Krečenje zidova je često neizbežan posao koji se najčešće obavlja na 4-5 godina. Kako biste osvežili prostorije od prašine i prljavštine, ali i obnovili izbledelu boju zidova, potrebno je pravilno pristupiti krečenju. Krečenje može biti pravi izazov, kako estetski, tako i u pogledu očuvanja čistoće vašeg doma. 

Kako biste što manje uprljali svoj dom tokom krečenja, potrebno je pažljivo planiranje i primena određenih tehnika. 

U nastavku ćemo istražiti kako da zaštitite svoj nameštaj i smanjite nered prilikom krečenja kuće.

Priprema prostora za krečenje

Priprema prostora je osnovni korak prilikom krečenja zidova. Ne samo da štitite vaš nameštaj i podove, već i olakšavate rad i činite ga efikasnijim.

  • Pripremite kese i kante za smeće: One vam omogućavaju efikasno odlaganje otpadaka kao što su prazne bočice boje, stari četkice, i drugi materijali koji se koriste tokom procesa. Neka to budu veće i kvalitetnije kante za smeće kako ne bi ste mogli da ih praznite na svakih par minuta. Obratite pažnju na odnos kvaliteta i cena kante za smeće kako biste izvršili najbolji odabir kante uz najpovoljniju cenu.
  • Sklonite nameštaj i druge predmete: Pre nego što započnete sa krečenjem, najbolje je da iznesete nameštaj i sve druge predmete iz sobe ili ih premestite u sredinu prostora. Ovo će vam omogućiti veću slobodu kretanja i smanjiti rizik od slučajnog prskanja boje na vaše dragocene stvari.
  • Zaštitite podove i površine: Postavite zaštitne folije ili starije novine na podove kako biste sprečili kapljanje boje ili padanje krupnih mrlja na pod. Takođe, ne zaboravite da zaštitite sve preostale površine, poput okvira prozora, vrata i utičnica, trakom za zaštitu.
  • Pripremite alat i materijale: Pre nego što počnete da nanosite boju, proverite da li imate sve potrebne alate i materijale pri ruci. To uključuje četke, valjke, kofe za boju, zaštitne naočare, rukavice i naravno, odabranu boju. Ovo će vam pomoći da izbegnete nepotrebne prekide tokom procesa krečenja.

Temeljna priprema prostora čini krečenje zidova mnogo manje stresnim i omogućava vam da se koncentrišete na postizanje željenih rezultata. Organizujte čitavu porodicu i svakom članu dodelite tačno određena zaduženja, i na taj način brzo i kvalitetno završite posao.

Pravilna upotreba boje i opreme

Odaberite kvalitetnu boju jer ona nije samo estetski važna, već je i lakša za nanošenje i manje sklonija prskanju. Konsultujte se sa prodavcem boje kako biste odabrali pravu vrstu boje za vaše potrebe.

Koristite pravilne četke i valjke koji su od suštinskog značaja za krečenje bez slojeva boje koji umeju da se ocrtavaju na kraju radova. Veći valjci se koriste za velike površine, dok se četke koriste za detaljne poslove. Investirajte u visokokvalitetne četke i valjke kako biste sprečili gubljenje dlaka i nepravilno nanošenje boje.

valjak-krecenje-boja-plava-zid
Pexels.com

Pravilno mešajte boju pre nego što počnete da je nanosite. Ovo će vam pomoći da izbegnete neravnomerno nanošenje boje i nepoželjne nijanse na zidovima.

Tehnike krečenja

Pravilno primenjene tehnike omogućavaju ravnomerno nanošenje boje, izbegavanje mrlja i prskanja, i stvaranje atraktivnih zidnih površina.

Jedna od osnovnih tehnika je korišćenje slojeva boje. Umesto da pokušavate prekriti sve jednim prelazom, preporučuje se nanošenje više tankih slojeva. Prvi sloj se nanosi tanje i služi kao osnovni premaz, dok se naredni slojevi nanose nakon što se prethodni dobro osuše. Ovo omogućava bolju pokrivenost i ravnomernu boju.

Kada nanosite boju, koristite ravnomerno pritisak na četku ili valjak kako biste izbegli neravnomerno nanošenje. Brzi i nepravilni pokreti mogu dovesti do prskanja boje ili ostavljanja neželjenih tragova na zidovima. Budite strpljivi i precizni u svakom koraku.

Nakon nanošenja svakog sloja boje, ostavite ga da se dobro osuši pre nego što nastavite sa sledećim slojem ili dodate dekoracije. Brz prelazak na sledeći korak može rezultirati narušavanjem tek nanesene boje i stvaranjem problema.

Kombinacija ovih tehnika, uz pažljivu pripremu prostora i korišćenje odgovarajuće opreme, pomoći će vam da postignete profesionalne rezultate i minimizirate nered tokom procesa krečenja.

Čišćenje nakon krečenja

Nakon što se boja potpuno osuši, pažljivo uklonite zaštitne folije i traku za zaštitu. Zatim vratite nameštaj i ostale predmete na svoje mesto.

Proverite zidove da biste uklonili eventualne kapljice ili mrlje koje su se pojavile tokom procesa krečenja. Koristite blagi deterdžent i vlažnu krpu za čišćenje, ali budite pažljivi da ne oštetite sveže nanesenu boju.

Odložite prazne bočice boje, četke i ostale otpatke na odgovoran način. Reciklirajte ili bacite ih prema lokalnim propisima.

Dodatni saveti za čisto krečenje

Nosite zaštitnu odeću, uključujući radne pantalone, majicu i obuću koju ne žalite da uprljate. Takođe, koristite zaštitne naočare i rukavice kako biste zaštitili oči i kožu od boje.

Otvorite prozore i vrata tokom krečenja kako biste obezbedili dobru ventilaciju i smanjili koncentraciju mirisa boje u prostoru. Ne naprežite se previše i ne žurite kako ne biste povredili kičmu i zglobove.

Precizno planiranje vam može uštedeti mnogo vremena i stresa. Imajte sve materijale i alate spremne pre nego što započnete, i sledite korake kako biste održali red i čistoću tokom krečenja.

Uz pažljivu pripremu, pravilnu upotrebu opreme i tehničkih veština, možete znatno smanjiti nered i prljavštinu tokom krečenja zidova. Vaš dom će blistati novim sjajem, a vi ćete se osećati ponosno na svoj trud i rezultate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here