Kada se odlučujete za postavljanje žičane ograde, ključno je razmotriti vrstu žice koja će se koristiti. Ova odluka značajno utječe na trajnost, sigurnost i funkcionalnost ograde. Postoji nekoliko različitih tipova žice koji se koriste za ograde, a odabir ovisi o specifičnim potrebama i okolnostima. Evo nekoliko najčešćih tipova žice koji se koriste za ograde:

 1. Čelična žica:
  • Čelična žica je jedan od najčešće korištenih materijala za izradu ograda. To je zbog svoje izdržljivosti i čvrstoće.
  • Postoji nekoliko vrsta čeličnih žica, uključujući čeličnu žicu s visokim sadržajem ugljika koja je izdržljiva i otporna na koroziju, te nisko legiranu čeličnu žicu koja je obično pocinčana kako bi se spriječila korozija.
 2. Pocinčana žica:
  • Pocinčana žica je čelična žica prekrivena slojem cinka kako bi se zaštitila od korozije. Ova žica je izdržljiva i otporna na vremenske utjecaje.
  • Pocinčana žica često se koristi za izradu ograde jer može izdržati vanjske uvjete bez hrđanja.
 3. Aluminijska žica:
  • Aluminijska žica je laganija od čelične žice, ali također je otporna na koroziju. Ova žica je često odabrana za ograde jer je jednostavna za rukovanje i ne zahtijeva dodatnu zaštitu od korozije.

 1. Bambusova žica:
  • Bambusova žica je ekološki prihvatljivija opcija koja se koristi za izradu ograda u prirodnim okruženjima. Ova žica je lagana i fleksibilna.
  • Bambusova žica ima estetski privlačan izgled i može se koristiti za stvaranje prirodnih i održivih ograda.
 2. Žica od nerđajućeg čelika:
  • Žica od nerđajućeg čelika je izdržljiva i otporna na koroziju. Ova vrsta žice često se koristi u okolinama gdje je potrebna izuzetno visoka otpornost na koroziju, kao što su obalna područja.
  • Ova žica je izuzetno snažna i često se koristi u sigurnosnim ogradama i ogradama koje trebaju izdržati teške uvjete.

Pri odabiru žice za ogradu, važno je razmotriti okoliš, klimatske uvjete, sigurnosne potrebe i estetiku. Također je važno pridržavati se lokalnih zakona i propisa koji se odnose na postavljanje ograda kako biste osigurali usklađenost s vašim projektom. Odabrana žica trebala bi udovoljavati specifičnim potrebama vaše ograde i osigurati dugotrajnost i funkcionalnost vašeg vanjskog prostora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here