U podnožju brda Oplenac ušuškan je šumovit gradić koji je bio svedok velikih istorijskih momenata. Od Beograda do Topole treba preći svega 80 kilometara što ovu lokaciju čini idealnom za izlet preko vikenda. Složićete se da nam je s vremena na vreme potrebno da napunimo baterije i razbijemo rutinu svakodnevice. Promena sredine leči svaku dosadu, a nigde nećete naći tako izvrstan spoj aktivnosti na otvorenom i prilike za odmora kao u Topoli. Na samo 20 minuta vožnje čeka vas Aranđelovac i sve njegove čari koje prosto morate iskusiti. Očekuje vas kraljevsko vino, upoznavanje sa tajnama dinastije Karađorđević, zadivljujuća arhitektura i očaravajuća priroda. Prođite sa nama kroz atrakcije i lepote Topole i proverite zašto su Topola i Oplenac savršena vikend destinacija.

Istražite Oplenac

Na Oplencu se diše punim plućima, vazduh je ovde posebno čist i narod ga smatra vazdušnom banjom. Ne možemo da se odlučimo da li ga je bolje posetiti tokom ranog proleća kada su guste šume najzelenije, ili u jesen tokom koje se prelama široka paleta narandžasth i braon nijansi. Karađorđu je ovo tle posebno bilo plodno i inspirativno, u njegovom podnožnju ukorenio je svoju prestonicu i time su Topola i Oplenac postali centar političkih dešavanja. Ne čudi što se upravo Oplenac i Topola smatraju simbolima oslobođenja srpskog naroda od torture Turaka. Tragovi istorije vidljivi do danas mogu se posetiti, okusiti, dodirnuti i njihove veličanstvenosti će vas transportovati u stara vremena. Turističku ponudu Oplenca u okviru memorijalnog kompleksa sačinjavaju:

 • Crkva Svetog Đorđa: Petokupolna građevina u celoj svojoj veličanstvenosti caruje brdom i ostavlja bez daha još pre nego što u nju kročite. Kralj Petar I Karađorđević ostavio ju je u amanet svojoj porodici i srpskom narodu. Njene zidove krasi impozantan mozaik sastavljen od preko 40 miliona staklenih kockica. Ova crkva ujedno predstavlja i mauzolej dinastije Karađorđević. U kripti se nalazi 39 grobnica, do sada 28 popunjenih, koje će biti konačište svih članova ove porodice. Posebno su izdvojeni sarkofazi Kralja Petra I i Karađorđa koji imaju značajno mesto blizu ulaza i oltara.
 • Kuća Kralja Petra I: Prostor rekonstruisane kuće Kralja Petra I deo je njegove zadužbine i danas služi kao svojevrstan izložbeni prostor. Prilikom posete imaćete priliku da u autentičnom ambijentu vidite značajna dokumenta iz 18. i 19. veka, lične i odevne predmete, vojne beležnice, ratne dnevnike, fotografije. Posebu pažnju privlače venčani prsten kralja Aleksandra i Marije Karađorđević i ikona “Tajna večera” koja je izrađena u sedefu.
 • Vinogradareva kuća: Knez Aleksandar Karađorđević iskoristio je plodno zemljište ovog kraja i na njemu započeo gajenje prvih vinograda. Kralj Petar I je u podnožju Oplenca osnovao jednu od najstarijih vinarija u Srbiji koja je cvetala i danas zauzima 12 hektara na kojima proizvodi oko 20.000 litara različitih vrsta vina. Vinogradareva kuća će vas dočekati na samom ulazu u spomen kompleks na Oplencu. Pored njenih arhitektonskih lepota, ugoščava Muzej narodnooslobodilačke borbe čija je stalna postavka fokusirana na ulogu Topole u ovoj borbi. Nikako nemojte propustiti i posetu samoj Kraljevskoj vinariji u kojoj se kušaju najpitkija vina.
 • Karađorđev grad: Utvrđeni grad sa početka 19. veka koncipiran je kao prostor spreman za odbranu i vojne manevre. Tokom duge istorije doživeo je spaljivanje od strane Turaka, pa tako danas u njemu možete videti Karađorđev konak, crkvu i školsku zgradu, a nedaleko od njih je i spomenik voždu Karađorđu. Konak čuva izložbu posvećenu Prvom srpskom ustanku i njegovim junacima kroz koju će vas sprovesti najbolji kustosi.
 • Vile Kralja Petra I i kraljice Marije

Tura koja će obuhvatiti sve ove lokacije u pratnji vodiča će vas koštati svega 400 dinara, dok deca školskog uzrasta i penzionerska udruženja u grupnim posetama treba da izdvoje 300 dinara za ovo uživanje. Zaljubljenici u vino i magiju koja se krije iza njegove proizvodnje posebno će biti zadivljeni ukoliko posete Oplenac tokom oktobra kada se održava, sad već kultna, Oplenačka berba. Tokom 3 dana trajanja predstaviće se bogata kulturna baština ovih krajeva kroz sabor izvornog narodnog stvaralaštva i niz pratećih manifestacija.

Posetite Aranđelovac i Orašac

Boravak u Topoli pogodan je povod za odlazak do Aranđelovca i turističku turu kroz selo Orašac. Bliže se upoznajte sa okolnostima Prvog srpskog ustanka, istražite najuzbudljivije pećine centralne Srbije ili prošetajte kroz magičan park Bukovičke banje. Aranđelovac smeštaj domaćinski će vas ugostiti. Ne samo da su vam na raspolaganju apartmani, već na ovom području postoje sve popularnija etno-sela, banjska lečilišta i konaci. Pažnju će vam zaokupirati:

 • Vrhovi Bukulje
 • Narodni muzej Aranđelovca
 • Manastiri Blagoveštenje i Nikolje
 • Risovačka pećina
 • Spomen škola i česma u Orašcu
 • Spomenik Karađorđu
 • Akva park i hotel Izvor

Da li i vi jedva čekate prvi sledeći vikend da se uputite ka ovim gradovima u Šumadiji? Poseta Topoli i njenoj okolini na upečatljiv način spaja istorijski značajne priče i lokacije, najbolje kulturne i prirodne lepote koje Srbija može ponuditi i sve to vam skladno servira uz najbolje specijalitete domaće kuhinje i pune čaše vina. Aktivnosti i manifestacija ima na pretek, pa tako ničiji afiniteti neće biti zapostavljeni niti će najmlađima biti dosadno. Bilo da krenete na ovaj izlet okruženi velikom grupom porodice i prijatelja, ili pak planirate romantičan vikend, sve osobenosti Topole možete uklopiti u svoje planove. Potrudili smo se da vam dovoljno detaljno opišemo šta da očekujete, ali ipak smo po nešto ostavili u tajnosti kako biste sami otkrili. Sa sigurnošću tvrdimo da ćete se Topoli rado i često vraćati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here