Ljudi su oduvek imali različita interesovanja i hobije, a rad sa alatima je jedan od najstarijih i najpopularnijih hobija. Bez obzira da li se radi o manjim ili većim projektima, svaki majstor mora imati pravi alat da bi posao obavio efikasno. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti 5 najboljih alata koje svaki majstor mora imati u svom arsenalu.

Bušilice i šrafilice

Velika većina projekata zahteva ili da se probuši po neka rupa ili da se zašrafi po neki šraf. Mnogi projekti, počev od izrade nameštaja pa sve do precizne izrade ukrasnih predmeta zahtevaju rad sa bušilicom. Bušilica, kao višenamenski alat, može biti veoma skupa investicija za male hobi projekte, zbog čega je većina brendova pritekla u pomoć i počela sa proizvodnjom hobi bušilica. Pogotov se ističu Bosch bušilice, kao jedni od najboljih na tržištu. One su idealne za manje, hobi projekte, pouzdane su i kvalitetne.

Šrafilice ili odvijači su još jedan izuzetno važan alat za zanatlije i hobiste. Koriste se za pričvršćivanje i uklanjanje šrafova, a mogu biti korisni u raznim projektima, pogotovo onim koji zahtevaju rad sa šrafovima. Najpopularnije su aku-šrafilice, pogotovo kod majstora koji postavljaju gipsarske ploče.

Brusilice sa različitim nastavcima

Još jedan jednako važan alat za hobiste su brusilice. One su neophodne za obradu različitih materijala, poput drveta i metala, ali i drugih. Hobi brusilice su idealne za početnike. Pouzdane su, kvalitetne i mogu se koristiti za različite jednostavnije zadatke oblikovanja različitih  vrsta materijala. Postoje različiti modeli brusilica, a najpoznatje su ugaone. Vaš izbor pri kupovini će direktno zavisiti od vrste posla za koji su vam potrebne.

Sa glavom sa posebnim nastavkom, brusilice se mogu koristi za poliranje materijala. Postoje veliki izbor pribora za brusilice koji se može koristiti za različite vrste poliranja, uključujući meke jastučiće za poliranje, žičane četke i još mnogo toga. Kada koristite brusilicu za poliranje, važno je imati na umu da brusilica ima tendenciju da generiše veliku količinu toplote tokom upotrebe, što može oštetiti površinu koju polirate. Zbog toga se preporučuje da koristite brusilice sa malom brzinom rotacije, kako biste smanjili količinu toplote koju stvarate i smanjite rizik od oštećenja površine. Pored toga, preporučuje se da koristite odgovarajući pribor za poliranje dizajniran za brusilice da biste postigli najbolje rezultate pri radu ili renoviranju.

Različiti modela klešta i odvijača

Klešta i odvijači su osnovni alati koji su neophodni za arsenal svakog majstora. Postoji mnogo različitih modela klešta i šrafcigera koji se mogu koristiti za različite vrste poslova.

Klešta su osnovni alat za savijanje žica, sečenje kablova i druge zadatke. Modeli koji su najčešće u upotrebi su kombinovana klešta, poznatije kao kombinirke. Njihova multifunkcionalnost ih čini korisnim za različite poslove, i sastavni deo pribora svakog majstora, hobi, ali i profi. Pored kombinirki, tu su i špic klešta, klešta za sečenje žice, i drugi modeli.

Odvijači predstavljaju još jedan nezaobilazni deo alata svakog majstora. Postoji mnogo modela, a koriste se za rad sa šrafovima.

Izbor pravih klešta i šrafcigera zavisi od vrste posla koji obavljate i vrste materijala sa kojim radite. Važno je odabrati kvalitetan alat koji će vam dugo trajati i koji će biti udoban za upotrebu. Prilikom kupovine klešta i šrafcigera obratite pažnju na kvalitet materijala i izrade, kao i na dizajn koji će vam najviše odgovarati.

Vaš izbor alata

Mnoge prodavnice alata mogu da vam ponude samo deo alata, ali pojedini prodajni lanci poput Woby House imaju u ponude većinu alata koji su dostupni na tržištu. Bilo da ste početnik ili iskusan majstor, uvek birajte najkavilitetnije alate jer će se njihova dugotrajnost isplatiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here