U vreme kada planiramo izlet za produženi vikend ili malo duži odmor, prva opcija su nam najčešće more, planine i veliki gradovi. Srbija nema izlaz na more, a odmor na planinama može biti izuzetno skup. Bilo da želite da se malo rashladite ili jednostavno promenite sredinu, preporučujemo vam da razmislite o jezerima. U našoj zemlji postoji veliki broj veštačkih jezera, a neka od njih se posebno ističu po raskošnoj lepoti okolnih pejzaža. Vidikovci, pešačke staze, izvori, šume, nepregledna polja, privući će vas na neka mesta za koja možda niste mislili da mogu osvojiti vaša srca. Mi smo odlučili da vam predstavimo najlepša jezera u Srbiji, kako prirodna tako i veštačka, koja svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih turista.

Koliko je teško istaći koja su najlepša jezera u Srbiji?

Kada se neka zemlja može pohvaliti takvim prirodnim bogatstvima kakvim može naša, potrebno je zakoračiti u svaki njen kutak ne bismo li se uverili koji je najlepši. Istraživači, avanturisti, blogeri i putopisci, svako ima neki svoj sud i odgovor na pitanje koja su najlepša jezera u Srbiji. U našem najužem izboru našli su se Perućac, Beli kamen, Vlasinsko jezero, Rovni i Palić. Iako nisu na spisku, ne smemo zaboraviti uvek popularno Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, Zaovinsko jezero na Tari, Zlatarsko, Uvačko (Sjeničko) i Radoinjsko na Pešterskoj visoravni, Borsko jezero u podnožju Crnog vrha, Zavojsko jezero na Staroj planini, kao i Đerdapsko jezero, najveće jezero u Srbiji okruženo brojnih istorijskim lokalitetima od Golubačke tvrđave do Lepenskog vira.

#1 Perućac – drinski biser

Perućac
foto: pixabay.com

Perućac ili Perućačko jezero je veštačko jezero nastalo izgradnjom hidroelektrane „Bajina Bašta“ 1966. godine. Kao što znamo, reka Drina čini prirodu granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine, pa su i obale Perućačkog jezera podeljene između opština Bajina Bašta i Srebrenica. Jezero se nalazi na 290 metara nadmorske visine i okruženo je planinama (Tara, Javor, Devetak i Zvijezda). Prosečna dubina Perućca je oko 60 metara, a najveća izmerena dubina oko 1.000 metara. Jezero Perućac nudi bogat turistički sadržaj – pontonsku plažu sa bazenima za decu, tuševe, tobogane, skakaonice, kabine, vožnju čamcem ili pedalinom, pecanje… Na samoj obali jezera nalazi se nekoliko smeštajnih objekata, odnosno splavova na kojima možete odsesti sa porodicom i prijateljima.

Najlepši pogled na jezero pruža se sa vidikovaca Perućac, Kozja stena i Banjska stena. Ukoliko ste došli na ovo jezero, možete obići i Kućicu na Drini, kao i Nacionalni park Tara. 

#2 Beli kamen – magija na Fruškoj gori

Beli kamen
foto: unsplash.com

Jezero Beli kamen koje se nalazi kod mesta Bešenovo na Fruškoj gori, poslednjih godina je potpuno raspametilo domaće turiste. Tirkizna voda okružena belim kamenom odiše duhom Mediterana. Fotografije napravljene na ovom mestu preplavile su društvene mreže tokom leta 2020. godine kada nije moglo mnogo da se putuje van granica Srbije. Ovo veštačko jezero je nastalo osamdesetih godina 20. veka kada je  nekadašnji kop beočinske fabrike cementa počeo da se puni vodom. Danas je duboko oko 50 metara, ali se nivo vode podiže iz godine u godinu. Meštani veruju da je voda zdrava kao i okolno blato kojim se posetioci mažu. Iako Bešenovačko jezero nije sigurno za kupanje i obeleženo je tablom „Privatni posed“, njegova lokacija i lepota privlače ogroman broj ljudi. Nažalost, oni za sobom ostavljaju smeće i time bacaju senku na ovaj biser Fruške gore.

