Sobne biljke nemaju samo dekorativnu i estetsku vrednost. Poznato je da one takođe doprinose lepšem i zdravijem okruženju, pročišćuju vazduh i regulišu njegovu vlažnost, a takođe utiču i na bolji kvaliteta sna, kao i na poboljšanje raspoloženja. Ukoliko i vi želite da oplemenite svoj dom uz pomoć biljaka, ali je to za vas pravi izazov jer su neke od prostorija u kojima svakodnevno boravite nedovoljno osvetljene, onda je ovo tekst namenjen vama. Uređenje unutrašnjeg prostora bez mnogo svetla uz pomoć biljaka nikada nije bilo lakše.

Kada su u pitanju sobne biljke koje opstaju i u mračnim prostorijama, za njih je posebno važno da vodite računa o temperaturi i vlažnosti vazduha ukoliko želite da one u uslovima smanjene svetlosti opstanu što duže. Evo koje sobne biljke možete izabrati ukoliko želite da uredite i ozelenite čak i onaj prostor u kome je prirodno osvetljenje znatno ograničeno.

#1 Zamija – egzotična i eleganta tropska lepotica

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) je biljka koja se prilično dobro prilagođava niskom osvetljenju. S obzirom na to da je sukulent – smeta joj puno vode, pa je preporučljivo da u zalivanju ne preterujete (u proseku je dovoljno jedanput u mesec dana). Štaviše, u periodu od decembra do februara polivanje bi trebalo da potpuno izostane. Upravo zbog ovih odlika koje je čine veoma jednostavnom za negu, ona je i idealna sobna biljka za početnike, jer ne zahteva veliku posvećenost i pažnju tokom odgajanja. Ovo dekorativno egzotično tropsko cveće, elegantnih mesnatih listova tamnozelene boje (koji su najbolji pokazatelji da joj nije potrebno mnogo svetla), uklapa se u svaki dizajn i sve tipove enterijera. Zahvaljujući svojoj autentičnost i izdržljivosti, stekla je veliku popularnost, pa se često može videti i na najrazličitijim javnim mestima, kao što su tržni centri i kancelarije.

#2 Sanseverija – neuništivi čuvar vašeg sna

Još jedna biljka koja je poznata po svojoj izdržljivosti i koja dobro podnosi zasenčen prostor jeste sanseverija (Sansevieria). Kolokvijalno je poznata i pod nazivima „indijansko pero“ i „svekrvin jezik“.  Iako sanseverija voli svetla mesta, toleriše i polusenku. Pripada grupi sukulentnih biljaka, čija su glavna karaktristika mesnati i sočni listovi i stablo, u kojima nakupljaju i štede vodu duže vreme, zbog čega ne zahtevaju često zalivanje. Posebno je poznata po tome što poboljšava kvalitet vazduha i jedna je od retkih biljaka koje noću ispuštaju kiseonik, i zbog toga je posebno dobrodošla u spavaćim sobama, kao odličan čuvar vašeg sna. Poznate su različite vrste ove biljke i sve su podjednako otporne na nisku svetlost, apsorbuju toksične materije iz vazduha i tolerišu suvoću zemlje. Upravo zbog ovolikog broja pozitivnih odlika, sanseverija se smatra savršenom i neuništivom biljkom. Sporo raste i retko se presađuje. 

#3 Bršljen i lozice – sobne biljke koje su pravo vizuelno osveženje

Bršljan i lozice su takođe veoma otporne biljke koje ni najmanje nisu zahtevne za održavanje. Mogu opstati u prostorijama sa minimalnom sunčevom svetlošću. Treba im samo obezbediti dovoljno prostora da mogu lepo da padaju ili da se fino penju, odnosno pužu, a možete ih postaviti na različita mesta, kao što su sobna vrata, vitrine, zidovi i police… Za koju god poziciju da se odlučite, budite sigurni da će one biti pravo vizualno osveženje koje će savršeno oplemeniti vašu prostoriju, ma koliko ona bila mračna. Dekorativan, atraktivan izgled, jednostavna nega, uloga prečišćivača vazduha i održavanje optimalne vlažnosti u prostoriji neke su od najkorisnijih odlika bršljena i lozica, tj. puzavica. Bitno je da lozice redovno orezujete, da bi one ispratile željeni oblik i luk i da ne bi ometale npr. slobodan prolazak kroz vrata ili otvaranje prozora. Sa ovim biljkama jedino treba biti oprezan zbog potencijalnih alergijskih reakcija koje može izazvati bršljen, ili ukoliko imate kućne ljubimce, jer pojedine vrste ovih biljaka mogu biti toksične.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here