Kada planiramo da idemo na izlet ili na planinarenje, obično nam je najveća briga kako se snabdeti  adekvatnom opremom i izabrati pravu rutu. Međutim, ako zaista želite da se osećate dobro i sigurno tokom planinarenja, trebalo bi da razmišljate i o obrocima, odnosno o kvalitetu hrane koju ćete spakovati. Nema ničeg boljeg od zdravog obroka na svežem vazduhu. Ako se pitate da li su zdravi obroci na planinarenju mogući i koju hranu poneti u rancu – odgovor potražite u redovima koji slede. 

Većina planinara i ljubitelja hajkinga poštuje poseban, zdrav režim ishrane. Ipak, često je na mukama kada treba da spakuje hranu za planinarenje. Evo kako da ni na planini ne prekršite zdrav režim ishrane i da što ekonomičnije i racionalnije izaberete i spakujete hranu za izlet u prirodi. Ishrana na planinarenju zaista ne mora da bude skupa, teška, neukusna i dosadna. 

Koju hranu bi trebalo da izbegavate?

Hrana koju konzumirate tokom uspona može vam biti najbolji saveznik, ali i najveći neprijatelj. Definitivno treba da izbegavate paštete, mesne nareske, pite, salame i ostalu brzu hranu. Na turu nikada ne krećite punog stomaka. Potrudite se da tokom samog uspona (ukoliko osvajate neki vrh), jedete minimalno (banane, energetska čokoladica…) i da pijete što više vode. Najbolje je da glavni obrok (ručak) imate tek na samom vrhu, tako da uz njega možete uživati i u savršenom pogledu. Uz sve to, obavezno ponesite minimum 2 l vode (za jednodnevni izlet).

Zašto su važni zdravi obroci na planinarenju?

Praktičnost i što manja opterećenost su ključne kada planinarite. Što više stvari nosite u rancu, logično je da ćete se više opteretiti. Ovo se, između ostalog, a pre svega, odnosti na izbor hrane. Jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir prilikom planiranja obroka za planinarenje jeste da vodite računa o nutritivnoj vrednosti hrane koju nosite. Dobro razmislite da li je hrana koju planirate da ponesete vredna nošenja i može li vam obezbediti dovoljnu količinu energije.

Postoji zaista mnogo opcija kada je u pitanju hrana koju možete poneti sa sobom na planinarenje ili izlet. Ipak, imajte u vidu to da je većina opcija prepuna „praznih kalorija“ i uopšte neće koristiti vašem telu. Neće mu obezbediti energiju potrebnu za prelaženje tolikih kilometara, već će vas samo bespotrebno opterećivati tokom uspona i pešačenja. Suština je u tome da ako bolje i kvalitetnije jedete na planinarenju – bolje ćete se i osećati. 

Hrana bogata nutritivnim vrednostima ne samo da će vam popraviti raspoloženje već će vam dati i preko potrebnu energiju za pešačenje. Zbog toga je toliko važno da svom telu obezbedite adekvatnu ishranu tokom planinarenja.

Šta treba da uzmete u obzir kada birate hranu za planinarenje

Za bilo koju vrstu dugog pešačenja vam je potrebno zaista mnogo energije. Tokom planinarenja možete sagoreti između tri i četiri hiljade kalorija dnevno, što svakako zavisi od broja pređenih kilometara i vrste terena. Neophodno da je da unesete dovoljno hranljivih materija kako biste svom telu dali energiju koja mu je potrebna. Zbog toga se preporučuje konzumiranje složenih ugljenih hidrata, proteina, vlakana i dobrih masti, nasuprot zašećerenim i prostim ugljenim hidratima.

Prostor je na prvom mestu kada pokušavate da organizujete svoj ranac i učinite ga lakšim. Neka hrana je jednostavno glomazna i zauzima dosta mesta u rancu uprkos tome što vam može obezbediti dovoljno hranljivih materija tokom planinarenja. Pokušajte zato da nađete alternativu u manjim pakovanjima i odaberete onu koja zauzima manje prostora. Da biste uštedeli na prostoru, možete izvaditi hranu iz originalnog pakovanja i organizovati je u kutijice, vrećice i sl.  

Predlozi i ideje za planinarske obroke 

Najbolje grickalice za planinarenje su nekvarljive, lagane i pune ugljenih hidrata, koji će vam lako obezbediti energiju. Ovsena kaša, tj. pahuljice sa voćem i proteinom obično predstavljaju najbolju opciju za početak planinarskog dana. 

Za ručak možete poneti salatu od tunjevine ili integralni sendvič sa dosta osvežavajućeg povrća. U obzir dolazi i salata sa testeninom ili rižoto. Kada su u pitanju slatke opcije, možete napraviti dvopek sa puterom od kikirikija i bananom, na primer. 

Za užinu spakujte voće  ili energetske čokoladice. Proteinske pločice takođe mogu biti dobar izbor, kao i omiljena kombinacija orašastih plodova. Možete napraviti i sopstvenu mešavinu sa svojim omiljenom slatkom ili slanom kombinacijom (čips od banane, sušeno voće, semenke itd.).

Ono što mnogima na izletima u prirodi najviše može nedostajati jeste njeno veličanstvo – kafa. Bilo da ne možete bez domaće kafe ili omiljene šoljice espresa, kada krenete na izlet, verovatno ćete usput napraviti i jutarnju pauzu na nekoj pumpi,  koja sigurno ima aparat za espreso.  Ipak, nabolje rešenje je da sa sobom ponesete termos sa kafom iil nekim drugim željenim napitkom, ukoliko u njemu želite da uživate dok budete pravili pauzu na vrhu nekog sjajnog vidikovca.

I na kraju, zaključujemo da zdrava ishrana tokom planinarenja ne mora biti dosadna ili ograničavajuća. Nadamo se da smo vas u ovom tekstu uverili u to da ima mnogo laganih, pristupačnih i ukusnih opcija. Sa hranom je isto kao i kada birate opremu za planinarenje: ponesite ono što će najviše prijati vama i vašem telu. Imajući u vidu naše savete i preporuke, dobro se pripremite za svoju sledeću avanturu pod otvorenim nebom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here