Endokrinolog je specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije i tretira najrazličitija stanja u našem telu.

Ako imate problem sa hormonima, dijabetesom, sterilitetom, osteoporozom, menopauzom…ovo je pravi doktor koji će vam zatrebati. Pregledi se preporučuju i preventivno, pa se uz laboratorijske analize daje jasna slika o situaciji u organizmu.

Nekada smo premoreni, znojimo se više, imamo neobjašnjive probleme sa koncentracijom, razmišljanjem, nekada se gojimo previše ili mršavimo iznenada…sve su to funkcije koje su pod komandom endokrilnih žlezda i ne treba zanemarivati simptome koji se javljaju jer mogu biti pokazatelj drugih, ozbiljnijih stanja.

Endokrinolog u Beogradu – najveći broj stručnjaka na jednom mestu

Ako vam treba pregled kod endokrinologa Beograd može da bude odličan odabir za brzo i jednostavno postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije za eventualno lečenje.

U našem telu preko 50 hormona reguliše funkcije u organizmu. Oni regulišu metabolizam, rast, reprodukciju, disanje, pokrete, ali i funkcionisanje organa i njihov pravilan rad.

Endokrinologija izučava hormone i žlezde i tkiva koji ih proizvode. Ove spadaju hiptalamus, jajnici i testisi, pankreas, epifiza, hipofiza, timus, paratiroidna žlezda i štitna žlezda

Iz ovoga je jasno da organizam ne može da funkcioniše pravilno ako hormoni nisu u balansu, a regulisanje nije lako i podrazumeva i njihovo kontrolisanje, ali i lečenje posledica pa je zato važno na vreme otkriti problem i lečiti ga pravilno.

Zbog toga je važno da vam bude dostupan stručan endokrinolog u Beogradu ili nekom drugom gradu. Često se moraju uključiti i drugi lekari pa je važno da budu dostupni i da brzo kažu svoje mišljenje.

Za postavljanje dijagnoze treba osigurati najbrže rezultate iz laboratorije u Beogradu

Za pravilno dijagnostikovanje je neophodno da lekar ima nalaze iz krvi pacijenta koji će otkriti koja žlezda ima poremećaj i kakve efekte imaju na funkcionisanje organa.

Ako se endokrinolog izabere u našem glavnom gradu, onda je logično i da izbor bude laboratorija Beograd. Upravo zbog toga većina pacijenata bira pregled u poliklinici koja pored adekvatne dijagnostike sarađuje sa lekarima opšte struke i specijalistima.

Na tragu-Endokrinolog1
Pexels.com

Ovo je odličan način i da se rezultati objedine, a pretraga bude brža što je posebno važno kod analize endokrilnih žlezda.

Sve započinje sa opštim pregledom endokrinologa koji će saslušati simptome i na osnovu toga naložiti koje analize laboratorija treba da uradi.

Čak i da je reč o preventivnom pregledu dovoljno je da se uradi opšti pregled i osnovna krvna slika pa da se uvidi da li postoje problemi u radu organa kao što je pankreas, bubrezi, srce i krvni sudovi… Samo mala količina venske krvi je dovoljna da se dobiju precizni rezultati i jasan pregled da li je potrebno neko lečenje.

Redovne kontrole su ključ za dobro zdravlje

Ako redovno kontrolišete krvnu sliku lekar će u samom začetku otkriti nepravilno funkcionisanje hormona, ali će i tada vrlo često trebati kombinovana terapija i lečenje.

Lekar će povremeno tražiti ponovne analize krvne slike i parametara pa će se kontrola od strane laboratorije biti češća ako se pojavi poremećaj u radu endokrilnih žlezda.

Pored osnovnih parametara, u startu će trebati i pretraga nivoa mnogih hormona, a kada se bude otkrio poremećaj onda se prate ti konkretni hormoni koji su bili u disbalansu.

Kako sprečiti poremećaj u radu endokrilnih žlezda?

Pravilna ishrana je ključ dobrog zdravlja pa je na prvom mestu važno voditi računa o ishrani i paziti da se unosi dovoljno vitamina i minerala u svakom obroku. Treba izbaciti prerađevine, hranu pripremljenu u dubokom ulju i proste šećere.

Fizička aktivnost će pospešiti gubitak kilograma, bolje funkcionisanje pankreasa, prokrvljenost organizma i pravilniji rad svih organa. Zato je i umerena fizička aktivnost prava prevencija mnogih oboljenja pa i poremećaja rada endokrilnih žlezda.

Bilo da je vaš endokrinolog u Beogradu ili drugom gradu, neka bude jedan od obaveznih specijalista koje ćete uvrstiti u sistematske preglede već posle 40 godine, a ako postoje simptomi poremećaja, onda i pre.

Izbegavajte stres jer i on utiče na nepravilno lučenje hormona što u dužem periodu dovodi do ozbiljnih promena u organizmu.

Važno je i izbegavati toksine i hemikalije kojima smo često izloženi, a da toga nismo ni svesni. Ipak, trebalo bi obratiti pažnju na sastav proizvoda koje koristimo jer se tako može sprečiti hormonalni poremećaj.

Redovne kontrole su prvi korak ka dobrom zdravlju, a redovne posete specijalistima će otkriti da li postoji neki dublji problem ili je sve sasvim u redu.

Endokrinolog je jedan od tih specijalista koji se moraju uključiti pre ili kasnije u redovne kontrole i praćenje stanja. Ako se prate saveti i poštuju preporuke i zdravlje će biti dobro, a problemi lako sanirani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here