boje jer poručuju osoblju da je osoba pouzdana i kompetentna. 

Konobari standardno nose crne ili crno-bele uniforme, jer su one klasične i jednostavne, što nesveno poručuje gostima da će sve proteći glatko.

Narandžasta boja budi apetit i podstiče pozitivizam kod potrošača, te se ona često koristi prilikom izrade trgovačkih uniformi, kod kojih su radna odela sastavni deo kodeksa odevanja.

#2 Zaštita na radnom mestu – osnovna uloga radnih uniformi

Osnovni benefit radne uniforme jeste svakako zaštita prilikom rada. Naime, istorija zaštitne opreme beleži korene još iz antičkog vremena, kada su vojnici nosili šlemove i pancire prilikom odlaska u bitku ili dvoboj.

Tokom srednjeg veka je zabeleženo da su kovači počeli da nose zaštitne rukavice i kecelje tokom rada, a da su monahinje nosile crne odore kako se fleke ne bi videle, dok su obavljale različite hirurške zahvate.

Šlemovi za fabričke radnike, građevince i rudare su zapažene tokom perioda industrijalizacije, međutim ova zaštitna oprema je tada bila opciona. Tek 1970. godine je formiran Zakon o bezbednosti i zdravlju na radnom mestu u Americi koji je isticao da je nošenje zaštitne opreme obavezno. Ova norma je kasnije usvojena i u svim ostalim državama.

vatrogasac-uniforma
Pexels.com

Vrednost uniforme i zaštitne opreme smo mogli da vidimo tokom pandemije, kada su zvanični podaci sa sajta britanske vlada pokazali da je u periodu između aprila 2020. i decembra 2021. godine poručeno preko 5,8 milijardi lične zaštitne opreme.

#3 Radne uniforme podstiču kolegijalnost i podižu timski duh

Uniforme mogu uticati i na stvaranje pozitivne atmosfere među zaposlenima, jer podstiču osećaj prihvaćenosti i zajedništva. Uz to, kvalitetne i dobro izrađene uniforme ujedno i značajno utiču na održavanje kredibiliteta firme, jer se podižu njihov ugled i autoritet na tržištu.

Na taj način se podiže samopouzdanje radnika, smanjuje se lenjost i nemotivisanost, razvijaju se kolegijalnost i timski duh, što dalje utiče na pospešenje radne atmosfere. Uniformisanje dokazano stvara osećaj jednakosti, a ovo je ključno ukoliko imate kompaniju koja broji više od 30 radnika.

U skladu sa tim, radna unifomra je na kraju krajeva i tzv. “hodajuća reklama”, pomoću kojih se radi na branding strategiji firme – izgled i ponašanje zaposlenih radnika može uticati na regrutovanje novih.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija da adekvatnije sagledate benefite koji dolaze sa nošenjem uniformi na radnom mestu – još zanimljivosti iz sveta biznisa možete pronaći na našem sajtu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here