Jedna od najpoznatijih svetskih metropola koja svojim atraktivnim izgledom, velikim brojem tržnih centara i jedinstvenim arhitektonskim građevinama oduševljava turiste iz celog sveta jeste Dubai, letovalište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zbog nivoa razvijenosti koji je dostigao ovaj grad, vlada mišljenje da je to mesto najbogatijih ljudi. Skupi automobili, jahte i avioni, velelepni neboderi i bajkoviti restorani – ovo je slika koju u glavi imaju svi koji žele da posete Dubai. Među velikim brojem atrakcija koje se mogu videti, turisti izdvajaju i prelepe plaže. U nastavku teksta upoznajte se sa deset najpoznatijih plaža u Dubaiju na kojima svake godine uživaju milioni turista i posetilaca.

1.  La Mer

La Mer je jedna od najlepših plaža u Dubaiju i jedno od najistagramičnijih mesta. Ono po čemu se izdvaja jeste kristalno čista i tirkiznoplava boja mora koja odmara poglede turista. Plaža je relativno nova, postoji od 2018. godine, te je opremljena brojnim sadržajima: svlačionicama, ležaljkama, vodenim parkom, restoranima, pabovima, šopovima, bioskopom, štandovima sa sladoledom i sl. Plaža La Mer sadrži i podzemnu garažu, što je posebna pogodnost za posetioce koji automobilima dolaze do nje.

2.  Kite Beach

Kite Beach ili Wollongong Beach je široka plaža sa koje možete videti jedro impresivnog hotela Budž El Arab. Idealna je za vodene sportove poput kajaka, veslanja i skijanja na vodi, te je odlazak na Kite Beach jedan od načina da provedete dan prepun avanture. Ukoliko želite da uživate u šetnji pored tirkizno plavog mora onda je Kite Beach savršeno mesto za to.

3.  Marina Beach

Dubai je grad koji ne prestaje da smišlja nove spektakle kako bi privukao što više investitora, ali i turista. Jedan od takvih prokejata je i Dubai Marina. Kroz Dubai Marinu napravljen je veštački kanal duž dela obale Persijskog zaliva od 3 kilometra. Marina Beach je poslednji deo peščane plaže duž ulice i šetališta The Walk, ispred tržnog centra The Beach. Plaža Marina Beach sa belim peskom koji je karakterističan za Dubai veoma je široka. Na plaži se nalaze brojni restorani, prodavnice, poslastičarnice i kafići. ono što je specifično za ovu plažu je pogled na “točak”, odnosno Dubai Ain.

4.  Palm Jumeirah

Palm Jumeirah je poseban projekat Dubaija, koji se sastoji iz nekoliko arhipelaga u obliku palme u Persijskom zalivu. Na samoj Palmi ne postoje javne (besplatne) plaže, već su sve one ili deo luksuznih stambenih četvrti ili hotela. Ukoliko želite veću privatnost i mir, onda je plaža na Palmi odlično rešenje.  Jedan od najpopularnijih hotela na ovoj plaži je FIVE Palm Jumeirah Dubai, koji sadrži sopstvenu plažu na kojoj se može ući uz day pass.

5.  JBR Beach

JBR Beach je jedna od najvećih i najpopularnijih plaža u Dubaiju, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među turistima. To govori da na ovoj plaži uvek ima gužve. Plaža je opremljena ležaljkama, ali takođe poseduje i prazan prostor gde možete uživati u pesku. Pokraj plaže se nalazi šetalište, koje je ispunjeno prodavnicama, restoranima, pijacom. Ono po čemu je JBR Beach karakteristična jeste predivan zalazak sunca i pogled na Ain Dubai – najveći točak za panoramsko razgledanje okoline.

6.  Black Palace Beach

U Dubaiju nisu sve plaže vidljive. Postoje i one do kojih se dolazi teže, jer su skrivene i uživanje na njima ima posebnu čar. Jedna od takvih plaža je „Secret beach“ ili Al Sufouh Beach koja predstavlja jedan od skrivenih dragulja Dubaija kada su u pitanju besplatne plaže. Na plaži nema ležaljki, tuševa, restorana ili pabova, kao na ostalim plažama, te je pravo rešenjeukoliko više preferirate uživanje u pesku i moru tokom celog dana.

7.  Sunset beach

Zbog nestvarnih zalazaka sunca radi kojih je milioni turista dnevno poseti, Sunset je poznata kao jedna od najpopularnijih i najboljih plaža za surfovanje u Dubaiju. Plaža Sunset se nalazi nasuprot trgovačkom centru Sunset u ulici Jumeirah Beach Road. Ova plaža je najbliža Burj Al Arabu, prema kome se pruža prelep pogled. Iz tog razloga možete očekivati svakodnevne gužve na njoj.

8.  Mercato Beach

Dubai poseduje raznovrsne plaže koje odgovaraju različitim ukusima ljudi. Ukoliko niste ljubitelj modernih plaža opremljenih najnovijom opremom, bazenima, sa mogućnošću korišćenja vodenih sportova, već preferirate najklasičniju varijantu: sunce, more i pesak, onda je plaža Mercato u Dubaiju jedna od retkih na kojoj nećete imati veliku gužvu. Na Mercato Beach moći ćete da uživate uz lagani vetrić i u prelepom morskom pejzažu. Idealna je za večernju šetnju duž obale mora.

9.  Nikki Beach

Nikii Beach je prva plaža na svetu na kojoj se nalazi luksuzni otvoreni klub koji kombinuje elemente muzike, zabave, mode, filma. Ono po čemu je ova plaža poznata jeste izuzetan hotelski kompleks Nikki, koji se izdvaja po veoma sređenom enterijeru i eksterijeru, kao i ljubaznom osoblju. Lokacija samog hotela je savršena. Zbog udaljenosti od užurbanih četvrti Dubaija hotel pruža mir i uživanje.

10.  Al Mamzar beach park

Na prelepoj plaži Al Mamzar beach park možete plivati u moru ili u bazenu, trčati, voziti jet-ski, ali i roštiljati sa prijateljima ili uživati u pesku i sunčanju. Ovu plažu krasi preko 1.500 palmi, stabala kokosa i preko 6.000 najrazličitijih biljaka koje okružuju ovaj prelepi zaliv. Palme i stabla prave odličnu hladovinu, te se možete skloniti od jakog sunca. Na ovoj plaži je manje turista u odnosu na ostale plaže, jer se nalazi na samom rubu Dubaija. Turisti koji su je posetili preporučuju ovu plažu porodicama sa decom ili onima koji žele mir.

Dodatni saveti za odlazak na plažu u Dubaiju

Ukoliko ste odlučili da dan provedete na nekoj od otvorenih tj. javnih ili privatnih plaža u Dubaiju, imajte na umu sledeće savete:

  • Nemojte konzumirati alkohol na plaži, niti u javnosti, jer je to u Dubaiju zabranjeno.
  • Što se tiče kupanja na plaži, dress code u Dubaiju ne dozvoljava kupanje, niti šetanje u toplesu i bez majice.
  • Preterana galama na plaži nije poželjna.
  • Na mnogim privatnim hotelskim plažama mogu se platiti tzv. day pass ili dnevne ulaznice koje obično podrazumevaju i konzumiranje hrane i pića na plaži.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here