Kuhinja je mesto gde se pripremaju jela, okuplja porodica i gde se stvaraju uspomene. Ali često, u obilju poznatih i uobičajenih kuhinjskih aparata i alata, možemo zaboraviti na neke manje poznate, ali veoma korisne stvari koje bi mogle da se dodaju našoj kuhinji. 

U ovom tekstu ćemo istražiti nekoliko nekonvencionalnih kuhinjskih pomagala i sprava koje možda nikada niste razmatrali, ali bi vam mogle olakšati život i poboljšati vaše kulinarske veštine.

Kutija za hleb (hlebarnik)

Ovo kuhinjsko pomagalo za skladištenje specifično je dizajnirano da čuva hleb i druge pečene proizvode svežima duži period vremena. Kutija za hleb obično je napravljena od drveta, metala, plastike ili keramike i dolazi u različitim oblicima i veličinama. 

Glavna svrha hlebarske kutije je da stvori okolinu koja pomaže u održavanju idealnih uslova za skladištenje hleba, kao što je regulisanje vlažnosti i protoka vazduha. Ukoliko se u vašoj kuhinji često nalazi velika količina hleba ili peciva, kutija za hleb je dobar izbor za vas.

Šolja za merenje špageta

Verovatno ste ranije čuli za merenje hrane, ali da li ste ikada razmišljali o specijalnom meraču za špagete? Ako volite da spremate špagete, znate koliko je važno imati pravu količinu testenine za svakog člana porodice. 

Merne šoljice za špagete dolaze u različitim oblicima, odnosno za jednu, dve, tri ili četiri porcije. Tako možete brzo i tačno da odredite koliko špageta treba da kuvate, bez potrebe za vaganjem ili „merenjem na oko“.

Mlin za zelje

Zelje je odlično za vaše zdravlje, ali često ume biti izuzetno naporno ručno seći velike količine lisnatog povrća. Mlin za lisnato povrće je jednostavan uređaj koji će vam olakšati ovaj zadatak. 

Jednostavno stavite oprano i narezano zelje u mlin i za kratko vreme ćete imati sitno iseckano povrće koje možete koristiti u salatama, supama ili kao dodatak jelima.

Termometar za meso povezan na aplikaciju

Jeste li ikada imali problema s pečenjem mesa? Ako želite postići savršenu unutarnju temperaturu za pečenje, koristite termometar za meso s Bluetooth ili Wi-Fi povezivanjem na mobilnu aplikaciju. 

Kuhinja je mesto gde se pripremaju jela, okuplja porodica i gde se stvaraju uspomene. Ali često, u obilju poznatih i uobičajenih kuhinjskih aparata i alata,
Freepik.com

Ovaj uređaj će vam omogućiti praćenje temperature mesa u realnom vremenu putem vašeg pametnog telefona ili tableta, tako da možete biti sigurni da je meso savršeno pečeno svaki put kada ga spremate.

Nastavci za spiralno sečenje povrća

Spiralno rezanje povrća postalo je popularno zbog trendova zdrave ishrane kao što su testenine sa leblebijama i tikvicom. 

Nastavci za spiralno rezanje su odličan dodatak vašoj kuhinji jer vam omogućuju brzo i jednostavno pretvaranje povrća poput tikvica, krastavaca i šargarepe u atraktivne spiralne oblike koje možete koristiti kao zamenu za testeninu ili kao ukras za salate.

Ručni mlin za orašaste plodove

Ako volite da koristite orašaste plodove u svojim receptima, ručni mlin za orašaste plodove biće vam neophodan. 

On vam omogućava brzo i lako mlevenje orašastih plodova poput badema, lešnika i oraha, što će vam omogućiti bolju kontrolu nad teksturama i ukusima vaših jela.

Vaga za kuhinju sa mogućnošću praćenja kalorija

Ako vodite računa o kalorijama ili se trudite održavati zdravu ishranu, digitalna vaga za kuhinju sa funkcijom praćenja kalorija može biti od velike pomoći. 

Ova vaga omogućava vam precizno merenje težine sastojaka i istovremeno pruža informacije o nutritivnoj vrednosti, uključujući kalorije, proteine, ugljene hidrate i masti.

