Dan sa decom ume da bude vrlo haotičan. Deca su toliko puna energije da retko koji roditelj može da ih isprati, a ništa manje ne važi ni za noć, kada dođe vreme za spavanje. Mnogi roditelji bi se složili da je najteži deo celog dana provedenog sa detetom odlazak na spavanje.

Roditelji muku muče sa pripremanjem deteta za spavanje i uspavljivanjem. U tim večernjim časovima, koji su naporni i za dete i za roditelja, u pomoć može pristići omiljena priča ili uspavanka, ali ni od jednog roditelja nećete čuti da je lako uspavati dete.

Zašto je važno vreme odlaska za spavanje kao i kako možete da ga olakšate sebi i svom detetu, sledi u nastavku teksta.

San je od ključne važnosti u razvoju deteta

Zašto se kaže da deca rastu dok spavaju? Naime, hormon rasta se luči tokom sna. Kada dete kasno legne da spava, lučenje ovog hormona se pomera, a dete ne može pravilno da raste i da se razvija. Zato u svakoj porodici sa decom treba da važi ona dobra stara “Do devet u krevet”, za šta mnogi roditelji imaju svoje male cake, kao što su omiljena priča ili čaša mleka pred spavanje.

Dovoljno sna u detinjstvu utiče ne samo na fizički, već i na intelektualni razvoj. Tako su brojne studije pokazale da deca koja dovoljno dugo i kvalitetno spavaju imaju bolji fokus, produktivnija su i imaju bržu sposobnost učenja.

majka-dete-priča
Foto: Unsplash.com

Vrlo je bitno da dete legne na vreme, kako bi tokom spavanja pravilno raslo i razvijalo se, i kako bi sutra moglo na vreme da ustane i bilo odmorno za sve što ga tog dana čeka. Razume se, teško je decu ubediti da idu na spavanje, pogotovo kada počnu da se bune i odbijaju, pa nam je često mnogo lakše da ih pustimo da se još igraju.

Međutim, iako smo i mi preumorni od celog dana i nemamo snage za ubeđivanje, vrlo je važno da, kao dobar roditelj kome je važnost odlaska na spavanje jasna, ostanemo dosledni i istrajemo u uspavljivanju deteta svakog dana, u isto vreme.

Kako da dete lakše zaspi?

Poslednje aktivnosti pre pripreme za krevet nikako ne smeju da budu previše stimulišuće za dete. Tako se dete nikada neće smiriti, neće želeti da prestane sa igrom i neće biti u stanju da zaspi. Umesto toga, ove aktivnosti treba da budu opuštajuće.

Aktivnosti koje pred spavanje možete da obavljate sa svojim detetom jesu kupanje, pranje zuba, oblačenje pidžame, čitanje ili pričanje priče. Ove aktivnosti ne samo da će smiriti dete pred spavanje, već će i razviti rutinu, pa će detetu kasnije biti lakše da ih obavlja. Takođe, isključite kompjuter i tv u dečijoj, pa i u susednim sobama i prigušite svetlo. Time ćete obezbediti dobro okruženje za uspavljivanje, čime ćete pomoći svom detetu da lakše zaspi.

pranje-zuba-majka-dete
Foto: Pexels.com

U opuštajuće aktivnosti se ne računaju aktivnosti koje podrazumevaju gledanje u ekran, kao na primer igranje igrica i gledanje crtaća, jer oni, po svom sadržaju, zahtevaju detetovu pažnju. Takođe, naučno je dokazano da gledanje u ekran pred spavanje ometa san i kod dece i kod odraslih, i čini da ne možemo odmah da zaspimo.

Neka vreme spavanja vašeg deteta bude vreme odmora za celu kuću

Osim što je bitno da dete na vreme legne i dovoljno dugo spava, takođe je od velike važnosti i kvalitet sna. Zato nemojte zanemariti ako vam se dete budi u toku noći, jer neometan san je jednako bitan kao i dug san.

Kada dete legne da spava, potrudite se da mu obezbedite uslove za san ne samo u njegovoj sobi, već i u celoj kući. Čest je slučaj da se deca bude na razgovor, smeh i ostale zvukove iz ostatka kuće, jer čuju da se nešto dešava i žele da učestvuju u zabavi. Zato se potrudite da, kada dođe vreme spavanja za vaše dete, razgovori u ostatku kuće postanu šapati, tv, mobilni telefoni i ostali uređaji neka budu smanjeni ili potpuno ugašeni, i prigušite svetla u drugim prostorijama.

Izaći na kraj sa decom je pravi mali izazov, i dok svi želimo da se pokažemo kao dobar roditelj, sasvim je u redu da i vi ponekad budete umorni ili nemate snage. Međutim, u ovakvim situacijama bitno je istrajati, jer samo razvijena rutina na duge staze može biti od koristi i vama, i vašem detetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here