Crna Gora već godinama važi za jedno od najprimamljivijih letovališta za ljude sa Balkana, ali i celog sveta. Prelepe plaže i odličan provod su samo neki od razloga zbog kojih morate posetiti ovaj dragulj, a šta još odlikuje ovu divnu zemlju otkrijte u nastavku teksta.

Pristupačan smeštaj – komfor zagarantovan

Pronalazak adekvatnog smeštaja za letovanje na crnogorskom primorju ne predstavlja nikakvu brigu turistima. Postoje sve vrste smeštaja, od privatnih apartmana, kuća, stanova, pa sve do hotela različitih kategorija. 

Veliki je broj opcija i kada je u pitanju izdavanje luksuznih apartmana u kojima je potpuni užitak zagarantovan. Svakako možete sa lakoćom doći do željenog smeštaja po ceni koja vam odgovara. Mnoge turističke agencije nude različite pristupačne aranžmane za letovanje u ovoj zemlji tako da je na vama samo da izaberete i krenete.

Čarobne plaže – idealne za odmor

Crnogorsko primorje krasi veliki broj fantastičnih plaža koje mame uzdahe turistima iz svih krajeva sveta. Ako želite da se u potpunosti prepustite čarima morske idile, evo nekih plaža sa kristalno čistom vodom Jadranskog mora koje bismo vam preporučili da posetite:

 • Miločer, Kraljičina plaža – U blizini Svetog Stefana nalazi se mesto Miločer koje je poznato po prelepoj peščanoj plaži, odličnim hotelima i bujnom rastinju. Nedaleko se nalazi Kraljičina plaža, jedna od najlepših na Mediteranu. Ona je duga nešto manje od 300 m i okružena je bujnom šumom. Mnogi organizuju svoje svadbe i izgovaraju svoje sudbonosno “DA” u blizini ove plaže upravo zbog lepote koja je krasi.

crna-gora-plaza

 • Čanj – Mesto za savršen odmor sa porodicom i decom. Čini ga prelepa i duga plaža koja se prostire u dužini od 1200 m i prekrivena je sitnim belim šljunkom zbog čega je nazivaju i Bisernom plažom.
 • Jaz – Nalazi se na par kilometara od Budve i predstavlja jednu od najdužih i najlepših plaža Crne Gore. Ona se sastoji iz dva dela, od kojih je jedan nekada bio predviđen za nudiste. Najprimamljivija je mladima jer je poznata po brojnim dešavanjim i koncertima koji se ovde često održavaju. Takođe, ovo je i jedno od omiljnih mesta kampera.
 • Rafailovići – Malo naselje u istočnom delu Bečića koje je povezano sa Budvom prelepim dugim šetalištem. U samom mestu naći ćete veliki broj luksuznih apartmana, hotela, dobrih restorana i kafića. Nedaleko se nalazi i poznata plaža Kamenovo, do koje se dolazi kroz mali tunel i koju definitivno vredi posetiti.
 • Sutomore – Duga uska šljunkovito-peščana plaža, toplo more i mnoštvo restorana, kafića i barova duž plaže, stavljaju Sutomore u sam vrh turističkih atrakcija u Crnoj Gori. Pogodno je za sve one koji vole dobar provod ali i one koji preferiraju mirniji odmor.
 • Mogren – Plaža koja se nalazi u neposrednoj blizini Starog grada. Okružena je bujnom vegetacijom, i sastoji se od dva dela koja su razdvojena tunelom u obliku pećine. Ovo je divna peščana plaža idealna za uživanje.

Noćni provod – nezaboravno iskustvo

Crna Gora je leti posebno primamljiva zbog zagarantovano dobrog provoda za svačiji muzički ukus. Veliki broj klubova, kafića, barova i poznatih festivala zadovoljiće potrebe za sjajnim provodom svih posetilaca.

Leti se na crnogorskom primorju prave najbolje žurke na Balkanu. Najpoznatiji pevači i izvođači iz regiona svakodnevno nastupaju. Zabava je tu i na vrelom pesku obasjanom sunčevim zracima, ali je čarolija noćnog provoda izraženija nakon što padne veče.

Budva je prestonica dobrog provoda. Mladi iz svih krajeva sveta svake godine hrle u balkanski Bangkok. Dolaskom ovde osiguraćete najluđi provod. Uzbuđenje i euforija se osećaju na ulicama ovog divnog primorskog grada koji morate da posetite ako želite pravu letnju avanturu. 

Letnji festivali – za svakog po nešto

Kulturni događaji, manifestacije, koncerti i festivali su samo deo velike letnje ponude Crne Gore. Festivali sa dugom tradicijom već godinama privlače turiste i ostavljaju ih bez daha. Preporučujemo vam neke od festivala koje morate posetiti:

  • Sea Dance Festival – Održava se na plaži Jaz i to je jedan od najvećih muzičkih događaja na Balkanu. Privlači više od 80 hiljada turista godišnje. Ovde nastupaju najpoznatija imena iz sveta muzike koja daju posebnu čar ovom događaju. Danonoćno igranje na pesku još više doprinosi ovom nezaboravnom iskustvu.
  • Filmski festival Herceg Novi – Najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori koji traje već duže od tri decenije. Nakon svih ovih godina, festival se i dalje može pohvaliti autentičnošću jer svake godine prikazuje najbolji izbor igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta. Organizuje se svakog avgusta i tada čitav grad poprimi posebno živahnu atmosferu karakterističnu za crnogorsko primorje. Projekcije se vrše u mnogim improvizovanim bioskopima na otvorenom koji su posebno primamljivi. Gledanje odličnih filmova pod otvorenim letnjim zvezdanim nebom deluje kao savršena opcija za uživanje.
  • Bokeljska noć – Ovo je festival u Kotoru koji ne smete propustiti. Glavni akteri festivala su posebno udešeni brodovi i splavovi. To je takmičenje gde najzanimljivije ukrašen brod dobija vrednu nagradu. Festival proslavlja boje života, zbog čega je očaravajuća i atmosfera tokom cele noći.
 • Šareni karneval u Budvi – Ovo je trodnevni karneval namenjen deci, prepun šarenih kostima. Na festivalu se igraju dečje predstave, lutkarske predstave, a organizovan je i maskenbal. Pored toga ima i dosta takmičarskih sekcija i aktivnosti koje posebno zabavljaju mališane.

Nakon svega ovoga ostalo je još samo da spakujete kofere i provedete nezaboravno leto u Crnoj Gori. Koji god deo crnogorskog primorja da odaberete sigurno nećetet pogrešiti, samo napred! Za još zanimljivih tekstova, pratite naš sajt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here