Zima je doba kada najviše priželjkujemo leto, i iako deluje čudno u sred zime planirati predstojeće leto, zapravo nikada nije prerano početi sa planiranjem letovanja.

Dok oni koji su se odlučili da svoje leto ove godine provedu na nekoj od popularnih destinacija već uplaćuju svoje aranžmane, i nama koji ćemo za leto ostati kod kuće vreme je da počnemo da planiramo, ukoliko ne želimo da nas letnja žega i sparina dočekaju nespremne.

Ako vaš plan za leto podrazumeva bazen u dvorištu u kojem će svi članovi porodice moći da se rashlade tokom vrelih letnjih dana, nastavite sa čitanjem. U nastavku teksta saznaćete na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira i postavljanja dvorišnog bazena.

Odaberite kvalitetan bazen koji se lako montira

Kada kupujete bazen za dvorište, pre svega obratite pažnju na kvalitet, bez obzira na njegovu cenu. Naravno da je moguće pronaći kvalitetan bazen po pristupačnoj ceni, ali prilikom portage za bazenom, na prvom mestu trebalo bi da vam bude kvalitet, a ne cena.

Ukoliko izaberete kvalitetan bazen koji će vas dugo služiti i koji ćete svake godine iznova koristiti, on će vam se u velikoj meri isplatiti. Takođe, izaberite bazene koji se lako montiraju, jer će vam lakoća montiranja uštedeti i vreme i živce, ali i isključiti mogućnost da nešto pođe po zlu i da se bazen ošteti.

devojcice-bazen-voda-plivanje
Pixabay.com

Na našem tržištu postoje različite vrste bazena: od gumenih i snapset bazena, do easy set ili fast set bazena, kao i montažnih bazena sa metalnim ramom. U nastavku teksta saznajte kako da odaberete najbolji od njih, kako i gde da ga postavite.

Kako odabrati dimenzije bazena – koje sve vrste bazena postoje?

Dimenzije bazena usko su povezane pre svega sa brojem osoba koji ste planirali da koristi bazen, kao i sa mestom na koji ćete ga postaviti. Danas postoji veliki broj bazena, pa je lako izgubiti se u moru izbora.

Kada je reč o dečijim bazenima, postoje gumeni bazeni na naduvavanje i oni sa tvrdim ivicama, takozvani snapset bazeni. U zavisnosti od uzrasta i broja dece koja će koristiti bazen zavisiće i njegova dimenzija, kao i to da li je bazen namenjen samo za dvorište, ili se može koristiti i na terasi ili u stanu. Međutim, veličina bazena za decu obično ne prelazi 300 m.

Porodični bazeni koriste se isključivo za upotrebu u dvorištu, i dele se na easy set ili fast set bazene i montažne bazene sa metalnim ramom. 

Easy set bazeni su lako sklopivi bazeni, i oni su među najčešćim porodičnim bazenima za dvorište. Okruglog su oblika, sa gornjom ivicom (tzv. prstenom) koji se naduvava – zato se često nazivaju i bazeni sa prstenom na naduvavanje. Njihove dimenzije obično se kreću do 500 m.

Montažne bazene sa metalnim ramom odlikuju izdržljivost i veće dimenzije. Odlični su za veće porodice jer im se dimezije kreću i do 700 m, a jaka čelična konstrukcija garantuje stabilnost i izdržljivost.

Mesto na kome ćete postaviti bazen bitno je jednako kao i kvalitet bazena

Kupovina kvalitetnog bazena je pola posla, ali za pravi letnji užitak i pravilno održavanje kupljenog bazena, od suštinske važnosti je mesto na kome ćete ga postaviti.

Pre svega, potrebno je da posedujete prazan prostor dovoljno velikih dimenzija. Kupovni bazeni za dvoršite mogu se postavljati i na beton i na zemlju ili travu, ali je bitno da površina na koju ćete ga postaviti bude ravna.

devojka-voda-bazen-plivanje
Pixabay.com

Nemojte kupovati bazen većih dimenzija nego što to prostorno možete priuštiti. Jasno je da bismo svi voleli da posedujemo što veći bazen, ali lepše je da imate prostora da mu lepo priđete, nego da kupite neki koji će jedva stati na mesto koje ste mu namenili.

Takođe, ukoliko imate mogućnosti, odaberite mesto u dvorištu na kome ćete imati senku u onom periodu kada ćete bazen koristiti. Najbolje bi bilo da u prepodnevnim časovima bazen ima pristup direktnom sunčevom svetlu, kako bi sunčevi zraci ugrejali vodu, a da tokom popodneva bazen bude u senci, kako biste maksimalno uživali u rashlađivanju.

Obezbedite dodatnu opremu za bazen

Kada ste odabrali kvalitetan bazen po svojoj meri i meri svoje porodice i dvorišta, obavezno se postarajte da imate i svu dodatnu opremu koja vam je neophodna. Uz neke modele bazena dobija se dodatna oprema, dok je za neke morate sami dokupiti.

U dodatnu opremu za dvorišne bazene spadaju podloga za bazen, merdevine i prekrivač za bazen, kao i pumpa za naduvavanje i prečišćivač vode. Takođe, tu su i dušeci na naduvavanje i lopte za bazen.

Dakle, puno je toga na šta treba misliti prilikom kupovine bazena za dvorište. Nadamo se da vam je naš tekst bio od koristi i da se sada možete upustiti u kupovinu bazena za leto naoružani svim potrebnim informacijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here