Ako izuzmeno pege na rukama, vrat i dekolte su mesta na kojima se najviše primećuje starenje kože. Mada u novije vreme estetska medicina toliko brzo napreduje, tako da postoje razni tretmani koji uspešno odlažu starenje. Sem toga postoje i neki prirodni recepti uz pomoć kojih ćete moći da usporite proces starenja i da što duže svom vratu i dekolteu sačuvate mladalački izgled.

Zašto nastaju bore na vratu?

Kao što sigurno i sami znate vrat i dekolte imaju znatno tanju kožu nego što je to slučaj sa kožom lica. Ukoliko ste aktivni pušač ili ako ste se izlagali preteranom sunčanju velika verovatnoća je da će vam se bore na vratu i dekolteu pojaviti znatno pre nego na licu. Možete iskoristiti ogledalo za šminkanje (ono koje uveličava) da jasno vidite začetke bora na licu i dekolteu i onda će vam biti jasno na koje oblasti morate obratiti posebnu pažnju.

Bore na vratu predstavljaju tanke brazde na koži, a nastaju kada dođe do progresivnog nestajanja kolagena i elastina. One nastaju spontano prateći proces starenja, mada ovo se ne može generalizovati. Dok se kod nekih ljudi bore na vratu pojavljuju već u tridesetim godinama, kod nekih drugih koža vrata ostaje mlada znatno duže.

Ključni faktori koji ubrzavaju pojavu bora na vratu su UV zraci bilo da su prirodni ili kao posledica solarijuma. Stres i duvan takođe pospešuju pojavu bora na vratu, mada kod žena to ima dosta veze i sa ulaskom u menopauzu. Ne zaboravite da je vrat deo tela koji je najčešće otkriven a samim tim je izložen štetnim uticajima spoljašnje sredine.

Nije slučajno što se preporučuje izbegavanje sunčanja u periodu od 11 do 16 časova, jer tada je UV zračenje najjače. Česta greška koju prave pripadnice lepšeg pola je i ta što vodeći računa o izgledu, fokus stavljaju na lice, a pri tom zanemaruju vrat i dekolte. Ovoj regiji bi trebalo posvetiti više pažnje nego što posvećujete licu, jer će se prvi znaci starenja pojaviti najpre na vratu i u području dekoltea.

Postoji li razlika između površinskih i dubinskih bora?

Procesom starenja proizvodi se sve manje kolagena a samim tim koža se tanji, jer gubi čvrstinu. Ženski organizam proizvodi sve manje estrogena a sposobnost ćelija da zadrže vodu se značajno smanjuje.

S obzirom da se elastičnost kože smanjuje dolazi do pojava bora na vratu. Takođe koža vrata i dekoltea sadrži manje lipida i manje ćelija koje prizvode melanin, koji štiti kožu od sunčevih zraka i daje joj tamnu boju. Usled svega toga na koži vrata se stvaraju sitne bore kao i duboke brazde. Sasvim svejedno da li su bore površinske ili dubinske, one svakako ukazuju na prve znake starenja. Sem u izgledu, neke značajnije razlike nema.

Bore na vratu kao posledica nepravilnog položaja

Vrat i dekolte mogu izgledati katkad i starije nego što zaista imamo godina, a tome doprinose neke naše svakodnevne navike kao i posao kojim se bavimo. Ukoliko vaš posao zahteva dugotrajno sedenje u istom položaju ( najčešće kancelarijski poslovi), pri čemu je vrat povijen ka dole (prema stolu) to će samo pospešiti pojavu bora na vratu.

S obzirom na takav položaj sedenja koža vrata se uvek previja na istom mestu i tako naborana ostaje tokom radnog vremena. Ako se u tom položaju nalazite svakodnevno, desiće vam se da se na tom mestu pojavi linija koja je duboko usečena u koži.

Takođe neodgovarajući položaj tokom spavanja može pospešiti nastanak bora. Ne zaboravite da u proseku spavamo od 6 do 8 sati dnevno, što je sasvim dovoljno vremena da nam se koža na vratu nabora usled lošeg položaja. Ukoliko koristite neodgovarajući jastuk ili uvek spavate u istom položaju (odnosi se na spavanje na boku), realne su šanse da vam se urežu duboke brazde koje vode ka sredini dekoltea.

Kako da vam vrat i dekolte što duže sačuvaju mladalački izgled?

Nemojte očekivati vilu sa čarobnim štapićem koja će u trenu otkloniti sve bore i napraviti čudo, nemoguće je.  Mada svakako postoje neke stvari koje će vam pomoći da vaš vrat i dekolte što duže ostanu bez bora.

Obavezno unosite što više vode u organizam

Ma koliko delovalo kao floskula, ovo je zaista činjenica koja se ne može osporiti. Potrebno je što više vode unositi u organizam.  Posebno je važno da pijete vodu pre nego osetite žeđ. Obavezno ujutru nakon buđenja popijte čašu vode, a zatim u kratkim vremenskim razmacima pijte bar po gutljaj vode.