Multifunkcionalni lonac za kuvanje jaja

Kuvana jaja su često popularna opcija za doručak ili užinu, ali kuvanje jaja može biti prava gnjavaža, posebno ako želite raznovrsnost u načinima pripreme. 

Multifunkcionalni lonac za kuvanje jaja vam omogućava kuvanje jaja na različite načine, kao što su tvrdo kuvana, mekano kuvana, omleti ili pečena jaja, sve u jednom uređaju.

Dvostruko kuvalo za vodu

Kuvala za vodu su svakodnevni pomagači u većini kuhinja, ali jeste li ikada razmišljali o nabavci dvostrukog kuvala za vodu? 

Ovi uređaji imaju dve odvojene komore za vodu, što vam omogućava istovremeno kuvanje dva različita napitka ili pripremu čaja i kafe bez mešanja ukusa.

Kuhinjske makaze sa integrisanom daskom za sečenje

Seckanje svežeg bilja ili povrća može biti neuredno, ali sa kuhinjskim makasama koje imaju integrisanu dasku za seckanje, sve će biti mnogo lakše. 

Ove makaze imaju oštre noževe na jednoj strani i integrisanu dasku za seckanje na drugoj strani, što vam omogućava precizno seckanje i prenošenje sastojaka sa jednog mesta na drugo bez problema.

Aparat za pranje voća i povrća

Pravilno pranje voća i povrća pre konzumacije je ključno za očuvanje zdravlja. Aparat za pranje voća i povrća vam omogućava temeljno ispiranje svih površina sastojaka, uklanjajući pesticide, prljavštinu i mikrobe

Ovaj uređaj koristi snažan mlaz vode koji će osigurati da vaša hrana bude čista i sigurna za konzumaciju.

Odstranjivač koštica za avokado

Ako volite avokado, verovatno znate koliko može biti teško izvaditi košticu iz zrelog avokada. Odstranjivač koštica za avokado je alat koji će vam olakšati ovaj postupak. 

Samo ga umetnite u avokado, zavrtite ga i koštica će se lako izvaditi, ostavljajući vam savršeno pripremljen avokado za salate ili gvakamole.

Vakuumski kontejneri za hranu

Vakuumski kontejneri za hranu su odličan način da se produži svežina namirnica. Ovi kontejneri stvaraju vakuumsku opnu oko hrane, sprečavajući tako ulazak vazduha i vlage, što pomaže u očuvanju ukusa i teksture namirnica. Takođe su odlični za čuvanje suvog voća, orašastih plodova i drugih grickalica.

Digitalni tajmer za kuvanje

Planiranje i koordinacija više jela može biti izazovno, a digitalni tajmer za kuvanje može biti od velike pomoći u takvoj situaciji. 

Ovi uređaji omogućavaju postavljanje više vremenskih intervala za različite zadatke, kao što su kuvanje testenine, pečenje mesa i priprema priloga. Tako ćete znati kada je svaki korak spreman, bez potrebe za stalnim proverama rerne ili tajmera na telefonu.

Kuvanje na pari

Kuvanje na pari je zdrav način pripreme hrane koji očuva hranljive sastojke i ukus namirnica. Aparati za kuvanje na pari su kompaktni kuhinjski uređaji koji omogućavaju kuvanje hrane putem pare, bez potrebe za dodatnim uljem ili masnoćama. Osim toga, mnogi od njih dolaze sa različitim nivoima za kuvanje, tako da možete pripremiti više jela istovremeno.

Ovaj tip kuvanja idealan je za ljude sa posebnim režimom ishrane, poput dijabetičara, zbog manjka masti, a mogu ga koristiti i svi oni koji žele da počnu da se hrane nešto zdravije.

Bilo da ste strastveni kuvar ili jednostavno želite da uživate u ukusnim obrocima kod kuće, neki od ovih aparata će vam zasigurno biti od koristi. Najvažnije je da prilagodite svoju kuhinju svojim potrebama i preferencijama. Svaki od ovih uređaja i pomagala može doprineti većoj efikasnosti i praktičnosti u kuhinji, ali odabir zavisi od toga šta najviše koristite u svakodnevnom kuvanju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here