#3 Vlasinsko jezero i plutajuća ostrva

Kada se obrađuje tema najlepša jezera u Srbiji, Vlasinsko jezero tu mora naći svoje mesto. Akumulaciono jezero koje je počelo da se puni u aprilu 1949. godine nalazi se na visini od 1.204 metara i pripada opštini Surdulica. Nekada je to bilo močvarno područje sa nagomilanim tresetom. Neposredno nakon izgradnje Vlasinskog jezera, njegovu trećinu su činila „plutajuća ostrva“. U pitanju su delovi treseta koji su se otkinuli sa dna. Iako su prvobitno bila vezivana za obalu, nakon sedamdesetih godina, ostavljena su u svom prirodnom stanju. Danas ih ima malo, ali predstavljaju jedinstvenu turističku atrakciju. Osim pokretnih ostrva, na jezeru se nalaze i dva stalna – Stratorija i Dugi del (nekadašnje poluostrvo). Vlasinsko jezero je poznato po crnim rodama i legendi o vodenom čudovištu. Lokalno stanovništvo i turisti dolaze na Vlasinsko jezero radi odmora, pecanja, kupanja, posmatranja ptica ili dugih šetnji i biciklizma. Možete se čamcem provozati jezerom, izbliza videti „plutajuća ostrva“ i obići manastir Palja, kao i crkvu u selu Božica.

#4 Jezero Rovni i čarobni pogled sa vidikovca Velika stena

Jezero Rovni
foto: Marija Mirković

Jezero Rovni nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice, na oko 15 km od Valjeva. Izgradnja brane Stubo-Rovni započeta je 1988. godine, a završena tek 2015. Brana je visoka 74,5 metara, duga 450 metara i njenom izgradnjom potopljena je Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću. Potapanje „Valjevske Gračanice“ izazvalo je veliku polemiku. Postojali su apeli da se jezero ne puni do projektovanog vrha, kako bi se sačuvala crkva. Međutim, ti zahtevi su odbijeni i iz crkve su iznete sve ikone, relikvije i zvono iz 1860. godine pre nego što je voda ušla u njene prostorije. Najlepši pogled na jezero pruža se sa vidikovca Velika stena ili Lazareva stena, nedaleko od sela Stubo, koji se smatra jednim od najlepših vidikovaca u Srbiji. U okolini jezera možete posetiti manastire Ćelije i Lelić, kao i Taorska vrela.

#5 Palićko jezero – jedno od malobrojnih prirodnih jezera

Palićko jezero
foto: pixabay.com

Verovatno ste primetili da nisu sva jezera koja smo svrstali u najlepša u našoj zemlji nastala prirodnim putem, već ljudskom rukom. Prirodna jezera su manje zastupljena, a pretežno ih ima u Vojvodini i na planinama. Najpoznatije i najveće prirodno jezero u Srbiji je Palićko. Jezero je eolskog porekla, nastalo radom vetra. Prema  jednoj legendi nastalo je od suza pastira Pavla koji je izgubio svoje stado. Drugo verovanje kaže da jezero predstavlja ostatak Panonskog mora.

Razvoj turizma počeo je još u 19. veku kada je izgrađena gostionica „Donja trščara”, a nakon nje kupalište i banja. Lekovito blato privlačilo je goste iz cele zemlje i okruženja, te se ovo područje godinama razvijalo i postalo veliki turistički centar. Bogat kulturni, sportski i zabavni sadržaj, svrstava Palićko jezero u red najposećenijih u Srbiji, sa oko 150.000 turista godišnje. Istovremeno, jedno je od najboljih mesta za vikend putovanje. Danas na Paliću postoje brojni hoteli, vile, restorani, kafići, a tu se čak održava i Festival evropskog filma. Najmlađi posetioci se oduševe zoološkim vrtom sa 150 životinjskih vrsta. Ukoliko ste se odlučili da idete na sever zemlje, možete posetiti Suboticu, Pačir banju i Posebni rezervat prirode Gornje Podunavlje. Ako naiđete na neko jezero, nemojte zaboraviti da objavite fotografiju na Instagramu, jer će možda već sutradan ono postati jedno od najpopularnijih u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here