Euro palete pružaju izvanrednu priliku novopečenim stolarima za kreiranje jedinstvenih i funkcionalnih komada nameštaja. Ukoliko vas interesuje koje to elemente možete napraviti uz malo truda, pročitajte koji su to najjednostavniji stolarski projekti od paleta za početnike.

Tabla za držanje ključeva

Odvojite jednu dasku sa gornjeg sloja euro palete i isecite je na tri jednaka dela. Nakon toga, dobijene daske spojite lepkom i šrafovima u veću ploču, te je dobro odšmirglajte. Na formiranu drvenu tablu redom ušrafite nekoliko čiviluka za jakne ili eventualno zakucajte par eksera. Na njima možete sortirati sve svoje ključeve, dok dasku po želji ili potrebi, možete fiksirati na hodničkom zidu ili ispred ulaznih vrata. Tabli možete dodati nekoliko poprečnih dasaka na koje ćete odlagati novčanike ili slične stvari.

Merdevine za eksponiranje predmeta

Na manje-više sličan način možete napraviti i drvenu policu za eksponiranje omiljenih privezaka ili najlepših šoljica za vrele napitke. Potrebne su vam četiri daske jednakih dimenzija (široke toliko da podržavaju do 4 šoljice), kao i dve dugačke pozadinske daske. Čitava tvorevina bi trebalo da podseća na uske merdevinice, na čijim bi prednjim daskama (kao i u prethodnom slučaju) trebalo zakucati nekoliko eksera koji bi služili za postavljanje predmeta.

Dekorativne letvice od palete 

Dekorativne letvice su izuzetno popularne u poslednje vreme, a sličnu dekoraciju možete napraviti i uz pomoć dasaka sa euro paleta. Sve što će biti potrebno jeste da odvojite daske sa gornjeg i donjeg sloja paleta, te da ih po dužini isečete na dva (ili tri, u zavisnosti od dimenzija dasaka) jednaka dela. Dobijene daske dobro odšmirglajte, kako bi bile spremne za finalno farbanje. Na posletku, daske zalepite ili ušrafite na željeni zid. Razmak između dveju letvica treba biti širina jedne letvice. 

Daska za sečenje 

Pravljenje daske za sečenje kuhinjskih namirnica je izuzetno jednostavno i podrazumeva spajanje više komada paletnih dasaka u pravougaonu ploču. Kako bi formirana ploča bila upotrebljiva, postarajte se da je dobro odšmirglate brusnim papirom i prelakirate kvalitetnim premazima i uljima.

Baštenski klub stočić

Klub stočić za baštu možete napraviti na nekoliko načina, a jedan od najjednostavnijih podrazumeva pripajanje dveju različitih paleta. Dakle, izdvojite dve najzdravije palete, postavite ih tako da prva legne preko druge i dobro ih fiksirajte. Slobodan prostor između paletnih dasaka na vrhu (ili na straničnim delovima stola) popunite drugim daskama. Za svež i moderan izgled, formirani sto možete da prelakirate ili prefarbate u omiljenu nijansu. Ovakav stočić može biti pogodan i za enterijer, ali bi u tom slučaju trebalo izrazito dobro obraditi svaku paletnu dasku.

Okrugla polica za zid

Prvenstveno spojite nekoliko paletnih dasaka u jednu veliku ploču – a istu kasnije, uz pomoć ubodne testere, isecite u kružnom obliku. Formiranoj kružnoj dasci dodajte nekoliko letećih polica ušrafljenih sa zadnje strane. U zavisnosti od stila i namene, police možete razbacati po svim krajevima ploče ili ih pak postaviti jednu ispod druge. Policu možete iskoristiti za sortiranje knjiga ili biljaka.

Zidne pločice od paletnih dasaka

Verujemo da je već nakon pročitanog podnaslova svima jasno na koji način bi trebalo napraviti ovu dekoraciju. Kao i obično, odvojite daske sa euro palete, te iste, u ovom slučaju, isecite na jednake komade pravougaonog ili kvadratnog oblika. Isečene pločice odšmirglajte, prelakirajte ili prefarbajte u željenu nijansu i na kraju fiksirajte na zid. Potrudite se da napravite interesantan mozaik. Deo zida predviđen za tzv. fuge možete prekrečiti u kontrastnu nijansu. Potrudite se da sve pločice poređate pod vaser vagom.

Euro palete nude jedinstvenu priliku svim ljubiteljima stolarskih radova da uz po muke naprave jedinstvene stilske komade za enterijer ili eksterijer. Kao početnik, nemojte imati prevelika očekivanja, već se potpuno prepustite osećaju uživanja. Nadamo se da će vam naša lista saveta i preporuka biti od koristi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here