S obzirom da tokom dana izgubimo čak i do 2,5 l vode, neophodna je stalna nadoknada za zdravlje celog organizma. Ukoliko dođe do dehidratacije, razmena materija u ćelijama je otežana. Zbog toga koža i potkožno tkivo dobijaju manje hranljivih materija i manje kiseonika. A dehidrirane ćelije kože se znatno teže regenerišu a samim tim bore na vratu i dekolteu nastaju lakše i brže.

Neka vam piling vrata i dekoltea postane navika

Kako biste sprečili nastanak bora važno je da bar jednom u toku nedelje uradite piling vrata i dekoltea. Ne samo da će vam pomoći tako što će ukloniti površinski sloj mrtvih ćelija, već će pospešiti razmenu materija u ćelijama. Kako su  vrat i dekolte nežna i osetljiva zona važno je da birate blage pilinge.

Koristite biljna i esencijalna ulja za vrat i dekolte

Ukoliko još uvek ne koristite, možda je sad pravi trenutak da upotrebite maslinovo ulje za vrat i dekolte. Ne samo da je preporučljivo u ishrani, već se višestruko primenjuje za negu kože. Kako biste osvežili kožu vrata i dekoltea i učinili je mekom i elastičnom, namažite je maslinovim uljem. Utrljajte ulje dobro u kožu kružnim pokretima od dekoltea ka bradi.

Da biste postigli što bolji efekat možete vrat umotati streč folijom a zatim peškirom. Koža će vrlo brzo upiti maslinovo ulje tako da ne treba da brinete da ćete nešto isflekati. Čak i ako ostanu masni tragovi uklonite ih ubrusom ili tupferom i micelarnom vodom. Bićete prijatno iznenađeni kada shvatite kakav učinak ima maslinovo ulje na vašu kožu. Sem maslinovog ulja možete koristiti i neko drugo ulje a sigurni smo efekat neće izostati.

Ukoliko još uvek nemate bore u predelu vrata i dekoltea možete slobodno već sad početi sa esencijalnim uljima, jer ćete tako sprečiti pojavu bora u predelu vrata i dekoltea.

Efikasne vežbe protiv bora na vratu

Nemojte podcenjivati značaj vežbi za zonu vrata i dekoltea, jer njihovom redovnom primenom možete postići neverovatne rezultate. Ove vežbe zatežu mišiće, pospešuju cirkulaciju i pomažu regeneraciju tkiva.

Prva vežba – usnama napravite slovo „O“ a zatim bočne ivice usta vucite na dole dok ne osetite da vam se zatežu mišići ispod vrata. Ovo ponovite brzo tri puta uzastopno. Tokom svakog dana uradite 20 puta ovu vežbu u razmacima.

Druga vežba – vrhom jezika pritisnite nepce nekoliko sekundi a zatim pustite. Unutar zatvorenih usta kružite jezikom na jednu a zatim na drugu stranu. Ponavljajte ovu vežbu svakodnevno po nekoliko puta.

Treća vežba – zabacite glavu u nazad a zatim pokušajte vrhom jezika da dotaknete nos. Primetićete kako vam se mišići vrata zatežu. Ponavljajte ovu vežbu češće u toku  dana.

Maske uz pomoć kojih ćete podmladiti vrat i dekolte

Kako biste ublažili postojeće bore u predelu vrata i dekoltea i sprečili nastanak novih, preporučujemo vam maske koje je vrlo lako napraviti. I što je još važnije, pokazale su se kao  veoma delotvorne.

Maska od kvasca

Za pravljenje ove maske potrebna vam je kašičica pivskog kvasca, kašičica ulja od pšeničnih klica i malo jogurta. Izmešajte sve ove sastojke dok ne dobijete homogenu masu, a zatim nanesite na vrat i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga vrat isperite hladnom vodom. Najbolje bi bilo da ovaj postupak ponavljate tri puta nedeljno. Već nakon druge nedelje, bićete prijatno iznenađeni postignutim rezultatima.

Maska od ruzmarina i meda

Da biste napravili ovu masku potrebno je da umutite jedno celo jaje a zatim dodate kašičicu ruzmarina i po jednu kašiku mleka, meda i maslinovog ulja. Sve ovo dobro izmešajte a zatim nanesite na vrat i dekolte i ostavite da deluje 15 minuta. Nakon toga masku uklonite tupferom i toplom vodom.

Ovo su samo neki od saveta kako da podmladite predeo vrata i dekoltea ili da sprečite stvaranje novih bora. Ali bez obzira na sve ove savete najvažnije je da budete zdravi, srećni i zadovoljni. Samo tako vaša harizma će zaseniti ne samo bore već i svaki eventualni nedostatak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here